Somogyi Botond

2018. július 28., 15:28

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos.

Színes francia öröm. Ezt kellene az oroszországi vb-ről írt cikkhez mellékelt kép alá írni –mondtam a múlt héten a szerkesztőségben. Félig viccből, félig komolyan. Volt, aki rögtön szólt: ha ezt írjuk, azonnal megbélyegeznének, sőt, rasszistának titulálnának.

Ebben nyilván egyetértettünk: ha manapság valaki más bőrszínére tesz utalást, félő, hogy azonnal szélsőségessé válik a liberális média szemében. Még akkor is, ha azt nem negatív vonatkozásban említi.

No de úgy tűnik, az én humoros-szerény – és tulajdonképpen egyáltalán nem sértő – megjegyzésem inkább egy magasztos dicséret lett volna azokhoz az újságcímekhez és kommentálásokhoz képest, amelyek a világsajtót bejárták a francia válogatottnak a labdarúgó-világbajnokságon elért győzelme után.

Afrikai világbajnok – robbant fel a közösségi média, ahol olyan képek jelentek meg, amelyen az Európát ábrázoló térképen a Hexagont kivéve minden országot a horvát lobogó takart be. Kelet-Európa nem szereti a kékeket –állította a francia Courrier International hetilap. Ám lassan kiderült: a Franciaország elleni – a liberális média által – rasszistának titulált cikkek, vélemények az egész világot behálózták. A közösségi médiában trendi lett fikázni a franciák néger játékosait, s ezt nemcsak az újságok, hanem bizonyos esetekben a politikusok is átvették.

Olaszországban, amely ugye ki sem jutott az oroszországi vb-re, szinte kéjelegtek a kevésbé polkorrekt megjegyzésekben.

A harmadik világ bajnokai, Egy afrikai csapat első sikere, Majmok labdával – olvashatták az itáliai félsziget sportkedvelői különböző újságok címlapjain.

A Corriere della Sera pedig arról cikkezett, hogy „az afrikai bajnokokkal teletűzdelt csapatba nagyon jó fehér játékosok is elvegyültek”. Az egyik katalán sportlap pedig (bár a franciák kiváló hátvédje, Umtiti, éppen Barcelonában játszik) egyenesen a francia válogatott „csodálatos tisztátalanságáról” írt.

Az óceán túlsó partján, a Comedy Central egyik műsorában Trevor Noah kijelentette: Szenegál és Nigéria kiesése után megjelent Afrika cserecsapata, a francia. Még Barack Obama is említést tett egyik beszédében a jelenségről: „számomra sem tűnik minden játékos gall kinézetűnek, de meg kell kérdezni a játékosokat, ők bizony franciák”.

A migráció győzelme?

Hogy minek tartják magukat, azt nem tudjuk, az viszont bizonyos, hogy a franciák jelentős része – függetlenül a csapatot alkotó játékosok származásától – természetesen örül az aranyéremnek. És hogy miként? Nos a sajtó erről is beszámolt: az „örömmámorban”egyesek törtek, zúztak, üzleteket, gyógyszertárakat és dohányboltokat raboltak ki, csak Párizsban és környékén több mint 140 autót gyújtottak fel. A csőcselék összecsapott a rendfenntartókkal, a nagyobb városokban több tucat rendőr sérült meg. Még halálos áldozatokról is érkeztek jelentések. A mámorban pedig előjöttek az ismert „szokások”: egyesek szexuálisan bántalmazták a nőket úgy, ahogy néhány éve Kölnben szilveszter éjszakáján. Feltételezem, sem a bántalmazott nők, sem a felgyújtott autók tulajdonosai, sem az összevert emberek vagy a sérült rendőrök hozzátartozói nem állították, hogy a francia aranyérem a migráció győzelme volt. (Igaz, arról sem érkeztek hírek, hogy a gyújtogatók, verekedők és erőszaktevők milyen nemzetiségűek és származás szempontjából milyen hátterűek.)

Merthogy az oroszországi győzelem után több helyen ez jelent meg a sajtóban (hogy az milyen sajtó, azt most hadd ne boncolgassuk). És hogy ezt írták-e a nizai, párizsi, marseilles-i és még ki tudja hány terrortámadás után is, azt persze megint nem tudjuk. Az biztos, hogy a fenti kijelentés igencsak meredek. Nyilván nem kell összemosni mindent, és biztos, hogy a francia játékosok sohasem vetemednének erőszakos cselekményekre.

Egy sportsiker miatt azonban kijelenteni, hogy a migráció sikeres, nagyfokú felelőtlenséggel jár.

Arról nem is beszélve, hogy amennyiben egy nemzeti csapatban egy külföldi származású valamit elront, azonnal kibújik a szög a zsákból.

Kibújt a szög a zsákból

A szír származású svéd válogatott hibája miatt az utolsó percben megadott szabadrúgásból a németek megszerezték a győzelmet. Szegény Jimmy Durmazt a svéd (toleráns?) szurkolók azonnal a skandinávok legnagyobb terroristájának kiáltották ki, sőt halállal is megfenyegették. Kapott hideget-meleget a szurkolóktól – de még a szakemberektől is – a „német” Mesut Özil is, aki a vb előtt a sokak által diktátornak tartott török államelnökkel, Erdogannal fényképezkedett. Sokan az ő nyakába varrták a Nationalelf kiesését, holott a Panzer négy évvel ezelőtt még a csúcson volt – éppen Özil játékának is köszönhetően. Azóta a török származású labdarúgó a lassan csituló kritikák miatt még külön nyilatkozatot is kiadott, amelyben leszögezi, neki két szíve van, egy német és egy török, ezen kívül édesanyja megtanította neki, soha ne felejtse el, honnan jött.

És hogy mennyire benne van mindenkiben a saját nemzetisége, a játékosokban is, példa rá a svájciak esete. A kantonok országának 23-as keretéből 17-en szintén nem svájciak, haton koszovói albánok. Kettő közülük, Xhaka és Shaqiri, az albán szempontból rivális szerbek elleni mérkőzésen gólörömükben kezükkel az albán sast imitálták hergelve a lelátón ülő szerb szurkolókat.

Visszatérve a franciákra vagy pontosabban fogalmazva a francia válogatottra.

Egyértelmű, hogy a korábbi évtizedekben a gyarmatokról érkezők és azoknak leszármazottaik ezúttal sikert értek el.

És lehet azt is írni, hogy a napóleoni dicsőséget követő túlbuzgó területszerzési becsvágy száz év távlatában éppen a foci területén hozta meg a maga sajátos eredményét. De ettől még valószínűleg mindez nagyon sok embernek nem szimpatikus. A pro és kontra vélemények pedig hosszasan sorjázhatnak. Az amerikai Orlando Magic kosárlabdázója, Evan Fournier azonban úgy próbálta lezárni az ügyet, hogy feltett egy korábban már sokakban megfogalmazódott kérdést, amely akár újabb vitát is szülhet: „ha a vb-n Afrika nyerte az aranyat, akkor megkérdezhetjük, hogy amikor az Egyesült Államok diadalmaskodik az olimpiákon, ugyancsak Afrika győz?”

A francia válogatott
Bárki bármit is állít, a francia válogatott már 1998-ban nem az volt, aminek sokan gondolták volna, a mostani talán még annyira sem. Igaz, a játékosok nagy része kiváló, tehetséges futballista. A 23-as keretből tizenhaton bevándorlás hátterűek: Mbappé és Umtiti kameruni, Kante máli, Varane martinique-i, Pogba guineai, Rami marokkói, Tolisso togói, Fekir algériai, Matuidi angolai, Dembélé mauritániai, Mandanda, Nzonzi és Kimpembe kongói, Sidibé és Mendy szenegáli, Lemar guadeloupei származású. Ezen kívül Areola Fülöp-szigeteki, Lloris baszk, Griezmann német-portugál és Hernandez spanyol eredetű. Így maradt Thauvin, Pavard és Giroud –akik valóban franciák. Ja, és nagyjából ilyen az eloszlás azok körében is, akik keretszűkítés, betegség vagy más sérülés miatt nem fértek be a válogatottba.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. május 11., szombat

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szembeni ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket.

Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és ...

Makkay József: Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak ...

Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Legnézettebb