Somogyi Botond

2018. február 17., 15:31

Sok sikert a választásokon!

Megharagudtam magamra, ugyanis későn, a sajtóból értesültem arról, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP kormányfőjelöltje, valamint Molnár Gyula MSZP-elnök Kolozsváron járt. Állítólag kampánykörúton. És én nem tudtam róla, így nem lehettem jelen az eseményen.

Erdélyben a baloldal. Már magán a címen is elcsodálkoztam. Hiszen mit kereshet itt két olyan politikus, akinek a pártja az erdélyi magyar választók körében (rég) megbukott. De hát végül is joguk van hozzá.

Aztán olvasom a másik címet: MSZP-s ígéretek a kincses városban. Újból kétkedve csóváltam a fejem. Ugyan mit tudnak ígérni a 9 százalékon levő exkommunisták – akik mellesleg negyven éven át, aztán később ismét nyolc éven keresztül tönkretették Magyarországot, a nemzeti öntudatot a sárba taposták, magyart magyar ellen uszítottak stb. –, amit a jelenlegi kormány már nem teljesített? Önrendelkezést? Azt még az RMDSZ is csak választások előtt veszi elő, s amit a román politikusok belátható időn belül úgysem fognak elfogadni. Magyar egyetemet? Azt még a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen dolgozó tanárok zöme sem akarja már. Vagy talán demográfiai fellendülést az erdélyi magyarok körében? Erre mi magunk már rég nem vagyunk képesek – sajnos.

Aztán olvasom, hogy egyikük szerint azért jöttek Erdélybe, hogy „elbeszélgessenek az RMDSZ-es politikusokkal, tanuljanak tőlük, főleg az apró lépések politikájáról, amely a magyar ellenzék által is hasznosítható”. Ezen aztán nagyot röhögtem. Kíváncsi lettem volna, mit szóltak azok a résztvevők, akik a helyszínen hallgatták ezt. No nem a balliberális sajtó képviselői – állítólag nagy sajtónyilvánosság előtt zajló eseményről volt szó –, hiszen velük itt is tele a padlás. Hanem azok, akik elmentek. Már ha egyáltalán voltak.

Miután jól belegondoltam, a végén mégsem haragudtam olyan nagyon önmagamra. Ugyan minek töltsem az időmet, és hallgassak újabb ígérgetéseket és hazudozásokat? Reggel, délben meg este – ahogy egyik „klasszikus” elődjük vallotta. És miért idegeskedjek, hogy még ennyi év után is létezik olyan erdélyi magyar, aki képes elmenni egy ilyen eseményre?

Csak azt sajnálom, hogy nem mondhattam el a kampánykörútra érkező vendégeknek, hogy sok sikert kívánok a 2034-es választásokon. Remélve, hogy 16 év múlva írmagja sem marad a magyar nemzetet korábban tönkretevő baloldali – most szerencsére pártocskákká zsugorodott – formációknak.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák ...

Makkay József: Elszabotált helyi autonómia

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha ...

Rostás Szabolcs: Csatolmány

A politikai pártok valahogy úgy vannak a hitelességgel, mint a szépasszo¬nyok a jó hírnévvel: ha ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS