HIRDETÉS

Somogyi Botond

2018. február 17., 15:31

Sok sikert a választásokon!

Megharagudtam magamra, ugyanis későn, a sajtóból értesültem arról, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP kormányfőjelöltje, valamint Molnár Gyula MSZP-elnök Kolozsváron járt. Állítólag kampánykörúton. És én nem tudtam róla, így nem lehettem jelen az eseményen.

Erdélyben a baloldal. Már magán a címen is elcsodálkoztam. Hiszen mit kereshet itt két olyan politikus, akinek a pártja az erdélyi magyar választók körében (rég) megbukott. De hát végül is joguk van hozzá.

Aztán olvasom a másik címet: MSZP-s ígéretek a kincses városban. Újból kétkedve csóváltam a fejem. Ugyan mit tudnak ígérni a 9 százalékon levő exkommunisták – akik mellesleg negyven éven át, aztán később ismét nyolc éven keresztül tönkretették Magyarországot, a nemzeti öntudatot a sárba taposták, magyart magyar ellen uszítottak stb. –, amit a jelenlegi kormány már nem teljesített? Önrendelkezést? Azt még az RMDSZ is csak választások előtt veszi elő, s amit a román politikusok belátható időn belül úgysem fognak elfogadni. Magyar egyetemet? Azt még a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen dolgozó tanárok zöme sem akarja már. Vagy talán demográfiai fellendülést az erdélyi magyarok körében? Erre mi magunk már rég nem vagyunk képesek – sajnos.

Aztán olvasom, hogy egyikük szerint azért jöttek Erdélybe, hogy „elbeszélgessenek az RMDSZ-es politikusokkal, tanuljanak tőlük, főleg az apró lépések politikájáról, amely a magyar ellenzék által is hasznosítható”. Ezen aztán nagyot röhögtem. Kíváncsi lettem volna, mit szóltak azok a résztvevők, akik a helyszínen hallgatták ezt. No nem a balliberális sajtó képviselői – állítólag nagy sajtónyilvánosság előtt zajló eseményről volt szó –, hiszen velük itt is tele a padlás. Hanem azok, akik elmentek. Már ha egyáltalán voltak.

Miután jól belegondoltam, a végén mégsem haragudtam olyan nagyon önmagamra. Ugyan minek töltsem az időmet, és hallgassak újabb ígérgetéseket és hazudozásokat? Reggel, délben meg este – ahogy egyik „klasszikus” elődjük vallotta. És miért idegeskedjek, hogy még ennyi év után is létezik olyan erdélyi magyar, aki képes elmenni egy ilyen eseményre?

Csak azt sajnálom, hogy nem mondhattam el a kampánykörútra érkező vendégeknek, hogy sok sikert kívánok a 2034-es választásokon. Remélve, hogy 16 év múlva írmagja sem marad a magyar nemzetet korábban tönkretevő baloldali – most szerencsére pártocskákká zsugorodott – formációknak.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2018. február 16., péntek

A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák felvonultatására, zászlók lengetésére. Mert megalázó a női nem számára.

Makkay József 2018. február 16., péntek

Elszabotált helyi autonómia

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha nem létezett jól működő helyi autonómia. A gazdagabb vidékek bevételeit Bukarest folyamatosan kiszivattyúzta.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Csatolmány

A politikai pártok valahogy úgy vannak a hitelességgel, mint a szépasszo¬nyok a jó hírnévvel: ha egyszer elveszítik, nagyon nehezen szerzik vissza. Ha egyáltalán.

Nánó Csaba 2018. február 09., péntek

A véges emlékezet hősei

Napjainkban is tömegével akadnak kisebb-nagyobb kaliberű Che Guevarák, akik bizonyos – mára megbukott – ideológiai indíttatásból képesek lennének eltörölni ellenfeleiket a Föld színéről.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. február 09., péntek

„Felsőfokú” román–magyar együttlét

Nem véletlenül álltak ki 1990 januárjában az akkori magyar oktatók egyemberként az önálló Bolyai Egyetem újraindítása mellett, hiszen közülük többen átélték már a beolvasztott magyar egyetem kálváriáját és az az azt követő megaláztatásokat. 

Borbély Zsolt Attila 2018. február 03., szombat

Az RMDSZ és az ingyen liba története

Markó Béla a hatalomból való látszólagos részesedés kedvéért adta fel az autonómiaprogramot s vált a román diplomácia szekértolójává. Az RMDSZ a kormányban nem rendelkezett valós hatalmi kompetenciával, viszont partner volt a hamis látszatteremtésben. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. február 02., péntek

„Merjünk kicsik lenni!”

Bárhogy is legyen, az új kabinet ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Az akasztásos jelenet már lecsengett ugyan, de ne legyenek illúzióink: a centenárium évéből csak egy hónap telt el.

Somogyi Botond 2018. január 26., péntek

Ronaldinho, az igazi Fenomén

Ronaldinho abbahagyta – nem bombahírként érkezett a bejelentés, hiszen előbb-utóbb számítani lehetett rá. Mégis rosszul esett. Mert immár nem láthatom A futballistát.

Nánó Csaba 2018. január 26., péntek

Ez a harc lesz a végső?

Jelenséggé vált ez a gondolkodásmód: ha egy párt elveszít valamilyen választást, a választókat lefizették. Ha az emberek az utcára vonulnak, mert már elegük van a nyomorból és a csúfságból, amit a hatalom űz velük, pénzt kapnak érte.

Somogyi Botond 2018. január 21., vasárnap

Ezt is lenyeljük majd?

Kíváncsi vagyok: a magyar diplomácia most meddig megy el? Mert a románok nem hollandok. Sem Tudose, sem a külügy nem fog bocsánatot kérni.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák ...

Makkay József: Elszabotált helyi autonómia

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha ...

Rostás Szabolcs: Csatolmány

A politikai pártok valahogy úgy vannak a hitelességgel, mint a szépasszo¬nyok a jó hírnévvel: ha ...

HIRDETÉS