Pataky István

2019. szeptember 15., 10:06

RMDSZ: pozícióváltás a parkolópályán

Kampányüzemre váltott az RMDSZ. És várhatóan így is fog működni egészen a jövő év őszén esedékes törvényhozási választásokig. A májusi európai parlamenti megméretésen tapasztalt rendkívül magas részvételi arány s az ebből következő izgalmas végjáték valószínűleg megnyomta a vészcsengőt a pártban. Országosan, de helyi szinten is érezhető a kommunikációs offenzíva, amellyel az RMDSZ igyekszik feledtetni a PSD vezette kormánykoalíció támogatójaként eltöltött éveket.

Nincs olyan politikai alakulat a bukaresti törvényhozásban, amely jobban sürgetné a bizalmatlansági indítványt, mint az RMDSZ. A kormánybuktatás mellett a párt meghirdetett néhány merész parlamenti célt, amelyek megvalósulása finoman fogalmazva is kétséges. A közigazgatási törvénykönyv módosítását, amelyet az alkotmányossági óvás után sürgősségi rendelettel fogadott el a kormány, most újra megvitatják a törvényhozásban. Azokat a cikkelyeket, amelyek előnyösek az RMDSZ-es elöljárók által irányított önkormányzatoknak, némi érdekegyeztetéssel el lehet fogadtatni. A kisebbségi jogokra vonatkozókat – így az utcanevek lefordításának kötelezővé tételét – viszont az esélytelenség nyugalmával követelheti, hiszen egyelőre nincs szövetségese a bukaresti parlamentben. Ami a szintén tervbe vett restitúciós jogszabályt, azaz a visszaigényelt ingatlanok átadásának kötelezővé tételét illeti, az esély a nullához közelít.

Az őszi parlamenti ülésszak törvénykezési tevékenysége politikai mellékzönge lesz csupán. Az igazi izgalmakat az egyelőre gyanúsan lassan előkészített bizalmatlansági indítvány és a novemberi elnökválasztás jelentik. Az RMDSZ mindkét akcióba nagy erővel vetette bele magát. Kelemen Hunor úgy sürgeti a PNL által kezdeményezett indítványt, mintha erősen furdalná a lelkiismeret. A szintén az RMDSZ-elnök által megszemélyesített államfő-választási kampány pedig máris dübörög, tisztelet annak, aki kibírja novemberig. Kelemen Hunor fiatalos üzeneteinek egyik célpontja az a nem túl népes, de elhanyagolhatónak sem nevezhető magyar szavazóréteg, amelyik az európai parlamenti választásokon az USR-re adta voksát, most pedig Dan Barna felé kacsingat. A barátkozós hangulatú kampány feledtetni akarja az ellenzéki pártok szavazóinak körében kialakult képet a PSD-barát RMDSZ-ről. Ez is fontos ahhoz, hogy az ellenzéki oldalon s elsősorban a PNL részéről könnyebb legyen nyitni az RMDSZ felé egy jövőbeli kormánytöbbség kialakításakor. Miután egy öt-hat százalékos pártnak tökéletesen értelmetlen hosszabb ideig önállóan, önmagát sarokba állítva, csak nyilatkozatokkal politizálni, a bukaresti folyamatokat figyelve pedig nem kell különösebb jóstehetség a hatalomváltás közeledésének megállapításához, az RMDSZ elkezdte a pozícióváltást. A kérdés most az, hogy már a bizalmatlansági indítvány vagy csak az elnökválasztás –  ami szinte bizonyosan Klaus Johannis újrázását hozza – kényszeríti távozásra a jelenlegi kabinetet. Ami természetesen nem változtatja meg a parlamenti erőviszonyokat, de szinte biztosan hoz valamilyen átrendeződést, előkészítve a talajt a várhatóan jövő ősszel tartandó és a jelenlegi ellenzék sikerével kecsegtető megméretésnek.

Azt, hogy érik a PNL és az RMDSZ valamilyen fokú együttműködése, jól jelzi az RMDSZ-ellenes megszólalások ritkulása. Az utóbbi harminc év alatt jól kiismerhettük: a román ellenzék akkor s addig él a magyarellenességgel, amíg az RMDSZ hatalmon vagy a hatalom közelében van. De a bukaresti kormányok magyarellenessége is elsősorban az ellenzékből politizáló RMDSZ-nek szól. Ami – tegyük hozzá – úgy kell a magyar pártnak, mint egy falat kenyér, hiszen ha valódi, kölcsönös tiszteletre épülne a magyar–román viszony e vidéken, gyorsan elfogyna az RMDSZ mondanivalója, s tán létjogosultsága is.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2019. szeptember 14., szombat

A magyarországi önkormányzati választások tétje

Alig egy hónap van még hátra az önkormányzati választásokig. A magyar választóközönség soha nem tulajdonított akkora jelentőséget a helyhatósági választásoknak, mint az országgyűlésieknek. De megeshet, idén ez másképpen alakul. 

Makkay József 2019. szeptember 12., csütörtök

Kifelé a magyarokkal az országból!

Románia minden lehetőséget el akar játszani a magyarokkal történő békés együttélés tárházából. Immár az államot és a többségi állampolgárt is ugyanaz a vágy vezérli: tűnjünk el az országból, és mindent hagyjunk hátra nekik.

Nánó Csaba 2019. szeptember 11., szerda

Majd a bizottság kibogozza...

Ha Romániában valaminek kivizsgálására létrehoznak egy bizottságot, szinte mérget vehetünk arra, hogy annak az ügynek az aktái hamarosan mélyen el lesznek temetve.

Makkay József 2019. szeptember 06., péntek

Úzvölgye tanulsága

Az úzvölgyi cirkusz lecsengett. A dormánfalviak által a magyar haditemetőbe becsempészett nagy betonkeresztes sírok a helyükön maradnak, a magyarság pedig nyalogatja a sebeit. Végül is nincs ebben semmi meglepő, hiszen száz éve ugyanez történik. 

Sütő Éva 2019. szeptember 04., szerda

Mindenkori ünneprontásaink

A magyarok megszokják lassan, hogy Nagyváradon, sőt Bihar megyében egyetlen nemzeti ünnep sem múlhat el botrányok, beszólások, csúsztatások nélkül. Erdély- és Partium-szerte nincs tán még egy olyan megye, ahol ennyire ki lennének élezve az indulatok.

 

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 30., péntek

Trump és a „nagy”-Románia

A Fehér Ház jelenlegi lakójának meg sem fordult a fejében táplálni a revizionista román reményeket, mindössze arról van szó, hogy a jövőre újrázni készülő Trump jópofizott és korteskedett egyet az újabb mandátumát idén megszerezni kívánó Johannisnak. 

Makkay József 2019. augusztus 23., péntek

A vég kezdete harminc évvel ezelőtt

Hova a fenébe akarsz menni? – szegezte nekem harminc évvel ezelőtt a kérdést a kolozsvári útlevélosztály parancsnoka, egy bunkó román milicista, miután útlevélkérelmem többszöri elutasítása után feliratkoztam kihallgatásra. Ez 1989 augusztusában történt. 

Nánó Csaba 2019. augusztus 08., csütörtök

Profik és dilettánsok

Nézőpont kérdése, hogy milyen művészi értékeket hordoz magában egy műkedvelő előadás, alkotás. Akadnak viszonylag sokan, akik csak legyintenek, ha amatőr művészetről esik szó, mások elismerik, hogy ez is egyik módja az ember önmegvalósításának. 

Nánó Csaba 2019. augusztus 05., hétfő

Egy kiürülő ország magára hagyott állampolgárai

A legújabb adatok szerint mintegy tízmillió román állampolgár távozott az országból. Vagyis a lakosság fele nem itt él, nem itt dolgozik, nem itt fizet adót, gyerekei nem itt tanulnak – és nagy az esély rá, hogy soha vissza se térjen.

Pataky István 2019. augusztus 03., szombat

Hiénák a caracali vértócsában

Van e rettenetes történetnek két olyan vetülete, amelyről legalább olyan hangsúlyosan érdemes beszélni, mint a hatóságok felelősségéről. Az egyik a kiéhezett hiénaként viselkedő média, s azon belül az országos hírtelevíziók bűnös cirkusza.

Vélemény
Makkay József: Kifelé a magyarokkal az országból!

Románia minden lehetőséget el akar játszani a magyarokkal történő békés együttélés ...

Nánó Csaba: Majd a bizottság kibogozza...

Ha Romániában valaminek kivizsgálására létrehoznak egy bizottságot, szinte mérget vehetünk ...

Somogyi Botond: Kupasorsolás CFR-szemüvegen keresztül

Múlt héten nagy örömmel ültünk le a gyerekekkel a képernyő elé az Európa Liga sorsolását ...

Legnézettebb