Rostás Szabolcs

2017. november 12., 17:39

(Ny)elvtelenség

A kommunizmus idején a helyi fejesnek számító párttitkárok fő ismérve az volt, hogy csalhatatlannak és mindentudónak képzelték magukat, a szűk pátriájukat érintő ügyekben pedig nemigen tűrtek ellentmondást, legfeljebb pártvonalon. Egyszerű halandó nem vehette a bátorságot, hogy felhívja a figyelmüket a tévedésükre, hibáikra, hiszen ezek a kiskirályok mindenkinél jobban tudtak mindent. Ami pedig ennél is fontosabb: a társadalom előtt nem voltak elszámoltathatóak. Mintegy három évtized alatt az RMDSZ megannyi politikusába, önkormányzati és parlamenti képviselőjébe beleivódott ez a mentalitás. Ők mindenkinél jobban ismerik és átérzik az erdélyi magyar közösség gondjait, éjt-nappallá téve fáradhatatlanul dolgoznak a probléma megoldásán. És nem szeretik, ha bárki firtatni meri az eredményt. Nem tűrik a felelősségre vonást; majd eldöntik ők, milyen megvalósításokról számoljanak be a kampány idején.

Kereskényi Gábor nem vádolható azzal, hogy parlamenti képviselőként, majd Szatmárnémeti polgármestereként nem a magyar közösség érdekeit tartotta, tartja szem előtt.

A kétnyelvű utcanévtáblák ügyében lezárult perben tanúsított magatartása azonban mélyen elkeserítő egy magyar elöljáró részéről. És számos kérdést felvet az RMDSZ politizálásának hitelességével kapcsolatban.

De mi is történt valójában?

A marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) még a partiumi megyeszékhely előző polgármesterének, a szociáldemokrata Dorel Coicának a mandátuma idején pert indított a helyi önkormányzat ellen a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése érdekében. A múlt héten kihirdetett jogerős ítéletében a nagyváradi táblabíróság elutasította a civil szervezet keresetét, ami a román igazságszolgáltatás híres következetlenségére vall. Hiszen egy másik perben néhány hónappal ezelőtt kimondott ítélet arra kötelezte a nagyváradi önkormányzatot, hogy magyarul is ki kell írni a város 829 utcájának és terének a nevét, továbbá a városháza honlapjára feltöltött önkormányzati határozatot le kell fordítani magyarra. De az egészben tulajdonképpen nem is a kettős mérce, hanem Szatmárnémeti elöljárójának a hozzáállása a meghökkentő. A magyar jogköveteléseket félresöprő román politikusok retorikáját idézve a polgármester arra hivatkozva kérte a törvényszéken a CEMO keresetének elutasítását (!), miszerint a városnak nincs illetékessége az ügyben, ugyanis a megyeszékhely valamennyi utcájának a kétnyelvűsítése túlterhelné a város költségvetését. És még azt is hozzátette, hogy a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája amúgy sem kötelezi, mindössze ajánlja mindezt a dokumentumot ratifikáló Romániának. Amikor pedig a pernyertességet kellett kommentálnia, a polgármester kikérte magának, hogy egyesek „kívülről kényszerítenék” települése kétnyelvűsítésének megteremtésére, és különben is, a marosvásárhelyi szervezet ne üsse bele az orrát a szatmárnémetiek dolgába.

Megértenénk, ha ezeket az „érveket” román politikusoktól hallanánk, tőlük ugyanis sajnos hozzá kellett szoknunk jogköveteléseink elutasításának kimagyarázásához.

Érthetetlen viszont a kétnyelvű utcanévtáblák elleni ágálás olyan magyar szervezet képviselője részéről, amely az anyanyelvhasználatot, ennek minden szinten történő megteremtését elsődlegesnek tekinti.

Amely a tavalyi önkormányzati választások előtt valamennyi jelöltjével nyilatkozatot íratott alá annak vállalásáról, hogy érvényesítik a nyelvhasználati jogokat az önkormányzatukban. Amely szervezet szerint a nyelvi kartát ratifikáló törvény ugyanolyan értékű jogszabály, mint a román közigazgatási törvény, és – végül, de nem utolsó sorban – amely tavaly decemberi parlamenti megmérettetésen azzal kampányolt, hogy hivatalos nyelvvé kell nyilvánítani a magyart Székelyföldön. Ehhez képest a szövetség szatmárnémeti polgármestere arra kéri a román bíróságot, utasítsa el az utcanévtáblák magyarosítását célzó követelést.

Mindezeken felül rendkívül sajnálatos az is, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája lenne az erdélyi magyarok jogérvényesítése, és hogy ebbe sem más pártok, sem civil szervezetek nem „kontárkodhatnak” bele. Az alakulat úgy tesz, mintha például a CEMO nem ugyanazokért a célokért küzdene, mint amelyeket az RMDSZ kampányidőszakban fennen hangoztatni szeret. Közben ott tartunk: az még nem jelent garanciát vagy megoldást a kisebbségi jogok helyi szintű érvényesítésére, hogy egy településnek magyar a polgármestere, vagy hogy a helyi képviselő-testületben jelentős a magyar frakció.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.

Nánó Csaba 2017. október 27., péntek

Velünk és ellenünk

Amikor Erdélyben az 1956-os forradalomra és áldozataira emlékezünk, nem árt, ha párhuzamot vonunk jelenlegi helyzetünkkel. A történelem ugyanis kevés lehetőséget adott az erdélyi magyaroknak szabadságért kiáltani. 

Borbély Zsolt Attila 2017. október 22., vasárnap

Kolozsvári Nyilatkozat: eskü az autonómiára

Huszonöt évvel ezelőtt fogadta el az RMDSZ a Kolozsvári Nyilatkozatot. Az erről szóló konferencián az előadók nyomatékosították: a magyar érdekképviseleti politika csak akkor lehet eredményes, ha ennek szellemiségéhez kanyarodik vissza.

Nánó Csaba 2017. október 22., vasárnap

Csocsó, a példakép

Kezdetben Csocsó mérsékelten radikális volt. Később radikálisan mérsékelt lett. A kettő között volt még polgári marxista, egy ideig a diktatórikus-demokrata irányzattal szemezett, majd a nemzeti-polgári-liberális alakulat felé kacsintgatott.

Rédai Attila 2017. október 22., vasárnap

Katalán tanulságok

Siettek leszögezni az RMDSZ illetékesei: a katalán történet és a székely autonómiatörekvések nem emlegethetők egy napon. Korodi Attila képviselő hangján a szövetség ezt az álláspontot képviselte.

Makkay József 2017. október 21., szombat

Lekváros, szörpös sikertörténetek

Úgy tűnik, az erdélyi termékek iránti érdeklődés reneszánszát éli Magyarországon. Egymást követik Budapesten az erdélyi termékbemutatók, kiállítások és vásárok, egymásra rálicitálva hoznak tető alá újabb rendezvényeket.

Somogyi Botond 2017. október 17., kedd

Támogatás segítségért

Mosolyogva vettem tudomásul ismerősöm választásokkal kapcsolatos pálfordulását, és elgondolkodtam, hogy a Kárpát-medencei magyar nemzet érdekében végzett munka még az ilyen szkeptikus személyt is képes befolyásolni.

Rostás Szabolcs 2017. október 17., kedd

Nyelv és manipuláció

Bár az RMDSZ honatyái az október 6-ai gyásznapon szimultán sajtótájékoztatókon ostorozták a román politikai osztályt a törvénymódosító javaslat elutasításáért, ne hallgassuk el, hogy a kialakult helyzetért jelentős felelősség terheli a szövetséget is.  

Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

Hallgassa online rádióinkat