Somogyi Botond

2019. február 13., 09:56

Nem lehetsz lúzer a lézerben, avagy egy szülinapi ajándék

„Igyekezzünk, mert elkésünk” – nógat a kisfiam. Születésnapi bulira indulunk. Azaz gyerekzsúrra. Legalábbis mi évtizedekkel ezelőtt így hívtuk. Persze ma már más az elnevezés, és a szokások is. De még mennyire! – Menjünk gyorsan, mert most magyarázzák a szabályokat – emlékeztet a kicsi, és hiába mondom neki, hogy már legalább három-négy alkalommal végighallgatta a szabályok magyarázatát, nem tágít.
„Igaz, apa. A szabályokat már valóban hallottam, de ilyenkor szokták megválasztani a társakat, és nem szeretnék lúzer csapatba kerülni”.
Hát… valóban – mosolygok magamban –, én sem szeretném, ha a fiam lúzer csapatba kerülne. És jobban rátaposok a gázpedálra, mert nem akárhova megyünk: a laser tag nem a város központjában van. A külvárosig pedig még hosszú az út. E lézeres monstrumokat ugyanis a régi gyárnegyedek óriási épületeiben rendezték be.
Nem tudom, a kedves olvasó mennyit tud erről az új „szórakozási” módról. Elhagyott régi épületek szolgálnak alapul, amelyeknek ablakait befalazzák, a belső térben kisebb „várakat” építenek, egyes helyeken régi autóroncsokat is elhelyeznek. A vaksötétben ezek között kell kilőniük egymást az előzőleg otthon feketébe öltöztetett gyerekeknek – „lézerpuskával”. Az öltözékhez a részvevőknek sisakot is a fejükre kell erősíteniük.
A program szoros. A szülők három órára bérlik a helyiséget. A szabályok elmagyarázását és a csapatok megválasztását követően másfél óráig tart az „öldöklés” a sötétben, folyamatosan rohanva a fülledt, szellőztetés nélküli „hadszíntéren”. Szünetre megérkezik a megrendelt pizza, amelyet a gyerekek – csuromvizesen kirohanva a teremből – magukba gyömöszölnek, majd következik a torta. Ennek felszeletelését megelőzi az Ez a nap más, mint a többi, valamint a Cine să trăiască? eléneklése, konfettidobálás, fényképkészítés – mindez nyilván kutyafuttában. Hiszen következik a második „felvonás”: az öldöklés tovább folyik még egy órán keresztül.
Mindeközben a szülők – ha éppen nincs kedvük elugrani a legközelebb fekvő plázába – egy szomszédos teremben várakozhatnak ropi és ásványvíz (vagy más előre megrendelt étel), valamint léghoki és plazmatévé társaságában. Ez utóbbi nem egy esetben üvölt, ezért a felnőttek között van, aki a telefonját babrálja, mert a szomszédokat amúgy sem hallaná.
A három óra leteltével a helyi szervezők – akik levezénylik bent a játékot, kint a tortaevést – kiengedik az izzadt gyerekeket az előtérbe, ahol a gondos mamák, főleg ilyenkor, télvíz idején, az előre elkészített csereruhával ugrásra készen állnak. Alig van idő az átöltözésre, mert máris szólnak: az idő letelt. De erre többnyire nincs is szükség, mert érkezik a következő turnus: szülők, gyerekek, akik hozzák az ajándékokat – szerencsésebb esetben. „Jobb helyeken” ugyanis már nem „menő” az ajándék, egyenesen pénzt kérnek, valószínűleg azért, hogy a méregdrága szórakozást kifizessék. Búcsúzkodás után, ha valakik úgy érzik, egy-két szót még szeretnének szólni egymáshoz, megtehetik a folyosón vagy akár az udvaron.
Mint látszik, pompás szülinapi bulik ezek, amelyek a gyerekek fejlődését, közösségbe való beilleszkedését segítik elő, ösztönzik a beszélgetést, kommunikációt, a társasjátékok megkedvelését. És természetesen jó hatással vannak a fiatalok lelkivilágának harmonikus, stressz- és főleg erőszakmentes kialakulására. Ha pedig ezt valaki szóvá teszi, vagy gyerekét nem akarja elengedni, az nem halad a korral, és persze nem akar örömöt szerezni a gyereknek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Pataky István 2019. március 30., szombat

Túlélőshow az európai kampányban

Manfred Weber gesztust tett a Fideszt kizárni óhajtóknak, az Orbánékat bent tartani akaróknak, a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak s egy kicsit magának Orbán Viktornak is. Így szeretne az Európai Bizottság elnöke lenni.

Vélemény
Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Nánó Csaba: Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame ...

Makkay József: Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő ...

Legnézettebb