Somogyi Botond

2019. február 13., 09:56

Nem lehetsz lúzer a lézerben, avagy egy szülinapi ajándék

„Igyekezzünk, mert elkésünk” – nógat a kisfiam. Születésnapi bulira indulunk. Azaz gyerekzsúrra. Legalábbis mi évtizedekkel ezelőtt így hívtuk. Persze ma már más az elnevezés, és a szokások is. De még mennyire! – Menjünk gyorsan, mert most magyarázzák a szabályokat – emlékeztet a kicsi, és hiába mondom neki, hogy már legalább három-négy alkalommal végighallgatta a szabályok magyarázatát, nem tágít.
„Igaz, apa. A szabályokat már valóban hallottam, de ilyenkor szokták megválasztani a társakat, és nem szeretnék lúzer csapatba kerülni”.
Hát… valóban – mosolygok magamban –, én sem szeretném, ha a fiam lúzer csapatba kerülne. És jobban rátaposok a gázpedálra, mert nem akárhova megyünk: a laser tag nem a város központjában van. A külvárosig pedig még hosszú az út. E lézeres monstrumokat ugyanis a régi gyárnegyedek óriási épületeiben rendezték be.
Nem tudom, a kedves olvasó mennyit tud erről az új „szórakozási” módról. Elhagyott régi épületek szolgálnak alapul, amelyeknek ablakait befalazzák, a belső térben kisebb „várakat” építenek, egyes helyeken régi autóroncsokat is elhelyeznek. A vaksötétben ezek között kell kilőniük egymást az előzőleg otthon feketébe öltöztetett gyerekeknek – „lézerpuskával”. Az öltözékhez a részvevőknek sisakot is a fejükre kell erősíteniük.
A program szoros. A szülők három órára bérlik a helyiséget. A szabályok elmagyarázását és a csapatok megválasztását követően másfél óráig tart az „öldöklés” a sötétben, folyamatosan rohanva a fülledt, szellőztetés nélküli „hadszíntéren”. Szünetre megérkezik a megrendelt pizza, amelyet a gyerekek – csuromvizesen kirohanva a teremből – magukba gyömöszölnek, majd következik a torta. Ennek felszeletelését megelőzi az Ez a nap más, mint a többi, valamint a Cine să trăiască? eléneklése, konfettidobálás, fényképkészítés – mindez nyilván kutyafuttában. Hiszen következik a második „felvonás”: az öldöklés tovább folyik még egy órán keresztül.
Mindeközben a szülők – ha éppen nincs kedvük elugrani a legközelebb fekvő plázába – egy szomszédos teremben várakozhatnak ropi és ásványvíz (vagy más előre megrendelt étel), valamint léghoki és plazmatévé társaságában. Ez utóbbi nem egy esetben üvölt, ezért a felnőttek között van, aki a telefonját babrálja, mert a szomszédokat amúgy sem hallaná.
A három óra leteltével a helyi szervezők – akik levezénylik bent a játékot, kint a tortaevést – kiengedik az izzadt gyerekeket az előtérbe, ahol a gondos mamák, főleg ilyenkor, télvíz idején, az előre elkészített csereruhával ugrásra készen állnak. Alig van idő az átöltözésre, mert máris szólnak: az idő letelt. De erre többnyire nincs is szükség, mert érkezik a következő turnus: szülők, gyerekek, akik hozzák az ajándékokat – szerencsésebb esetben. „Jobb helyeken” ugyanis már nem „menő” az ajándék, egyenesen pénzt kérnek, valószínűleg azért, hogy a méregdrága szórakozást kifizessék. Búcsúzkodás után, ha valakik úgy érzik, egy-két szót még szeretnének szólni egymáshoz, megtehetik a folyosón vagy akár az udvaron.
Mint látszik, pompás szülinapi bulik ezek, amelyek a gyerekek fejlődését, közösségbe való beilleszkedését segítik elő, ösztönzik a beszélgetést, kommunikációt, a társasjátékok megkedvelését. És természetesen jó hatással vannak a fiatalok lelkivilágának harmonikus, stressz- és főleg erőszakmentes kialakulására. Ha pedig ezt valaki szóvá teszi, vagy gyerekét nem akarja elengedni, az nem halad a korral, és persze nem akar örömöt szerezni a gyereknek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. 

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Hallgassa online rádióinkat