Rostás Szabolcs

2019. október 04., 22:27

Nem a választó a hibás, ha csalódik

Az emberek többsége nehezen engedi el a múltat. Legyen szó gyerekkori emlékről, évekkel korábban történt élményről, közeli hozzátartozóról, egykori kedvesről. Valamennyit mélyen elraktározzuk emlékezetünkben. Aztán mindenkinek a természete válogatja, mennyire képes túllépni ezeken. Természetesen olyankor a legnehezebb a belenyugvás, ha ezt a lassú folyamatot külső tényezők akadályozzák, időről időre megbolygatva a múltat.

Mivel a választójog gyakorlása hozzátartozik az ember életéhez, a múlttal való szembesülés időnként a választópolgárt sem kerülheti el. Gyakran megesik, hogy a politika iránt érdeklődő közéleti ember utólag megbánja, hogy adott pártra, jelöltre adta a voksát, mert csalódni kénytelen azok teljesítményében. Ez legtöbbször azért szokott előfordulni, mert éles az ellentét az ígéretek és megvalósítások között. Ilyenkor persze sokan verik a fejüket a falba elismerve, hogy tévedtek, nem jó döntést hoztak, aztán legközelebb igyekeznek körültekintőbben eljárni.

Fontos azonban, hogy döntést kizárólag a rendelkezésre álló ismeretek birtokában lehet hozni. Amit nem tudunk, annak alapján sosem fogunk sem helyesen, sem helytelenül dönteni. Mindennek azért sem árt szentelni néhány szót a választások közeledtével, mert az RMDSZ vezető politikusai időnként hajlamosak odadörgölni az erdélyi magyar választópolgár orra alá a múltban leadott szavazatát. Mondani sem kell, csakis akkor, ha nem a szövetségre, illetve nem a szövetség által adott útmutatás alapján történt a pecsételés. Legtöbbször az államfőválasztás elmúlt tizenöt éves távlatából bukik elő a fejmosásszerű bezzegelés, miszerint az RMDSZ ugye megmondta, hogy Adrian Năstaséra, Mircea Geoanára és Victor Pontára kell voksolni. Ehelyett az önjáró, szófogadatlan magyar választók Traian Băsescut, majd Klaus Johannist támogatták. És lám, utólag túlnyomó többségük meg is bánta az egykori hajóskapitánynak és a szász politikusnak megszavazott bizalmat, merthogy mindkettőben csalódni kellett.

Ami igaz is. Csakhogy ezzel a politikai tapasztalattal ma már nincs mit kezdeni, mégpedig olyan értelemben, hogy a leadott szavazatot nem lehet visszavonni. Bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk visszaforgatni az idő kerekét, nem tudjuk visszapergetni tíz-tizenöt évvel azokat az információkat, amelyekkel ma rendelkezünk. Ennek megfelelően nem ismerhettük Băsescu besúgói múltját, nem tudhattuk, hogy puszta politikai haszonszerzésből szólítja meg a magyar közösséget. Mint ahogy azzal sem lehettünk teljesen tisztában, hogy Johannis megtagadja kisebbségi önazonosságát, és teljesen közömbös lesz a magyar közösség részéről megfogalmazódó igényekre. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy az államfőválasztás második fordulójában velük szemben álló jelölt sem jelenthetett megoldást a magyarok számára, így utólag ez is beigazolódott.

Bármennyit is rugóznak tehát rajta egyesek, teljesen megalapozatlan és hiábavaló ciklusok elteltével számon kérni a választón a szavazási opcióját. Nem a szavazópolgár hibája ugyanis, ha később csalódni kényszerül politikai „választottjában”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2019. október 01., kedd

Petrov és a többiek

Néha azt szoktuk mondani, hogy a múlt rendszerben a lakosság fele a besúgókból, másik fele a besúgottakból állt. Most, harminc évvel a nagyon is megkérdőjelezhető változások után kiderül, hogy a fenti megállapítás nem is olyan megmosolyogni való.

Makkay József 2019. szeptember 27., péntek

Román főügyész az európai vártán

Többen a nemzetállamok szuverenitását sértő újabb intézményt látnak az Európai Ügyészségben (EPPO), amely az európai liberális és baloldali pártoknak az Egyesült Európai Államok vízióját erősíti.

Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

Nyugdíjemelés és patikahitel

Az uniós statisztikák már a szegénységnek is mércét állítottak Európában. Romániának sikerült a legszegényebb nyugdíjasok listájára leküzdenie magát – mintegy kétmillió szenvedő alannyal.

Makkay József 2019. szeptember 19., csütörtök

Kell-e nekünk román államfő?

Az erdélyi magyarság szempontjából különösebb tétje nincs a román államelnök-választásnak, hiszen egyetlen olyan román jelölt sem akad, akire érdemes volna magyar emberként szavazni.

Pataky István 2019. szeptember 15., vasárnap

RMDSZ: pozícióváltás a parkolópályán

Kampányüzemre váltott az RMDSZ. És várhatóan így is fog működni a törvényhozási választásokig. Az európai parlamenti megméretésen tapasztalt magas részvételi arány s az ebből következő izgalmas végjáték valószínűleg megnyomta a vészcsengőt a pártban. 

Borbély Zsolt Attila 2019. szeptember 14., szombat

A magyarországi önkormányzati választások tétje

Alig egy hónap van még hátra az önkormányzati választásokig. A magyar választóközönség soha nem tulajdonított akkora jelentőséget a helyhatósági választásoknak, mint az országgyűlésieknek. De megeshet, idén ez másképpen alakul. 

Makkay József 2019. szeptember 12., csütörtök

Kifelé a magyarokkal az országból!

Románia minden lehetőséget el akar játszani a magyarokkal történő békés együttélés tárházából. Immár az államot és a többségi állampolgárt is ugyanaz a vágy vezérli: tűnjünk el az országból, és mindent hagyjunk hátra nekik.

Nánó Csaba 2019. szeptember 11., szerda

Majd a bizottság kibogozza...

Ha Romániában valaminek kivizsgálására létrehoznak egy bizottságot, szinte mérget vehetünk arra, hogy annak az ügynek az aktái hamarosan mélyen el lesznek temetve.

Makkay József 2019. szeptember 06., péntek

Úzvölgye tanulsága

Az úzvölgyi cirkusz lecsengett. A dormánfalviak által a magyar haditemetőbe becsempészett nagy betonkeresztes sírok a helyükön maradnak, a magyarság pedig nyalogatja a sebeit. Végül is nincs ebben semmi meglepő, hiszen száz éve ugyanez történik. 

Sütő Éva 2019. szeptember 04., szerda

Mindenkori ünneprontásaink

A magyarok megszokják lassan, hogy Nagyváradon, sőt Bihar megyében egyetlen nemzeti ünnep sem múlhat el botrányok, beszólások, csúsztatások nélkül. Erdély- és Partium-szerte nincs tán még egy olyan megye, ahol ennyire ki lennének élezve az indulatok.

 

Vélemény
Nánó Csaba: Petrov és a többiek

Néha azt szoktuk mondani, hogy a múlt rendszerben a lakosság fele a besúgókból, másik fele a besúgottakból ...

Makkay József: Román főügyész az európai vártán

Többen a nemzetállamok szuverenitását sértő újabb intézményt látnak az Európai ...

Makkay József: Kell-e nekünk román államfő?

Az erdélyi magyarság szempontjából különösebb tétje nincs a román államelnök-választásnak, ...