Rédai Attila

2017. december 01., 19:29

Mozgatórugók

Tolvaj kiált tolvajt – minduntalan ez a közmondás jut eszembe látva a román kormánypárt vezetőjének újabb és újabb, önmagának és barátainak felmentését szolgáló lépéseit. Sehogy sem tudom másképp értelmezni azt a manipulációs hadjáratot, amely a nyomozóhatóságok állandó hiteltelenítését szolgálja, és aminek célja csak egy lehet:

elkerülni Liviu Dragnea börtönbe jutását.

Ha belegondol az ember – és talán jobb már bele sem gondolni –, majdnem minden egyes intézkedés, amelyet ez a klikk kezdeményez, ide vezethető vissza. Ez a motivációja nemcsak annak, hogy miről szól a közbeszéd, hanem annak is, hogy milyen törvényeket írnak és módosítanak az országban. Liviu Dragnea ugyan nem lehetett még miniszterelnök, de története jól példázza azt, hogy miért nem jó, ha a hozzá hasonló elítélteket a nagypolitika közelében hagyják.

Harcban a hatalomért

Ahhoz ugyanis, hogy Dragnea és társai ne kerüljenek börtönbe, elsősorban arra volt szükség, hogy a kezükbe kaparintsák a hatalmat. Ehhez – miután némileg kizárásos alapon felülkerekedtek pártjukban – első lépésben nagyokat ígérve megnyerték a legutóbbi parlamenti választásokat. A folyamat ezzel azonban még nem ért véget: a hatalom három ága közül csak a törvényhozás a parlamenté. Börtönbe viszont az igazságszolgáltatás dugja az embert. Ezért harcba kellett indulni az igazságszolgáltatás ellen.

Először a klasszikus módon gondolkodtak: szerezzük meg embereink révén az ellenőrzést a különböző hatóságok felett. Miután kudarcot vallottak, jöhetett a másik terv:

ha nem lehetnek nálunk a bíróságok és az ügyészségek, akkor írjuk át a törvényeket, amelyek alapján ezek működnek.

Elvégre a miénk a törvényhozás. Sőt, miénk a végrehajtás is, a kormány, nem is kell megvárni, hogy a lassú parlament végre elvégezze a dolgát. Írjunk kormányrendeleteket, amelyeket sunyin, éjszaka és rejtőzködve fogadjunk el. Gyors és fájdalommentes: azonnal hatályba lépnek, és úgy is maradnak legalább addig, amíg céljainkhoz hozzásegítenek.

Vaskos hibák

A klikk számításaiba aztán vaskos hibák keveredtek. A sunyi törvényalkotás óriási társadalmi ellenállásba ütközött, tüntetések törtek ki, le kellett – legalábbis ideiglenesen – mondani róla. De a legjobban talán ott tévedtek, amikor azt hitték, a kormány felett abszolút ellenőrzésük van. Talán lett is volna, ha sikerül az eredeti jelöltet ültetni a kormányfői székbe, a Dragneának és klánjának teljesen lekötelezett, a PSD-báró jobb kezének számító Sevil Shhaideh-t. A végrehajtói hatalomnak azonban van a kormányon kívül egy másik ága, ez pedig az elnöki hivatal. A PSD-nek a parlamenti választások előtti elnökválasztásokon nem sikerült megszereznie az ellenőrzést. Klaus Johannis pedig egy másik klikk tagja, nem is csoda, hogy küllőt rakott a kerekek közé. Azóta sem tudjuk – tavaly december óta –, hogy mi volt az indoka a miniszterelnök-jelölt visszautasításának. Johannis azt sejtette, hogy Sevil Shhaideh férje, a Bashar al-Assad szíriai elnök rezsimjét támogató szír állampolgár biztonsági kockázat lehet. Amit viszont már biztosan tudunk, hogy Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes hivatalosan gyanúsítottá vált. Férjét a nyáron a mezőgazdasági miniszter kabinetfőnökévé nevezték ki.

Saját kormányukat döntötték meg

De vissza a történet fő fonalához. Shhaideh nem lehet hát miniszterelnök, a B-terv egy teljesen súlytalannak tűnő választás, Sorin Grindeanu. Hibás döntés: Grindeanu átlátott a szitán, nem akart úgy fütyülni, ahogy Dragnea muzsikált. A konfliktus rövid időn belül kormányválságba torkollt. Az egész világ csóválta a fejét látván azt a kabarét, amit Romániában véghezvitt a nagyobbik kormánypárt: megdöntötte a parlamentben saját kormányát. A következő miniszterelnököt már körültekintőbben választották ki. Mihai Tudose sokkal dörzsöltebb figurának néz ki, jó üzletet ajánlhattak neki, hogy beálljon a bálba. Hogy mit, még nem derült ki. Most már végre beindulhat a törvényhozási gépezet, lehet orcánkhoz igazítani a büntetőjogot.

Még azt is törvénybe lehet foglalni, hogy az elítélt Dragneából miniszterelnök vagy akár államelnök lehessen.

A sok hercehurca azonban késleltette a tervet. A klánfőnök pedig újra gyanúsított. Mi több: már a vagyona felett sem rendelkezhet.

Oldalág a történetben, ahogy – ugyancsak a törvényalkotás útján – súlytalanítani próbálják az elnöki hivatalt. Ahogy az előző választási győzelem ígéreteinek teljesítése érdekében a számlát ismét a magánszférának nyújtják be amellett, hogy közben az állami alkalmazottakat is vaskosan átverik. Ahogy mesterségesen fűtik a fogyasztást a hatalmas GDP-emelkedésért, amellyel ismét csak választási ígéreteiknek ágyaznak be. Ami – mint tudjuk – a választási győzelemhez kellett, ami az első lépés a hatalmi ágak feletti hatalom megszerzésében. Amire azért van szükség, hogy mentsék a bőrüket.

Erős mellékhatások

A mellékhatások azonban egyre erősebbek. A beígért fizetésemelés megapasztotta az államkasszát. A hiány egy részét átnyomták az önkormányzatokra, amelyek így óriási összegektől estek el. A következmény: visszahúzódó önkormányzati tevékenység és adóemelés. Kevesebb jut helyi beruházásokra. Akadozik a szociális ellátás, az önkormányzati és az állami egyaránt. Az állami beruházások stagnálnak, ami viszont lefele húzza az építőipart. A felerősödött fogyasztás és hitelezés miatt egyszerre szabadult el a nemzeti valuta alapkamata és az árfolyam. Megugrott az infláció is, így hiába magasabbak a fizetések, többet kell fizetni az árukért és szolgáltatásokért. Az államháztartási hiány lassan mérhetetlen, a lufi akármelyik pillanatban kipukkanhat.

Közben folytatódik a közbeszéd mérgezése. A „párhuzamos államra” vonatkozó tétel ráadásul nem is stúdióbeszélgetési kacsa, hanem hivatalos szintre emelt kormánypárti álláspont. Miközben éppen a kormánypártot vezető klikkérdek az, amely a hatalmi ágak függetlenségére épülő jogállamkezdemény korai elhalálozásához vezethet.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS