HIRDETÉS

Rédai Attila

2018. május 04., 13:58

MOGYE-nekrológ helyett

Az Európai Unió nem moshatja a kezeit. 2011 novemberében hangzott el ez a mondat Strasbourgban, az Európai Parlamentben Winkler Gyula EP-képviselőtől, amikor az unió döntéshozó testületének akkori alelnöke, Tőkés László meghívására dr. Brassai Attila, a MOGYE professzora adta elő az orvosi egyetem ügyét. A Kisebbségi Munkacsoport azon ülésén jómagam is részt vehettem, így volt szerencsém behatóbban is megismerkedni a MOGYE akkori helyzetével. Brassai előadta: néhány hónappal azelőtt, 2011 januárjában jelent meg az a tanügyi törvény, amely előírta az ország három kijelölt „multikulturális” intézményében – a BBTE-n, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen és a MOGYE-n – az önálló magyar karok létrejöttét. Az első kettőben ez meg is történt, de a MOGYE szenátusa, amelynek a hatáskörébe volt utalva a törvény végrehajtása, ezt azóta következetesen megtagadta. 2011 novemberében Strasbourgban pedig sokan úgy vélték: az unió nem nézheti tétlenül, hogy egy uniós országban egy kisebbséggel szemben ilyen diszkriminatív törvényszegést kövessenek el.

Persze azóta sok víz lefolyt már a Rajnán, jó néhány, az unióval kapcsolatos illúziónkkal leszámolhattunk. A MOGYE ügyében sem lépett semmit Strasbourg, vagy ahogy inkább nevezni szoktuk, Brüsszel. Strasbourgi fellépéséért Brassai professzort megrovásban részesítette az egyetem vezetősége, majd miután bíróságon bizonyította, hogy a megrovás jogtalan volt, kerestek egy más ügyet ellene, amelyből még több hátránya származott – neki és a magyar orvosképzésnek. 2011 óta a MOGYE magyar karainak létrehozásával kapcsolatban tulajdonképpen semmi érdemleges nem történt. Volt harcolni való más. Egészen mostanig, amikor a szintén marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel évek óta előkészített fúzió célegyenesbe ért, és a két egyetem döntéshozó szerve ezt jóvá is hagyta.

Ennél az ügynél a romániai magyar politikum, társadalom tulajdonképpen elaludt. Az utolsó pillanatban ébredtek fel a pártok – már amelyik –, a marosvásárhelyi közbeszédben is csak pár nappal a döntés előtt lett téma a fúzió, miután a sajtó észrevette, hogy itt az idő. Pedig a szándék tulajdonképpen már évek óta ismert. Lapcsaládunk kiadványaiban 2017 novemberében is jelentek meg cikkek arról, hogy „a közeljövőben” létrejöhet az egyesülés, hisz a MOGYE és a Petru Maior Egyetem rektora, Leonard Azamfirei és Călin Enăchescu ezt akkor hivatalosan be is jelentette. Megszólaltattuk a magyar érintetteket is, akik akkor is aggódtak, tiltakoztak. Egy ilyen új intézet létrehozása végérvényesen a történelem fiókjába vágná a marosvásárhelyi orvosi egyetem létesítésének eredeti célját, állapították meg.

Mégsem volt ez elég vészharangnak. Sem a romániai magyarság érdekképviseletét magának tulajdonító, és ezért jelentős pénzforrások felett uralkodó RMDSZ-nek, sem másnak nem tűnt fel, hogy mekkora a veszély, legalábbis ennek semmi jelét nem mutatták. Csak most. Most már vannak tiltakozások, harcias állásfoglalások, tüntetést is szerveznek annak érdekében, hogy a tervezett fúzió az orvosi és a gyógyszerészeti egyetem, illetve a szintén marosvásárhelyi, de tisztán román tannyelvű Petru Maior Egyetem között ne jöhessen létre.

Mind eső után köpönyeg, hiszen ez már tulajdonképpen eldöntött kérdés. A két oktatási intézmény saját egyetemi autonómiája teljes tudatában határozott úgy, hogy egyesül, ezt az egyetemeken kívüli eszközökkel megakadályozni elméletileg nem lehet.

Ugyanaz az „egyetemi autonómia” ez, amely képes szembe menni éveken keresztül az ország legfontosabb döntéshozó hatalmával. Jól látjuk ugyanakkor, hogy valójában mit ér ez az „autonómia”, amikor az államilag támogatott egyetemi helyek kérdéséről van szó: a kormány tetszés szerint zárja a pénzcsapokat, amikor ez az érdeke.

Azt is látni kell, hogy a negyvenes években kizárólag magyar tannyelvű oktatással létrehozott MOGYE-n az utóbbi években már annyira visszaszorult a magyar oktatás, érdekérvényesítő képessége már annyira lecsökkent, hogy a magyar tagozatok feje felett, megkérdezésük nélkül hoztak számos, az érdekeiket sértő, a magyar orvosképzést hátrányba hozó döntést. És bár igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy romániai adófizető polgárként jogunk van az államilag támogatott anyanyelvű orvosképzésre, a vásárhelyi orvosi már sajnos rég nem az, amit szeretnénk, vagy amire feltétlenül szükségünk van. Azt a feladatot, hogy a MOGYE kitermelje a romániai magyarság orvosértelmiségét, már csak nagyon korlátozottan látta el, ha egyáltalán.

Ahhoz, hogy ezt a célt meg lehessen valósítani, ki kell mondani: lehet, hogy fel kell adni a MOGYE-t, és más megoldást kell keresni. Bár az is lehet, hogy az állóvíz felkavarásával most újabb lehetőség nyílik az önálló magyar karok létrehozására: a fúzióval ugyanis megszűnik a MOGYE jogfolytonossága, az új intézmény létrehozására pedig új jogszabályra lesz szükség.

Kérdés, hogy a magyar politikum – pontosabban az RMDSZ – ennek érdekében ki akarja-e nyitni újra Bukarestben a szívességes ládát. De egyáltalán érdemes-e? Vagy inkább – ahogy ennek lehetőségét a magyar kormány hivatalos képviselője már meg is lebegtette – folytassuk a párhuzamos intézményépítés folyamatát annak érdekében, hogy valóban magyarok dönthessenek a magyarokat érintő legfontosabb kérdésekről. Vagyis végre valahára az erdélyi magyar orvosképzésről is.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Az érem sötét oldala

A könyv, az olvasás szerelmesei nem panaszkodhatnak, hogy ilyenkor, tavasz elején nem zajlik az élet. Könyvfesztiválok ...

Nánó Csaba: Bibliai erény a fociban?

A Voluntari–Sepsi összecsapáson intézményesített gyűlöletbeszédnek lehettek tanúi a szurkolók, ...

Rostás Szabolcs: Párhuzamos valóságok

Legyen szó egységes bérezést előíró jogszabályról, gazdaságpolitikáról ...

HIRDETÉS