HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rédai Attila

2018. május 04., 13:58

MOGYE-nekrológ helyett

Az Európai Unió nem moshatja a kezeit. 2011 novemberében hangzott el ez a mondat Strasbourgban, az Európai Parlamentben Winkler Gyula EP-képviselőtől, amikor az unió döntéshozó testületének akkori alelnöke, Tőkés László meghívására dr. Brassai Attila, a MOGYE professzora adta elő az orvosi egyetem ügyét. A Kisebbségi Munkacsoport azon ülésén jómagam is részt vehettem, így volt szerencsém behatóbban is megismerkedni a MOGYE akkori helyzetével. Brassai előadta: néhány hónappal azelőtt, 2011 januárjában jelent meg az a tanügyi törvény, amely előírta az ország három kijelölt „multikulturális” intézményében – a BBTE-n, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen és a MOGYE-n – az önálló magyar karok létrejöttét. Az első kettőben ez meg is történt, de a MOGYE szenátusa, amelynek a hatáskörébe volt utalva a törvény végrehajtása, ezt azóta következetesen megtagadta. 2011 novemberében Strasbourgban pedig sokan úgy vélték: az unió nem nézheti tétlenül, hogy egy uniós országban egy kisebbséggel szemben ilyen diszkriminatív törvényszegést kövessenek el.

Persze azóta sok víz lefolyt már a Rajnán, jó néhány, az unióval kapcsolatos illúziónkkal leszámolhattunk. A MOGYE ügyében sem lépett semmit Strasbourg, vagy ahogy inkább nevezni szoktuk, Brüsszel. Strasbourgi fellépéséért Brassai professzort megrovásban részesítette az egyetem vezetősége, majd miután bíróságon bizonyította, hogy a megrovás jogtalan volt, kerestek egy más ügyet ellene, amelyből még több hátránya származott – neki és a magyar orvosképzésnek. 2011 óta a MOGYE magyar karainak létrehozásával kapcsolatban tulajdonképpen semmi érdemleges nem történt. Volt harcolni való más. Egészen mostanig, amikor a szintén marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel évek óta előkészített fúzió célegyenesbe ért, és a két egyetem döntéshozó szerve ezt jóvá is hagyta.

Ennél az ügynél a romániai magyar politikum, társadalom tulajdonképpen elaludt. Az utolsó pillanatban ébredtek fel a pártok – már amelyik –, a marosvásárhelyi közbeszédben is csak pár nappal a döntés előtt lett téma a fúzió, miután a sajtó észrevette, hogy itt az idő. Pedig a szándék tulajdonképpen már évek óta ismert. Lapcsaládunk kiadványaiban 2017 novemberében is jelentek meg cikkek arról, hogy „a közeljövőben” létrejöhet az egyesülés, hisz a MOGYE és a Petru Maior Egyetem rektora, Leonard Azamfirei és Călin Enăchescu ezt akkor hivatalosan be is jelentette. Megszólaltattuk a magyar érintetteket is, akik akkor is aggódtak, tiltakoztak. Egy ilyen új intézet létrehozása végérvényesen a történelem fiókjába vágná a marosvásárhelyi orvosi egyetem létesítésének eredeti célját, állapították meg.

Mégsem volt ez elég vészharangnak. Sem a romániai magyarság érdekképviseletét magának tulajdonító, és ezért jelentős pénzforrások felett uralkodó RMDSZ-nek, sem másnak nem tűnt fel, hogy mekkora a veszély, legalábbis ennek semmi jelét nem mutatták. Csak most. Most már vannak tiltakozások, harcias állásfoglalások, tüntetést is szerveznek annak érdekében, hogy a tervezett fúzió az orvosi és a gyógyszerészeti egyetem, illetve a szintén marosvásárhelyi, de tisztán román tannyelvű Petru Maior Egyetem között ne jöhessen létre.

Mind eső után köpönyeg, hiszen ez már tulajdonképpen eldöntött kérdés. A két oktatási intézmény saját egyetemi autonómiája teljes tudatában határozott úgy, hogy egyesül, ezt az egyetemeken kívüli eszközökkel megakadályozni elméletileg nem lehet.

Ugyanaz az „egyetemi autonómia” ez, amely képes szembe menni éveken keresztül az ország legfontosabb döntéshozó hatalmával. Jól látjuk ugyanakkor, hogy valójában mit ér ez az „autonómia”, amikor az államilag támogatott egyetemi helyek kérdéséről van szó: a kormány tetszés szerint zárja a pénzcsapokat, amikor ez az érdeke.

Azt is látni kell, hogy a negyvenes években kizárólag magyar tannyelvű oktatással létrehozott MOGYE-n az utóbbi években már annyira visszaszorult a magyar oktatás, érdekérvényesítő képessége már annyira lecsökkent, hogy a magyar tagozatok feje felett, megkérdezésük nélkül hoztak számos, az érdekeiket sértő, a magyar orvosképzést hátrányba hozó döntést. És bár igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy romániai adófizető polgárként jogunk van az államilag támogatott anyanyelvű orvosképzésre, a vásárhelyi orvosi már sajnos rég nem az, amit szeretnénk, vagy amire feltétlenül szükségünk van. Azt a feladatot, hogy a MOGYE kitermelje a romániai magyarság orvosértelmiségét, már csak nagyon korlátozottan látta el, ha egyáltalán.

Ahhoz, hogy ezt a célt meg lehessen valósítani, ki kell mondani: lehet, hogy fel kell adni a MOGYE-t, és más megoldást kell keresni. Bár az is lehet, hogy az állóvíz felkavarásával most újabb lehetőség nyílik az önálló magyar karok létrehozására: a fúzióval ugyanis megszűnik a MOGYE jogfolytonossága, az új intézmény létrehozására pedig új jogszabályra lesz szükség.

Kérdés, hogy a magyar politikum – pontosabban az RMDSZ – ennek érdekében ki akarja-e nyitni újra Bukarestben a szívességes ládát. De egyáltalán érdemes-e? Vagy inkább – ahogy ennek lehetőségét a magyar kormány hivatalos képviselője már meg is lebegtette – folytassuk a párhuzamos intézményépítés folyamatát annak érdekében, hogy valóban magyarok dönthessenek a magyarokat érintő legfontosabb kérdésekről. Vagyis végre valahára az erdélyi magyar orvosképzésről is.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

Az érem sötét oldala

A könyv, az olvasás szerelmesei nem panaszkodhatnak, hogy ilyenkor, tavasz elején nem zajlik az élet. Könyvfesztiválok és vásárok, felolvasási maratonok és az újabban kitalált, igen ötletes könyvturkálás színesíti programjainkat.

Rostás Szabolcs 2018. április 21., szombat

Párhuzamos valóságok

Legyen szó egységes bérezést előíró jogszabályról, gazdaságpolitikáról vagy infrastruktúra-fejlesztésről, a másfél éve hatalmon lévő román balliberálisok folyamatosan arról tesznek tanúbizonyságot, hogy képtelenek hatékonyan kormányozni az országot.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. április 20., péntek

Titkainkat ne bízzuk a világhálóra

A különböző internetes felületeket időről időre megrázó botrányok ismeretében jó tudni, hogy aki a világhálót használja, annak az élete, a szokásai, a vágyai, az emberi kapcsolatai nyitott könyvnek számítanak.

Borbély Zsolt Attila 2018. április 13., péntek

Mesterhármas Budapesten

Az ellenzéki média habzik, fröcsög, uszít, a nemzetközi sajtóban viszont egyre több a józan hang. Orbán Viktor azzal, hogy harmadszor is győzött, ráadásul kétharmados többséggel, valódi mesterhármast mutatott be, amivel történelmet írt.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. április 13., péntek

Kétharmados sikertörténet

Hibáival és hiányosságaival együtt az egymást követő Orbán-kormányok a rendszerváltás utáni magyar politizálás sikertörténetei. Aki hideg fejjel elemzi, nem lepődik meg az újabb győzelmen. Ami éppúgy nem véletlen, mint az ellenzéki pártok közös bukása.

 

Makkay József 2018. április 06., péntek

Választ a nemzet

Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, hanem a határon túli magyarságot is megkopasztotta –, jól tudja, mi várható egy olyan kormány részéről, amelyet a mai ellenzéki pártok alakítanának. 

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. április 03., kedd

Sorsdöntő választás előtt

A választási kampányban a pártok kommunikációjának többsége valótlanság, szemfényvesztés. De amikor Orbán Viktor arra szűkíti a választás tétjét, hogy globalista bábkormány lesz-e Magyarország élén vagy nemzeti kormány, akkor a lényegre tapint. 

Makkay József 2018. március 30., péntek

A világ zajától mentes ünnepet!

A keresztény világ legnagyobb ünnepe a húsvét. Mondjuk, de van, amikor mégsem érezzük át ennek igazi súlyát, hiszen az egyházi ünnepre rávetődő világi események nemcsak beárnyékolják annak meghittségét, hanem éppenséggel helyettesíteni is szeretnék azt.

 

Péter Beáta 2018. március 24., szombat

Mappadoszár

Nagy zűrzavar kerekedett, egymás oldalába könyököltek, rátapostak a másik lábára, szemüvegek potyogtak a földre, körmök törtek le, kabátgombok szakadtak.

Somogyi Botond 2018. március 24., szombat

Kik késelnek Bécsben?

Legutóbb a Fidesz a bécsi utcákon késelt. Merthogy köztudott, mindenért Orbán Viktor és a Fidesz a hibás.

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Az érem sötét oldala

A könyv, az olvasás szerelmesei nem panaszkodhatnak, hogy ilyenkor, tavasz elején nem zajlik az élet. Könyvfesztiválok ...

Nánó Csaba: Bibliai erény a fociban?

A Voluntari–Sepsi összecsapáson intézményesített gyűlöletbeszédnek lehettek tanúi a szurkolók, ...

Rostás Szabolcs: Párhuzamos valóságok

Legyen szó egységes bérezést előíró jogszabályról, gazdaságpolitikáról ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS