Somogyi Botond

2019. március 27., 13:33

Mire megy „Zizou” a Real Madriddal?

Nincs szükségünk Ronaldóra. Nélküle is boldogulunk – mondták tavaly ősszel a Real Madrid játékosai. Egyesek még azt is kijelentették, hogy a csapat még jobb lesz, mert egységesebben lép majd pályára. – Nem kell állandóan érte játszani, a csapatért fogunk – tették hozzá.
Már akkor furcsán hangzott a sok fogadkozás, a gyenge eredmények láttán azonban még nevetségesebb lett. Persze mondhatja bárki, hogy a csapnivaló játék nem Cristiano hiányának tulajdonítható, hanem Lopetegui mester hozzá nem értésének. Csakhogy azóta már újabb edző is bizonyíthatott volna – ugyancsak Ronaldo nélkül. Nem tudott. Múlt héten ugyanis Santiago Solarinak is mennie kellett, bár a csapat átvétele után egy 7-8 meccses győzelmi sorozattal mutatkozott be. A kupából és a BL-ből való kiesést, a hazai pályán a Barcától való egymás utáni kétszeri vereséget azonban Florentino Perez elnök nem nyelte le. Ekkor már Modric is hangnemet váltott. „Cristiano hiányát a világ bármelyik csapata megérezné, az ő pótlását megoldani szinte lehetetlen feladat” – nyilatkozta a horvát középpályás az ötszörös aranylabdás portugál sztárról, aki tavaly júliusban szerződött az olasz bajnoki címvédő Juventushoz. „Ő egy idény alatt ötven gólt szerzett, és manapság nem lehet olyan játékost találni, aki ugyanennyire eredményes” – tette hozzá Modric, aki szerint a megoldás az lenne, ha két-három futballista osztozna ezen a gólmennyiségen, de jelenleg a Real Madrid keretében nincsenek olyanok, akik erre alkalmasak lennének.
Vagyis néhány hónap elteltével kénytelenek voltak beismerni: az idényenként 40–50 gólig jutó szupersztárt nem lehet egyik napról a másikra pótolni. Mint ahogy valószínűleg Messit sem lehet majd a Barcánál, amely az argentin klasszis nélkül nem egyszer botladozik a pályán.
A Real Madridnál azonban nem csupán Ronaldo hiánya volt a probléma. Valóban lehetett volna nélküle is jól játszani, ha nem is annyira hatékonyan. A gond inkább az volt, hogy Ronaldo távozásával Zidane is faképnél hagyta a csapatot. Tudta, hogy a portugál sztár nélkül nehezen lehet megismételni a kiváló eredményeket. Hiába próbálkozott Perez két szakemberrel is: túl kicsik és jelentéktelenek voltak az edzők, túl nagy sztárok a játékosok. Úgy tűnik, kilenc hónap kellett ahhoz, hogy rájöjjön: az öltözőt is rendbe kell tenni. No nem a falakat, hanem inkább a játékosokat. Mert ha nem is volt a világ legnagyobb zsenije a kopasz francia, egy biztos: kitűnő motivátor, és óriási tisztelet övezi. Ráadásul immár nemcsak mint játékost, hanem mint edzőt is, aki képes volt három év alatt három Bajnokok Ligája-serleget vinni a spanyol fővárosba.
Perez ugyanakkor azt is belátta: kár a pénzt a Santiago Bernabeu felújítására spórolni, mert erős játékoskeret nélkül nincs eredmény. Ne feledjük, Zinedine Zidane akkor csillogott a kispadon, amikor a királyiak mezében olyanok léphettek pályára csereként, mint Pepé, Morata vagy James Rodriguez. Talán ezért is lebegtette meg a több száz milliós keretet, illetve néhány nevet. Mint utólag kiderült, Zidane kemény feltételek mellett csapott a kezébe a spanyol ingatlanmágnásnak: köztük a csapat feletti teljes kontroll és néhány név, mint például az Mbappeé, akit az arab sejk valószínűleg rekordösszegért sem biztos, hogy elenged a párizsi klubtól.
Florentino Perez elnök most a realosok szemében megmentőként tetszeleghet, mint aki visszacsábította Zizout. A spanyol presidente tudta: most csak olyat hozhat a klub élére, akibe még a Barca-drukkerek sem akadhatnak bele, nemhogy a Real-szurkolók. A francia szakember is jókor mondott igent, mert sokak szerint a királyi gárda annyira maga alatt van, hogy innen az út már csak felfelé vezet(het). Zidane edzői nimbuszát azonban az elkövetkező időszak igencsak megtépázhatja. Egyrészt azért, mert a korábbi mandátuma idején két és fél év alatt megszerzett kilenc trófeát szinte lehetetlen túlszárnyalni, másodszor azért, mert visszatérni a korábbi sikerek helyszínére és ismét elölről kezdeni a munkát mindig sokkal nehezebb.
Egy biztos, Zizou a kilenc hónapnyi feltöltődés után örömmel vállalta az újabb megbízatást. A kérdés csak az, mire megy a Real Madriddal a második mandátumában. A válaszra alighanem legalább egy évet várnunk kell majd, mert idén már nincs miért harcolni, a következő idény pedig a királyi gárdának csak „tavasszal kezdődik”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 26., kedd

Elmaradt elszámoltatás

A kommunizmust kutató szakemberek a rendszerváltás utáni Románia magányos harcosai, akik a rendelkezésükre álló forrásokból megszállottan próbálják kibányászni a totalitárius rendszer rémtetteit. Munkájukat nehezíti, hogy a hatalom keresztbe tesz nekik.

Borbély Zsolt Attila 2019. március 15., péntek

A Reform Tömörülés volt az igazi tulipán

Megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepli március 16-án Nagyváradon az RMDSZ egykori autonomista erőinek legjelentősebb platformja, a Reform Tömörülés. 2003-as megszűnésekor úgy ítélték meg, a szövetségben nem maradt esély a közös munkára. 

Makkay József 2019. március 15., péntek

Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, milyen párhuzamos világban él a román és a magyar történelemírás, illetve a hivatalosságok mennyire betegesen próbálnak meghazudtolni alapvető történelmi tényeket. 

Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Vélemény
Makkay József: Elmaradt elszámoltatás

A kommunizmust kutató szakemberek a rendszerváltás utáni Románia magányos harcosai, akik a rendelkezésükre ...

Makkay József: Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, ...

Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat