avatar
Makkay József

2024. március 10., 21:09

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

A Székely Szabadság Napján Marosvásárhelyen, a Postaréten mindössze négyszáz ember vett részt azon a felvonuláson, amelynek célja minden év március 10-én hangot adni Székelyföld autónomiájának szükségességéről. A gyér részvétel nem új keletű, az emberek mintha kiábrándultak volna a sikertelennek tartott autonómiaharcból. Pedig helyettünk más nem fogja ezt kiharcolni.

Miközben a román politikum – élén Marcel Ciolacu miniszterelnökkel – zsigerből utasít el minden romániai magyar autonómiatörekvést, a pökhendi román állásfoglalások az erdélyi magyarság egy részében is olyan érzést keltenek, minha a veszett fejsze nyeléről szólna a diskurzus.

Sok erdélyi magyarnak is az a meggyőződése, hogy nincs esélyünk kiharcolni az autonómiát.

A rendszerváltás óta pártszínezettől függetlenül ezt az álláspontot sulykolják román politikusok, miközben magyar részről folyamatos a helyben topogás. A Székelyföld létét is tagadó, megalázó román politikusi kijelentésekre vezetőink védekező állásba kényszerülnek. Közösségi oldalaikon hirdetik, hogy Székelyföld márpedig létezik. De ettől a megnyilatkozástól ügyünk nem mozdul semerre, csak az idő telik és a közösségi önbizalom csökken. Aminek látlelete a foghíjas postaréti megemlékezés is.

Nem vitás, hogy ebben az országban csak nagyon kemény összefogással, összezárt sorokkal és meghátrálás nélkül, közösségi zsarolással lehet bármit elérni.

Gondoljunk bele, hogyha tavaly a pedagógusok meghátráltak volna a vizsgák idején, és bedőlnek a kormány ígéreteinek, úgy ért volna véget a sztrájk, hogy fizetésemelésük töredékét kapják meg. De mondhatnám az egészségügyi dolgozókat, a mezőgépekkel felvonuló gazdákat, vagy más ágazatok alkalmazottait, akik csak erő felmutatásával tudtak fizetésemelést, több támogatást és jobb munkakörülményeket kiharcolni.

A hasonlat nyilván sántít – az autonómia szó a román közéletben ma is kiveri a biztosítékot –, viszont ha magyar oldalról csak vérszegény követelődzéssel állnak szembe, esély sincs arra, hogy a román politikum komolyan vegyen.

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem veszi komolyan, nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni. Ha nincs mögötte valós tartalom, cselekvési szándék, komoly stratégia, hogy lépésről lépésre hogyan jutunk el az elvárt sikerhez, akkor az emberek üres szólamnak tartják.

A többség ezt a fajta elköteleződést hiányolja. Jó lenne, ha az RMDSZ elnöke kiállna a közvélemény elé, és elmondaná, hogyan képzeli el a székelyföldi autonómia jövőjét? Mit tesznek ennek érdekében, ha újra kormányra kerülnek? Milyen nemzetközi szövetségeseket keresnek az ügy mellé?

Sok ilyen kérdésre kellene politikusainknak válaszolniuk, hogy a közösség higgyen az autonómia ügyében, ami nem négyszáz, hanem negyvenezer, vagy éppen százezer embert mozgatna meg. Ilyen szinten kezdődhet el a közösségi akarat érvényesítése.

A székelyföldi autonómia iránti érdektelenség más területen is veszélyeket hordoz, mert fű alatt érik Románia területi-közigazgatási átszervezése.

A két nagy kormánypárt nem rejti véka alá, hogy valamikor a választások után erre is sort kerít. Kérdés, hogy milyen erőt tud felmutatni az erdélyi magyarság, amikor a kis létszámú, de többségében magyar községeket sok helyen román közigazgatási egységekhez fogják csatolni. Ez nem a mesze jövő ködébe vész – mint sokak szerint Székelyföld autonómiája –, hanem minden bizonnyal a választásokat követő új kormánykoalíció első intézkedései közé fog tartozni. Az ezer sebből vérző román állami költségvetés hiányát sürgősen le kell faragni – ami választások előtt mindig kivitelezhetetlen –, és ebből nem fog kimaradni a mainál sokkal karcsúbb helyi közigazgatás kialakítása sem.

Ha a magyarság nem áll ellen a többségi román törekvésnek, nem csak több tucat magyar község oldódhat fel román nyelvű lakossági tengerben, hanem a mai székelyföldi megyék léte is kérdésessé válik.

Jó volna tehát erőt felmutatni Székelyföld autonómiája mellett, ami kisugározhat a teljes erdélyi közigazgatásban.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca
Makkay József 2023. szeptember 22., péntek

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai áldozata a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött
Makkay József 2023. szeptember 03., vasárnap

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött

Amit ma az ukránok elkövetnek az ország területén élő nemzeti kisebbségekkel – elsősorban a kárpátaljai magyarsággal – szemben, nagyon hasonlít a Nicolae Ceașescu román kommunista pártfőtitkár idejében megélt magyarellenességre.

Herkulesfürdői Versay – egy szállodai portás miatt pusztul a híres fürdőváros
2023. augusztus 25., péntek

Herkulesfürdői Versay – egy szállodai portás miatt pusztul a híres fürdőváros

Herkulesfürdőt osztrákok újíthatják majd fel. A hír sajnos csak részben fedi a valóságot, hiszen a település műemlék épületeinek többsége magántulajdonban van. Feltérképeztük, miért nem mozdul ki a holtpontról a bánsági fürdőváros ügye.

Miért nem lehet Erdély a vidéki Svájc vagy Ausztria?
Makkay József 2023. július 27., csütörtök

Miért nem lehet Erdély a vidéki Svájc vagy Ausztria?

Nyugat-európai utakat kellene összehozni erdélyi polgármestereknek, hogy lássák, hogyan történhet meg, hogy a francia, svájci, német, osztrák és magyarszági települések útjai mellett nem látni embermagasságú burjánt, de kisebb gazt sem.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak ...

avatar
Somogyi Botond: Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.