HIRDETÉS
HIRDETÉS

Somogyi Botond

2018. május 07., 10:38

Még az Üveghegyeken is túl

Elegünk van ebből! Nincs igazság! Mindig a jók győznek – elégedetlenkedtek egyesek a mesék világában élők közül. –Nekünk is jár valami, ez nem demokrácia – harsogták egyre többen. Egészen addig, amíg valakik az élükre álltak, és megalapították a mesék nyílt társadalmának egyletét. Választásokat akartak kiírni, hogy megszavazzák: a rossz is győzedelmeskedhet, és a jó is elnyerheti méltó büntetését.

– Az nem igazság, hogy a királyfi mindig el tud lovagolni fehér lovon szíve választottjával, ez diszkrimináció – üvöltötték a másság tiszteletéért küzdők. – Különben is, miért kell a királyfinak mindig királylánnyal megházasodnia, miért nem lehet egy herceggel?

De a felszólalások és a tüntetések szinte mindig süket fülekre találtak. Ezért a mesék nyílt társadalma egyletének vezetői ördögi tervet eszeltek ki: titokban megegyeztek Szauronnal, hogy a sötétség birodalmából elengedi az elnyomás alatt álló orkokat a tündérek világába. Nem kellett sokáig várni, az Óperenciás-tengert elözönlötték a félszemű kalózok hajói, amelyen ezrével hozták be a sötétség birodalmának lakóit. Akik a szárazföldre lépve azonnal nekiestek a helyieknek. Közben az egylet emberei kitalálták, hogy az egyenlőség kedvéért ezen túl a gonosz mostohák nem halhatnak meg, a mostohaanya nem változhat rút békává. A hétfejű sárkánynak hat fejét azonnal le kellett vágni, mert az egyfejűekkel szemben ez nagyfokú diszkriminációnak minősült.

Az orkok mindenben támogatták az egylet vezetőit. És hogy minél többen legyenek, megjelentek a mordori fekete urukok is. Nem volt nyugta többet senkinek: Csipkerózsika félve járt az utcán, azt kívánta, bárcsak ne ébredt volna fel. Hófehérkét megerőszakolták, a topánkáját kereső Hamupipőke sem járt különbül. De nem volt kihez fordulni, mert a Szauron birodalmából menekült orkok frusztráltnak érezték magukat, hiszen otthon elnyomták őket, ezért azt gondolták, nekik most már mindent szabad. Lassan a régiek közül már mindenki úgy látta, hogy a mesék világa összedőlt. Jancsi megműttette magát, hogy egyenlő legyen Juliskával, Piroskától elvették a finomságokkal tele kosarát. A farkasnak nem volt szabad megtömni a gyomrát kővel, és a patakba dobni, a vadászt pedig gyűlöletbeszéddel vádolták meg, amikor a nagymamát molesztáló orkok ellen emelt szót.

A nyílt társadalom egyletének gondolatkommandója mindenhova elért, sorra vette a területeket, hogy mindenki érezze: egy szabad és egyenlő világnak kell elérkeznie. A hét törpének a lakását –amelyet annak idején Hófehérke kitisztított –, azonnal odaadták az orkoknak ideiglenes szálláshelyül. Egészen addig, amíg a kacsalábon forgó palotákat elfoglalják. Az égig érő fát kivágták, az élet vizét kimerték, az aranyhalacskát vergődni hagyták. Még a szegény embert és három fiát, a hercegeket és a királyfiakat sem hagyták békén. Túl jó dolguk volt, így a mesék nyílt társadalma egyletének vezetői a vasorrú bábákból verbuvált gondolatrendőrséggel őket is állandó megfigyelés alatt tartotta. Még a templom egere sem lehetett biztonságban.

Egyszer azonban elérkeztek a nagy rengetegbe, annak is a kis tisztásához, amelyen mézeskalácsból álló kis kunyhót találtak. Belülről érthetetlen sipítozás és éktelen lárma hallatszott ki.

– Most ez következik – mondták kajánul a vezetők és körbenéztek, vajon ki lakhat ilyen félreeső, biztonságos helyen. –Ki lakik itt? – vonták kérdőre a fa mögül kikandikáló Bambit.

– A boszorkány a soros! – kiabálták kárörvendően az erdő lakói, és már arra kezdtek gondolni, hogy elérkezett a nagy pillanat, a boszorkány is megütheti a bokáját.

Ám a mesék nyílt társadalmáért szorgoskodó egylet önjelölt vezetői annyira megijedtek attól, hogy a boszorkány lenne a soros, hogy hanyatt-homlok menekülni kezdtek. Meg sem álltak, csak az Üveghegyeken túl, ahol a kurta farkú malac túr. Szegény malacot sem kímélték, mert azt az orkok tisztátalan állatnak nyilvánították.

Az Üveghegyek pedig túl átlátszóak, túl tiszták és igen magasak voltak, ezért úgy határoztak, hogy az egyenlőség érdekében reformjaikat ott is életbe léptetik.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2018. május 06., vasárnap

Kinek az Európája?

Gyanútlanul ültem le végignézni a legfrissebb LIBE-jelentést Magyarország jogi helyzetéről abban a naiv reményben, hogy a becsületesség és a tisztánlátás jegyében végighallgathatom az ellenkező álláspont megalapozott érveit.

Borbély Zsolt Attila 2018. május 04., péntek

Egy legitim választás után utcára vonulni bolsevik tempó

Egyáltalán mit követelhetnek racionálisan a tüntetők egy magas részvétel mellett lezajlott, tiszta választás után, amelynek során a nép többsége egyértelműen letette voksát a Fidesz–KDNP mellett? Új választásokat?

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. május 04., péntek

MOGYE-nekrológ helyett

A MOGYE ügyében a romániai magyar politikum, társadalom elaludt. Az utolsó pillanatban ébredtek fel a pártok – már amelyik –, a marosvásárhelyi közbeszédben is csak pár nappal a döntés előtt lett téma a fúzió, miután a sajtó észrevette, hogy itt az idő.

Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

Az érem sötét oldala

A könyv, az olvasás szerelmesei nem panaszkodhatnak, hogy ilyenkor, tavasz elején nem zajlik az élet. Könyvfesztiválok és vásárok, felolvasási maratonok és az újabban kitalált, igen ötletes könyvturkálás színesíti programjainkat.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. április 21., szombat

Párhuzamos valóságok

Legyen szó egységes bérezést előíró jogszabályról, gazdaságpolitikáról vagy infrastruktúra-fejlesztésről, a másfél éve hatalmon lévő román balliberálisok folyamatosan arról tesznek tanúbizonyságot, hogy képtelenek hatékonyan kormányozni az országot.

Makkay József 2018. április 20., péntek

Titkainkat ne bízzuk a világhálóra

A különböző internetes felületeket időről időre megrázó botrányok ismeretében jó tudni, hogy aki a világhálót használja, annak az élete, a szokásai, a vágyai, az emberi kapcsolatai nyitott könyvnek számítanak.

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. április 13., péntek

Mesterhármas Budapesten

Az ellenzéki média habzik, fröcsög, uszít, a nemzetközi sajtóban viszont egyre több a józan hang. Orbán Viktor azzal, hogy harmadszor is győzött, ráadásul kétharmados többséggel, valódi mesterhármast mutatott be, amivel történelmet írt.

Makkay József 2018. április 13., péntek

Kétharmados sikertörténet

Hibáival és hiányosságaival együtt az egymást követő Orbán-kormányok a rendszerváltás utáni magyar politizálás sikertörténetei. Aki hideg fejjel elemzi, nem lepődik meg az újabb győzelmen. Ami éppúgy nem véletlen, mint az ellenzéki pártok közös bukása.

 

Makkay József 2018. április 06., péntek

Választ a nemzet

Aki még emlékszik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendszerére – aki nem csak Magyarország népét, hanem a határon túli magyarságot is megkopasztotta –, jól tudja, mi várható egy olyan kormány részéről, amelyet a mai ellenzéki pártok alakítanának. 

Borbély Zsolt Attila 2018. április 03., kedd

Sorsdöntő választás előtt

A választási kampányban a pártok kommunikációjának többsége valótlanság, szemfényvesztés. De amikor Orbán Viktor arra szűkíti a választás tétjét, hogy globalista bábkormány lesz-e Magyarország élén vagy nemzeti kormány, akkor a lényegre tapint. 

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Porba hulló múltunk

Az egykoron tündöklő Bánffy-palota kinézete rég nem méltó a benne zajló magas színvonalú ...

Kádár Hanga: Kinek az Európája?

Gyanútlanul ültem le végignézni a legfrissebb LIBE-jelentést Magyarország jogi helyzetéről abban a naiv ...

Kádár Hanga: Erdélyi Humorfesztivál: hímtagok közt elveszett humor

A profánság nem feltétlenül hálátlan alapanyag, a fülsértő probléma azonban akkor kezdődik, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS