HIRDETÉS

Somogyi Botond

2018. május 07., 10:38

Még az Üveghegyeken is túl

Elegünk van ebből! Nincs igazság! Mindig a jók győznek – elégedetlenkedtek egyesek a mesék világában élők közül. –Nekünk is jár valami, ez nem demokrácia – harsogták egyre többen. Egészen addig, amíg valakik az élükre álltak, és megalapították a mesék nyílt társadalmának egyletét. Választásokat akartak kiírni, hogy megszavazzák: a rossz is győzedelmeskedhet, és a jó is elnyerheti méltó büntetését.

– Az nem igazság, hogy a királyfi mindig el tud lovagolni fehér lovon szíve választottjával, ez diszkrimináció – üvöltötték a másság tiszteletéért küzdők. – Különben is, miért kell a királyfinak mindig királylánnyal megházasodnia, miért nem lehet egy herceggel?

De a felszólalások és a tüntetések szinte mindig süket fülekre találtak. Ezért a mesék nyílt társadalma egyletének vezetői ördögi tervet eszeltek ki: titokban megegyeztek Szauronnal, hogy a sötétség birodalmából elengedi az elnyomás alatt álló orkokat a tündérek világába. Nem kellett sokáig várni, az Óperenciás-tengert elözönlötték a félszemű kalózok hajói, amelyen ezrével hozták be a sötétség birodalmának lakóit. Akik a szárazföldre lépve azonnal nekiestek a helyieknek. Közben az egylet emberei kitalálták, hogy az egyenlőség kedvéért ezen túl a gonosz mostohák nem halhatnak meg, a mostohaanya nem változhat rút békává. A hétfejű sárkánynak hat fejét azonnal le kellett vágni, mert az egyfejűekkel szemben ez nagyfokú diszkriminációnak minősült.

Az orkok mindenben támogatták az egylet vezetőit. És hogy minél többen legyenek, megjelentek a mordori fekete urukok is. Nem volt nyugta többet senkinek: Csipkerózsika félve járt az utcán, azt kívánta, bárcsak ne ébredt volna fel. Hófehérkét megerőszakolták, a topánkáját kereső Hamupipőke sem járt különbül. De nem volt kihez fordulni, mert a Szauron birodalmából menekült orkok frusztráltnak érezték magukat, hiszen otthon elnyomták őket, ezért azt gondolták, nekik most már mindent szabad. Lassan a régiek közül már mindenki úgy látta, hogy a mesék világa összedőlt. Jancsi megműttette magát, hogy egyenlő legyen Juliskával, Piroskától elvették a finomságokkal tele kosarát. A farkasnak nem volt szabad megtömni a gyomrát kővel, és a patakba dobni, a vadászt pedig gyűlöletbeszéddel vádolták meg, amikor a nagymamát molesztáló orkok ellen emelt szót.

A nyílt társadalom egyletének gondolatkommandója mindenhova elért, sorra vette a területeket, hogy mindenki érezze: egy szabad és egyenlő világnak kell elérkeznie. A hét törpének a lakását –amelyet annak idején Hófehérke kitisztított –, azonnal odaadták az orkoknak ideiglenes szálláshelyül. Egészen addig, amíg a kacsalábon forgó palotákat elfoglalják. Az égig érő fát kivágták, az élet vizét kimerték, az aranyhalacskát vergődni hagyták. Még a szegény embert és három fiát, a hercegeket és a királyfiakat sem hagyták békén. Túl jó dolguk volt, így a mesék nyílt társadalma egyletének vezetői a vasorrú bábákból verbuvált gondolatrendőrséggel őket is állandó megfigyelés alatt tartotta. Még a templom egere sem lehetett biztonságban.

Egyszer azonban elérkeztek a nagy rengetegbe, annak is a kis tisztásához, amelyen mézeskalácsból álló kis kunyhót találtak. Belülről érthetetlen sipítozás és éktelen lárma hallatszott ki.

– Most ez következik – mondták kajánul a vezetők és körbenéztek, vajon ki lakhat ilyen félreeső, biztonságos helyen. –Ki lakik itt? – vonták kérdőre a fa mögül kikandikáló Bambit.

– A boszorkány a soros! – kiabálták kárörvendően az erdő lakói, és már arra kezdtek gondolni, hogy elérkezett a nagy pillanat, a boszorkány is megütheti a bokáját.

Ám a mesék nyílt társadalmáért szorgoskodó egylet önjelölt vezetői annyira megijedtek attól, hogy a boszorkány lenne a soros, hogy hanyatt-homlok menekülni kezdtek. Meg sem álltak, csak az Üveghegyeken túl, ahol a kurta farkú malac túr. Szegény malacot sem kímélték, mert azt az orkok tisztátalan állatnak nyilvánították.

Az Üveghegyek pedig túl átlátszóak, túl tiszták és igen magasak voltak, ezért úgy határoztak, hogy az egyenlőség érdekében reformjaikat ott is életbe léptetik.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Porba hulló múltunk

Az egykoron tündöklő Bánffy-palota kinézete rég nem méltó a benne zajló magas színvonalú ...

Kádár Hanga: Kinek az Európája?

Gyanútlanul ültem le végignézni a legfrissebb LIBE-jelentést Magyarország jogi helyzetéről abban a naiv ...

Kádár Hanga: Erdélyi Humorfesztivál: hímtagok közt elveszett humor

A profánság nem feltétlenül hálátlan alapanyag, a fülsértő probléma azonban akkor kezdődik, ...

HIRDETÉS