HIRDETÉS2017. május 19., 21:58

Magyarhoni plakátháború

Magyarországon éppen plakátháború dúl. Áprilisban ugyanis a feltámadást hirdető legnagyobb keresztény ünnep tájékán a Jobbik óriásplakát-kampányba kezdett. Szerintük ez azt a célt szolgálja, hogy bemutassa a népnek saját kifosztóit: az Orbán Viktor–Mészáros Lőrinc, valamint a Rogán Antal–Habony Árpád tolvajpárost, akik tavaly összesen százmilliárd forintot loptak el. A nemcsak Budapesten, hanem az egész országban feltűnést keltő plakátokon erős Photoshop-sminkben, rajzszerűen, sötét tónusokban ábrázolták a nevezett személyeket. Közös szöveg: „Jobbik a nép pártján: Ti dolgoztok. Ők lopnak.” Változó szöveg: „Ezért alacsonyak a bérek. Ezért alacsonyak a nyugdíjak. Ezért nincs pénz az oktatásra. Ezért haldoklik az egészségügy.” Továbbá: „Mi visszavesszük, béremelésre, nyugdíjemelésre, az egészségügyre fordítjuk (felelős kiadó: Simicska Lajos)”.

Mélységesen elszomorító.

A magyar közélet ellentmondásairól, a szólásszabadság túlzásairól árulkodik ez az egyelőre büntetlen becsületsértés. Nem kellenek ugyanis jogi ismeretek ahhoz, hogy tudatában legyünk: a tolvajozást nem a szimpátia vagy az érdek, hanem a bírósági döntés mondhatja ki.

Nem a plakátkészíttetők, plakátragasztók és a plakátozási felületet biztosítók döntik el, kik lopnak. Az már más kérdés – és itt nincsenek politikai választóvonalak –, hogy mindenkinek el kell számolnia saját lelkiismeretével.

A plakátháborút elindítók tettükkel megalázzák a határokon túlra terjedő nemzetet, így az anyaországra tekintő erdélyi magyarságot is. Bizonyítékok, bírósági eljárás nélkül lopással vádolni egy ország, egy nemzet miniszterelnökét felér a hazaárulás fogalmával. Azon túl, hogy tiszteletlen a rá szavazó választók, a vele szimpatizálók, az erényeit elismerők iránt, a közös érdeknek tekintett, avagy érdekek feletti országimázst is rontja a miniszterelnököt sötét tónusban bemutató plakát. Elsősorban a külföldi turisták értetlenkednek, akik amúgy kitűnően érzik magukat Magyarországon, s a gulyás íze mellett a magyar depresszió fogalmával is megbarátkoztak már. Mégsem értik az utóbbi időben elszaporodó óriásplakátokat. A magyar nyelv ismeretében még annyira sem.

Úgy látszik, Magyarországon minden lehetséges, miközben az Európai Uniót nem érdekli a Tízparancsolat. Inkább bosszúra készül a magyar kormány ellen, amely nyíltan tudtára adta: Magyarországnak az a célja, hogy magyar ország maradjon.

Az európai vezetőket bizonyára ingerli a Brüsszelben beperelt Nemzeti Konzultáció „Állítsuk meg Brüsszelt!” feliratú plakátja, miközben jóleső érzéssel nyugtázzák az ellenségnek-ellenfélnek tekintett miniszterelnök hazai megbélyegzését.

Folyik a harc Brüsszellel, azzal párhuzamosan pedig szélesedik a plakátháború. A kormány óriásplakátjain a „milliárdosok emberei” szerepelnek: Soros marionettbábuja Botka, míg Simicskáé Vona. Botka plakátján például azt olvassuk: „Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!” A vagyonosok sorából éppen önmagát kifelejtő kormányfőjelölttel együtt az MSZP önmagának mond ellent a „Nem akarunk olyan országban élni, ahol zsigeri gyűlöletkeltés van” felirataival. Az egész nemzet felemelkedésére, önbecsülésének javítására (is) megpályázott olimpiai játékokat sikeresen megtorpedózó Momentum Mozgalom is óriásplakátokon hívja fel a figyelmet magára: „Indítsuk be Magyarországot!” Ők most készülnek választási kampányra az amúgy ezer éve létező, kereszténynek alapított Magyarországon.

Szóval plakátháború zajlik Magyarországon. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az ország az elmúlt években kedvező pályára került, igyekszik visszanyerni az elvesztett gazdasági lendületet, csökken az államadósság és a pénzügyi sebezhetőség, nő a foglalkoztatottság, javulnak a népesedési mutatók. De mindez nem számít, hiszen a nemzet érdekénél fontosabbnak tűnik az egyéni boldogulás. Éppen ezért a zászlóvivőknek a legnagyobb magyar, a hazáért egészségét feláldozó Széchenyi István szavai nyújthatnak bíztatást: „Magyarország nem volt, hanem lesz!”

 Dr. Ábrám Zoltán

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2017. május 19., péntek

Kongresszusok és megvezetett közösségek

Romániában a politikus és a közember párhuzamos világokban él. A „modern demokráciák” világában máshol is ez a tendencia, nálunk azonban ez annyira kóros elváltozás, hogy ilyen téren a román és a magyar politikai elit között alig van különbség.

Borbély Zsolt Attila 2017. május 19., péntek

RMDSZ, a liberális trendiség

Az RMDSZ lényegében tét nélküli kongresszusokat tart, ami nem róható fel a szervezetnek. Legfeljebb annyiban, hogy ha valóban az lenne, mint amit hirdet magáról, akkor lennének reális nézetkülönbségek és reális viták.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. május 15., hétfő

Kevesebb gép, több emberség

Az emberek teljesen ki vannak szolgáltatva a gépeknek, az internetnek, egyre többen válnak függővé – sokan közülük nem ismerik be. Egyre kevesebbet beszélgetünk, kirándulunk, sportolunk.

Kádár Hanga 2017. május 15., hétfő

Gyalogos szemmel

Ha eddig nem lett volna világos, hogy mennyire életveszélyesek a romániai gépjárművezetők, a legfrissebb adatok talán felnyitják a rendszeresen félrenéző szemeket.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 13., szombat

A nagyromán propaganda és a pápa

Noha Erdély és Románia egyesülésének centenáriumáig másfél év van hátra, máris forognak a bukaresti propagandagépezet fogaskerekei, előkészítve a terepet a nagyromán évforduló megünnepléséhez. Ebben szerepet szánnak Ferenc pápa romániai látogatásának is.

Borbély Zsolt Attila 2017. május 08., hétfő

Strahl Zoltán, a hétköznapok hőse

Strahl Zoltán, az Egyesült Magyar Ifjúság elnöke a legjobbak egyike volt. Megfontolt, bölcs, szakmailag felkészült. Ritka éleslátással bírt, de ugyanakkor bátor és egyenes volt. Végtelen jóság és jókedv sugárzott belőle, egyfajta realista optimizmus. 

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2017. május 06., szombat

Nem kell elsietni!

Azt mondják, a mai fiatalok sokkal később érnek, mint elődeik. Jenőke is mindig úgy volt az élettel meg a tojásfőzéssel. Csak akkor döbbent rá, hogy mikrózás előtt levesszük a fóliát a gyorsfagyasztott pizzáról, amikor kirepült a családi fészekből. 

Nánó Csaba 2017. május 06., szombat

Ki a magyarokkal!

Ki a magyarokkal az országból, Románia a románoké! Ezek a rigmusok kolozsvári sporteseményeken nem számítanak újdonságnak, skandálták már a győri kézilabdás lányok szereplésekor, és üvöltötték már a CFR meccsein is az U vendégszurkolói.  

Ábrám Zoltán 2017. május 01., hétfő

Igazságot kérünk!

Emlékezünk, és igazságot kérünk! – ez a jelmondata a százkét évvel ezelőtt másfél millió áldozatot követelő örmény genocídiumra való megemlékezésnek. A népirtás előzményeként már a 19. században százezernél több örmény áldozattal járó pogromra került sor.

Borbély Zsolt Attila 2017. május 01., hétfő

Autonómia: se többet, se kevesebbet

Az EMNP két évvel ezelőtti kongresszusa aligha hagyott kellemes élményt. Az akkori viták rányomták bélyegüket a közös munkára. A sikertelenség egymásra mutogatást eredményezett. A minap lezajlott gyűlés ezzel ellentétben erőt, egyetértést sugárzott.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS