Nánó Csaba

2019. július 04., 22:09

Lélegeztetőgépen a kultúra

Nincs pénz a kultúrára – derült ki a bukaresti nemzeti színház művészei által a hét végén rendezett tiltakozáson. Tudtuk ezt eddig is, ám a kulturális miniszter azzal vágott vissza, hogy a színészeknek és a színházi személyzetnek nincs oka utcára vonulni, hiszen az utóbbi időben háromszorosára nőtt a fizetése. A miniszter füle mellett elment a tiltakozás lényegi része. Egyik színész sem mondta, hogy az éhenhalás fenyegeti, hanem ahogyan azt egyikük megfogalmazta, „nem élünk XIV. Lajos idejében, hogy gyertyafény mellett játsszuk az előadásokat”. És egyebek mellett arra is felhívták a figyelmet: az ország úgy el van adósodva, hogy azért még unokáink is fizetni fognak.

„Ahelyett, hogy örülnénk e felbecsülhetetlen értékforrásnak, a csődtől kell megmentenünk a román kultúrát. A kultúra terén az inkompetens kormány miatt következett be a katasztrófa a hamis számokra épített országos szégyent jelentő költségvetés miatt. Most a kultúra utolsó helyre került a románok más, jelentős célkitűzésével együtt” – jelentette ki a román elnök. Itt is ugyanaz történik, mint az egészségügyben, a tanügyben és egyéb létfontosságú területen: megemelték ugyan a fizetéseket, de az intézmények vezetőinek ugyanakkora pénzkeretből kell gazdálkodniuk, mint eddig. Vagyis valahonnan el kell venniük, hogy máshova többet adjanak. Kénytelenek leépíteni a személyzetet, csökkenteni a bemutatók számát. Nem marad pénz díszletre, kosztümökre, cipészre és szabóra, rosszabb esetben a villanyáram vagy a fűtés kifizetésére.   

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani, félig megírt zeneművet bemutatni foghíjas zenekarral. Adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában – sőt a legtöbb ilyen –, ám nehéz elképzelni, hogy egy színház fél előadást mutasson be, vagy a könyvkiadó csupán pár oldalt nyomtasson ki egy kötetből. Ha egy épületbe be lehet költözni, amikor még csak majdnem kész, egy kiadványt nem lehet befejezetlenül eljuttatni az olvasóhoz.

Mifelénk mindenre van pénz, de semmire sem elég. A romániai Nemzeti Kulturális Alap (NKA) költségvetését egyik napról a másikra 30 százalékkal csökkentették, így több mint 70 nyertes terv maradt támogatás nélkül. Ez azért is sajnálatos, mert az NKA az egyetlen, amely független alkotókat támogat. Ugyanakkor mindenki, aki kultúrával foglalkozik, tisztában van azzal, hogy támogatás nélkül nagy lenne a baj e területen. Beleértve az erdélyi magyar könyvkiadást is, amelyet szintén pályázatokból támogatnak.

A román kormányt egy funkcionális analfabéta vezeti, és a jelek arra mutatnak, hogy tagjai majdnem egytől egyig politikai szempontok alapján kinevezett amatőrjei a területüknek. A kulturális tárcát olyan névtelen csillag birtokolja – civilben matematikus az illető –, akiről az a szóbeszéd járja, hogy színházi előadást élőben még nem látott…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Makkay József 2019. június 13., csütörtök

A magyar kártya

A nyolcvanas évek óta eltelt bő három évtizedben a magyar kártya kijátszása sokat nem változott, csak a körülmények lettek másak. A román politikum kicserélte a kirakatot, miközben a háttér nagyjából ugyanazokból az emberekből áll.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Makkay József: Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román ...

Legnézettebb
péntek, 10:48