Somogyi Botond

2019. október 12., 11:18

Kinek kellene szégyellnie magát?

Gyalázatos, elképesztő! Szégyelljék magukat! – olvastam múlt héten egyik magyarországi portálon. A szerkesztők a Hosszú Katinka kolozsvári látogatása alkalmával szervezett úszógálán történtekről mondták el véleményüket. Természetesen a cikkhez még többen fűzték hozzá gondolataikat – nem éppen szalonképes megjegyzésekkel. S néhol ez történt az erdélyi közösségi médiában is. Ugyanis a kolozsvári Hațieganu-parki uszodában a felszólalók nem voltak képesek magyarul szólni a jelenlevőkhöz. Ami részben igaz is. De csak részben. Merthogy az ördög mindig a részletekben rejlik, vagy másképpen fogalmazva: az igazság mindig középen van.

Miről is van szó? A két héttel ezelőtt tartott Univer 24–Az úszás ünnepe nevű úszógálán a felszólaló magyar hivatalosságok – természetesen Hosszú Katinkát kivéve – valóban románul beszéltek az uszodában összegyűlt személyekhez. (Csak halkan jegyzem meg, hogy a kihangosítás oly gyatra volt, hogy a lelátókon senki semmit nem értett meg.) A gyalázkodásnak viszont még sincs helye. Egyrészt azért, mert Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere, illetve Boros-Bálint Julianna, a BBTE Testnevelési Karának magyar dékánhelyettese magyarul is üdvözölte – igaz, nagyon röviden – az olimpikont és a közönséget. Másrészt – és ez sokkal lényegesebb – nem is tehettek mást. Nem azért, mert Romániában vagyunk, nem azért, mert a román sajtó is jelen volt, s még csak nem is azért, mert az uszodában – ha nem is sokan, de – románok is voltak. Bár nyilván ezek sem elhanyagolandó szempontok. Hanem azért – és ezt nyilván sokan nem tudták –, mert az Univer cég romániai vezetősége elsősorban románul akart kommunikálni. Kezdve azzal, hogy az eseményt először a román médiában hirdették meg, a magyar sajtó sokáig nem tudott róla, vagy ha tudott, akkor azt csak a román médiából. Még a Hosszú Katinkával való közönségtalálkozóra is kérték a román tolmácsot (amúgy egy román sem volt a teremben). Azt gondolhatták, hogy ha Romániában szerveznek eseményt (az Univer először hozta a gálát Erdélybe), akkor itt először románul kell kommunikálni, és többnyire a románok fognak érdeklődni az úszósztár iránt. Nos, nem így történt. A románokat egyáltalán nem érdekelte, hogy Hosszú Katinka Kolozsvárra érkezett-e vagy sem. Részben azért, mert magyar, részben azért, mert a román úszósport már rég nem az, ami volt 2004-ben, amikor Athénban Camelia Potec olimpiai aranyat nyert.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az úszógála nem közéleti esemény volt – bár nyilván sokan annak gondolták –, hanem egy magántőkéből működtetett cég saját rendezvénye. Persze egyértelműen állíthatjuk: gondolniuk kellett volna, hogy ha ilyen jellegű szupersztárt hoznak Kolozsvárra, akkor a magyar emberek nem egy cég termékének a reklámozását látják az egészben, hanem annál sokkal többet. De hát éppen ez volt az egyik hiba. Mint ahogy az is, hogy az esemény reklámozását csupán az utolsó métereken kezdték meg. No meg az, hogy a román kommunikációt tolták előtérbe. És persze arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a Katinkával való közönségtalálkozót – amelyről megint csak keveset lehetett olvasni, tudni – regisztrációhoz kötötték. Ezért is történhetett meg, hogy egy 50 ezres magyarságú város nem tudott megtölteni egy kevesebb mint 150 férőhelyes dísztermet. Szerintem inkább ez volt szégyenletes. Bár a magyar közönség irányában mutatott kommunikációhiány valószínűleg a jelenlétet is befolyásolta.

Remélhetőleg a hibákból mindenki tanult, a szervezők és a magyar nyelvű média egyes képviselői is. S ha jövőre ismét Kolozsváron rendezik meg az úszógálát, akkor minden sokkal gördülékenyebben fog működni.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. október 11., péntek

A kártékony genderlobbi

Caroline Farrowellen idén márciusban vizsgálatot indított a helyi rendőrség, mert a polgárjogi aktivista egy tizenhat éves fiú nemátalakító műtétjét nyilvánosan megcsonkításnak és gyermekbántalmazásnak nevezte.

Sütő Éva 2019. október 05., szombat

Októberi requiem

A szabadságért, a hazáért, az emberi méltóságért, a nemzetért éltek-haltak – hullnak ránk évről évre politikusaink szájából a fényüket vesztett, aprópénzre váltott szólamok. Minden gyásznapon, nemzeti ünnepen, egyforma szürke megszövegezéssel. 

Rostás Szabolcs 2019. október 04., péntek

Nem a választó a hibás, ha csalódik

Gyakran megesik, hogy a politika iránt érdeklődő ember utólag megbánja, hogy adott pártra adta a voksát, mert csalódni kénytelen azok teljesítményében. Ez legtöbbször azért szokott előfordulni, mert éles az ellentét az ígéretek és megvalósítások között. 

Nánó Csaba 2019. október 01., kedd

Petrov és a többiek

Néha azt szoktuk mondani, hogy a múlt rendszerben a lakosság fele a besúgókból, másik fele a besúgottakból állt. Most, harminc évvel a nagyon is megkérdőjelezhető változások után kiderül, hogy a fenti megállapítás nem is olyan megmosolyogni való.

Makkay József 2019. szeptember 27., péntek

Román főügyész az európai vártán

Többen a nemzetállamok szuverenitását sértő újabb intézményt látnak az Európai Ügyészségben (EPPO), amely az európai liberális és baloldali pártoknak az Egyesült Európai Államok vízióját erősíti.

Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

Nyugdíjemelés és patikahitel

Az uniós statisztikák már a szegénységnek is mércét állítottak Európában. Romániának sikerült a legszegényebb nyugdíjasok listájára leküzdenie magát – mintegy kétmillió szenvedő alannyal.

Makkay József 2019. szeptember 19., csütörtök

Kell-e nekünk román államfő?

Az erdélyi magyarság szempontjából különösebb tétje nincs a román államelnök-választásnak, hiszen egyetlen olyan román jelölt sem akad, akire érdemes volna magyar emberként szavazni.

Pataky István 2019. szeptember 15., vasárnap

RMDSZ: pozícióváltás a parkolópályán

Kampányüzemre váltott az RMDSZ. És várhatóan így is fog működni a törvényhozási választásokig. Az európai parlamenti megméretésen tapasztalt magas részvételi arány s az ebből következő izgalmas végjáték valószínűleg megnyomta a vészcsengőt a pártban. 

Borbély Zsolt Attila 2019. szeptember 14., szombat

A magyarországi önkormányzati választások tétje

Alig egy hónap van még hátra az önkormányzati választásokig. A magyar választóközönség soha nem tulajdonított akkora jelentőséget a helyhatósági választásoknak, mint az országgyűlésieknek. De megeshet, idén ez másképpen alakul. 

Makkay József 2019. szeptember 12., csütörtök

Kifelé a magyarokkal az országból!

Románia minden lehetőséget el akar játszani a magyarokkal történő békés együttélés tárházából. Immár az államot és a többségi állampolgárt is ugyanaz a vágy vezérli: tűnjünk el az országból, és mindent hagyjunk hátra nekik.

Vélemény
Makkay József: A kártékony genderlobbi

Caroline Farrowellen idén márciusban vizsgálatot indított a helyi rendőrség, mert a polgárjogi aktivista ...

Rostás Szabolcs: Nem a választó a hibás, ha csalódik

Gyakran megesik, hogy a politika iránt érdeklődő ember utólag megbánja, hogy adott pártra adta a voksát, ...

Nánó Csaba: Petrov és a többiek

Néha azt szoktuk mondani, hogy a múlt rendszerben a lakosság fele a besúgókból, másik fele a besúgottakból ...

Legnézettebb
csütörtök, 19:27