HIRDETÉS

Somogyi Botond

2017. május 15., 11:14

Kevesebb gép, több emberség

Kárpátaljai újságíró kollégám meséli, hogy egyik ismerőse készített egy kamu Facebook-oldalt. Beírt egy kitalált nevet, profilképnek berakott a világhálón talált táncos csoportképet. Aztán a rendszer által javasoltak közül elkezdett ismerősöket jelölni a világ minden tájáról. Legnagyobb csodálkozására 99,9 százalékuk visszaigazolta az ismertséget. Mivel soha egy bejegyzést sem tett közzé, a kamuoldalon nem kommentált senkit és semmit, akkor lepődött meg igazán, amikor teljesen ismeretlen személyek egyre nagyobb számban a nem létező valamit/valakit kezdték bejelölni. Jelenleg 398 „ismerőse” van az általa kitalált személynek és a tánccsoportnak – a szám pedig napról napra növekszik.

Nem csodálkozom. Velem is történt hasonló – teljesen ismeretlen, Ausztriában élő magyar jelölt be ismerősének. De tudok olyan egyetemistáról is, aki állandóan a gép előtt ül, a világhálón csüng – nappal és éjjel is. Folyamatosan posztol és ír, képeket és különböző híreket oszt meg, kommentál. Újságíróként a Facebookot kizárólag a kapcsolattartásra használom – tudom, nagyjából mindenki ezt állítja –, amely cikkek leadását, határidők megbeszélését, kérések, kérvények és képek, illetve írások küldését jelenti. Mégis akarva akaratlanul az ő bejegyzéseibe botlok. Mintha nem lenne tanulnivalója vagy éppen magánélete. Ez is azt jelzi, az emberek egyre magányosabbak, esetleg még akkor is, ha kapcsolatban élnek. Vagy lehet, hogy rettenetesen unatkoznak – tény, hogy a fiatalok 99 százaléka a számítógép, illetve a butító digitális kütyük előtt üldögél, azokat nyomkodja az iskolában órán, buszon, váróteremben vagy éppen az utcán.

Az emberek teljesen ki vannak szolgáltatva a gépeknek, az internetnek, egyre többen válnak függővé – sokan közülük nem ismerik be. Egyre kevesebbet beszélgetünk, kirándulunk, sportolunk. Egyik kollégám – és ez nem elírás – Facebookon hívja vacsorázni a fiát, aki a tőle három méterre levő galérian szokott üldögélni – természetesen a számítógép előtt.

Ezért is örvendek, hogy nemrég másodikos fiam azt írta a fogalmazásában, nagyokat szokott játszani az édesapjával. Persze az előtte levő mondat úgy szólt, hogy a papa sok cikket ír, és megtörténik, hogy ezért egész nap nem látja őt. Szegény, ha tudná, még így is hányszor haragszom magamra, amikor egy-egy kérdését vagy kérését elhárítva tovább dolgozom, és nem figyelek oda, hogy milyen szépen kirakta a lego-repülőgépet vagy, hogy az asztalon levő gombfoci biza engem is vár – már két napja.

Talán ezekből a Facebook-os bejegyzésekből, esetleg saját tapasztalatainkból kiindulva rádöbbenhetünk: bármennyire is fontos, több egymással eltöltött idő és kevesebb gép kellene életünkbe. S feltétlenül több emberség.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

2017. november 28., kedd

Eskü és bilincs

Ismét terítékre került a határon túli magyarság egyszerűsített honosításának ügye. Nem meglepő, hogy a bírálat az emigráció keserű kenyerét Bécsben majszolgató Paul Lendvai tollából pattant ki.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. november 24., péntek

A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket.

Borbély Zsolt Attila 2017. november 18., szombat

Veszélyben az erdélyiek szavazati joga?

Gyurcsány Ferencet aligha zavarja, hogy egyedül maradt, sőt, az aláírásgyűjtés felvezető szövegében ki is emeli: pártja az egyetlen politikai erő, amely szeretné megvonni a szavazati jogot a határon kívül élőktől.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. november 17., péntek

Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom kezdetleges politikai kultúrájában, a tűréshatárban, az önsanyargatásra való hajlamban rejtőzködhet.

2017. november 12., vasárnap

Stockholm-szindróma

Charles de Gaulle valószínűleg nagyot nézne, ha ma végigsétálna Marseille utcáin. Biztos azt hinné, Marokkóba csöppent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 12., vasárnap

(Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája lenne az erdélyi magyarok jogérvényesítése, és hogy ebbe sem más pártok, sem civil szervezetek nem „kontárkodhatnak” bele.

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Gyalogos szemmel

Ha eddig nem lett volna világos, hogy mennyire életveszélyesek a romániai gépjárművezetők, a legfrissebb ...

Rostás Szabolcs: Vita nélkül

Ha az RMDSZ hétvégi zilahi kongresszusán már-már zavaróan sokszor megidézett báró Wesselényi ...

Molnár Judit: Idült állapot

A történtek alapján most már biztos, hogy a hazai egészségügy bekerült az elfekvőbe, idült állapota ...

HIRDETÉS