Rostás Szabolcs

2019. június 10., 09:17

Ítélőszéket játszanak

Van egy román közmondás, ami nagyjából úgy hangzik, hogy „ami macskából születik, az egeret eszik”, és gyakorlatilag ugyanaz az értelme, mint a mi szólásunknak, miszerint kutyából nem lesz szalonna. Ez is, az is azokra (az emberekre) utal, akiknek esetében senki nem hiszi el, hogy képesek változtatni rossz tulajdonságukon, hogy meg tudnak javulni. Nos, a fenti mondások úgy illenek a jelenlegi román kormánykoalíció képviselőire, mintha róluk találták volna ki. A Liviu Dragnea szociáldemokrata pártvezér ügyében született jogerős ítélet kihirdetése, majd az addig a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus bebörtönzése után a nagyobbik kormánypárt számos vezetőjére hirtelen őszinteségi és megtisztulási roham tört rá. Többen is belátták, hogy az alakulat kapitális hibát követett el az igazságszolgáltatás legyűrését, a korrupcióellenes küzdelem gyengítését célzó sürgősségi kormányrendeletekkel és törvény-, valamint Btk.-módosításokkal, továbbá a „penálnak”, azaz büntetőügyesnek számító pártelnök mentegetését, felmentését szolgáló folyamatos kísérletezésekkel. „A PSD-ben immár lezártuk az igazságszolgáltatás témáját” – hangoztatták többen is a kormányzó alakulat vezetői közül, ezzel is megpróbálva elhatárolódni a Dragnea fémjelezte politikától, enyhíteni igyekezve a vezér elítélése jelentette súlyos imázsveszteséget. A pártban keletkezett hatalmi űrt saját előmenetele érdekében kihasználni próbáló Viorica Dăncilă miniszterelnök egyenesen megtiltotta kollégáinak, hogy nyilvánosan állást foglaljanak igazságügyi kérdésekben.

Csakhogy a meaculpázásról és a változásról tett fogadkozásokról hamar kiderült, hogy porhintés, parasztvakítás csupán. Mindössze egy héttel Dragnea bebörtönzését követően a balliberális hatalom szenátorai elutasították a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérését nem járulva hozzá a felsőház elnöki tisztségét betöltő Călin Popescu-Tăriceanu ellen kezdeményezett újabb bűnvádi eljárás beindításához. Ezáltal a volt miniszterelnök megússza a felelősségre vonást abban a korrupciógyanús ügyben, amelyben 800 ezer euró kenőpénz elfogadását rónak fel a számlájára. És ne feledjük: Tăriceanu ahhoz a politikuskaszthoz csatlakozik ezzel, amelynek számos tagja köré védőfalat vont a bukaresti parlament, és amelyhez olyan illusztris politikusok tartoznak, mint Rovana Plumb, Varujan Vosganian, Titus Corlăţean – és Borbély László. Egytől egyig olyan közszereplők, akiknek a bőrét a mentelmi jog nyújtotta kiváltságokkal visszaélve, igazságszolgáltatást játszva mentette meg a román törvényhozás. Holott ha valódi ítélőszék elé kerülnek, nagy valószínűséggel könnyűnek találtatnak (egyértelmű példa erre az RMDSZ volt politikai alelnöke, aki feltételezett haszonélvezőként megúszta azt a korrupciós ügyet, amely miatt végrehajtóként egykori munkatársa börtönben ül).

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az európai parlamenti választáson elszenvedett kudarc ide, Dragnea lecsukása oda, a román balliberális „kutyákból” egyhamar nem lesz jogkövető, az igazságszolgáltatás függetlenségében érdekelt „szalonna”. Nem árt a fejünkbe vésni ezt a kétszínű magatartást, különösen arra való tekintettel, ha a szenátus politikai érdek-összefonódások mentén felmentett elnöke mégis megpályázza majd az államfői tisztséget, és az erdélyi magyarok szavazatáért is bejelentkezik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...