Makkay József

2019. október 15., 14:58

Magyarország nem esett el

Budapest elesett! – olvasom egy jobboldali blog figyelemfelkeltő címét. Az írás világvége-hangulata elkeserítő, mert azt sugallja, hogy a magyarországi helyhatósági választások eredményeivel mindennek vége. Azaz ránk tör a balliberális ellenzék, és amit a konzervatív színezetű kormány gazdasági, nemzetpolitikai és egyéb területeken az elmúlt évtizedben megvalósított, annak most vége szakad.
Azon túl, hogy jogos az elkeseredés a magyar állam egyik legfontosabb bástyájának, Budapestnek az „elvesztése” miatt, azért legyünk realisták, és nézzünk a választási eredmények számadatai mögé. A kormánypártok országosan 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1,45 milliót. Ez a parlamenti erőviszonyokra lefordítva azt jelenti, hogy ha most tartották volna az országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP pártkoalíció pár mandátum híján közelítené a kétharmadot, azaz továbbra is kényelmes többséggel kormányozhatna. Van ugyan számokban is mérhető veszteség – Budapest mellett több megyei jogú várost is a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP, valamint a Jobbik szövetségéből létrejött ellenzéki tömörülés fog vezetni –, összességében azonban a vidék a kormánypártoknak szavazott bizalmat.
Érthető módon a magyarországi ellenzék nagy sikerként könyveli el a vasárnapi helyhatósági választásokat. A határon túli magyarság „rémeként” elhíresült Gyurcsány Ferenc az ellenzéki összefogás nagy teljesítményét ecsetelve azt nyilatkozta: „Magyarország egy olyan diktatúra, ahol még léteznek a demokrácia bizonyos eljárási szabályai”. Az országot egykoron mély anyagi csődbe juttató volt miniszterelnök persze arról megfeledkezik, hogy diktatúrákban nincsenek szabad választások. Sőt, az ellenzék sajtója frontális támadást indíthatott bármelyik kormánypárti jelölt ellen, ami azért diktatúrákban nem bevett gyakorlat.
Jobboldali ember számára mindenesetre kár lenne a „Fidesz-diktatúrát” kiáltó ellenzéki pártvezetők nagyravágyó kijelentései alapján megítélni és beárazni a helyhatósági választások eredményét, mert azok nem valós helyzetet tükröznek. Ami persze nem azt jelenti, hogy a kormánypártok nyugodtan hátra dőlhetnek, hiszen van mit sepregetni saját házuk táján is.
Elemzők szerint a kormánypárti erőknek komoly hátrányt okozott Győr városának újraválasztott polgármestere, Borkai Zsolt, akiről kampányban több évvel ezelőtt készült videofelvételeket tettek közzé ellenfelei „szex- és korrupciós botrányairól”. Kérdés persze, hogy a lejárató kampány mögött mennyi az igazság, és mennyi a fikció. A botrány azonban jól mutatja, hogy egy pártnak idejében ki kell szűrnie kétes múltú, és emiatt zsarolható jelöltjeit, mert egy ilyen személy miatt a legjobban teljesítő jelöltek is elbukhatnak. Ami meg is történt például Budapest főpolgármesteri tisztsége esetében, hiszen az ellenzéki összefogás színeiben nem olyan városvezető nyert, aki szakmaiságban és tapasztalatban megközelíthetné az éppen leváltott kormánypárti polgármestert.
Az élet a helyhatósági választások után is megy tovább. Választások voltak és lesznek a következő években is. Ez a demokrácia alapszabálya, és az ellenzéki pártok jajveszékelése ellenére Magyarország demokratikus állam.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2019. október 12., szombat

Kinek kellene szégyellnie magát?

Remélhetőleg a hibákból mindenki tanult, a szervezők és a magyar nyelvű média egyes képviselői is. S ha jövőre ismét Kolozsváron rendezik meg az úszógálát, akkor minden sokkal gördülékenyebben fog működni. 

Makkay József 2019. október 11., péntek

A kártékony genderlobbi

Caroline Farrowellen idén márciusban vizsgálatot indított a helyi rendőrség, mert a polgárjogi aktivista egy tizenhat éves fiú nemátalakító műtétjét nyilvánosan megcsonkításnak és gyermekbántalmazásnak nevezte.

Sütő Éva 2019. október 05., szombat

Októberi requiem

A szabadságért, a hazáért, az emberi méltóságért, a nemzetért éltek-haltak – hullnak ránk évről évre politikusaink szájából a fényüket vesztett, aprópénzre váltott szólamok. Minden gyásznapon, nemzeti ünnepen, egyforma szürke megszövegezéssel. 

Rostás Szabolcs 2019. október 04., péntek

Nem a választó a hibás, ha csalódik

Gyakran megesik, hogy a politika iránt érdeklődő ember utólag megbánja, hogy adott pártra adta a voksát, mert csalódni kénytelen azok teljesítményében. Ez legtöbbször azért szokott előfordulni, mert éles az ellentét az ígéretek és megvalósítások között. 

Nánó Csaba 2019. október 01., kedd

Petrov és a többiek

Néha azt szoktuk mondani, hogy a múlt rendszerben a lakosság fele a besúgókból, másik fele a besúgottakból állt. Most, harminc évvel a nagyon is megkérdőjelezhető változások után kiderül, hogy a fenti megállapítás nem is olyan megmosolyogni való.

Makkay József 2019. szeptember 27., péntek

Román főügyész az európai vártán

Többen a nemzetállamok szuverenitását sértő újabb intézményt látnak az Európai Ügyészségben (EPPO), amely az európai liberális és baloldali pártoknak az Egyesült Európai Államok vízióját erősíti.

Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

Nyugdíjemelés és patikahitel

Az uniós statisztikák már a szegénységnek is mércét állítottak Európában. Romániának sikerült a legszegényebb nyugdíjasok listájára leküzdenie magát – mintegy kétmillió szenvedő alannyal.

Makkay József 2019. szeptember 19., csütörtök

Kell-e nekünk román államfő?

Az erdélyi magyarság szempontjából különösebb tétje nincs a román államelnök-választásnak, hiszen egyetlen olyan román jelölt sem akad, akire érdemes volna magyar emberként szavazni.

Pataky István 2019. szeptember 15., vasárnap

RMDSZ: pozícióváltás a parkolópályán

Kampányüzemre váltott az RMDSZ. És várhatóan így is fog működni a törvényhozási választásokig. Az európai parlamenti megméretésen tapasztalt magas részvételi arány s az ebből következő izgalmas végjáték valószínűleg megnyomta a vészcsengőt a pártban. 

Borbély Zsolt Attila 2019. szeptember 14., szombat

A magyarországi önkormányzati választások tétje

Alig egy hónap van még hátra az önkormányzati választásokig. A magyar választóközönség soha nem tulajdonított akkora jelentőséget a helyhatósági választásoknak, mint az országgyűlésieknek. De megeshet, idén ez másképpen alakul. 

Vélemény
Somogyi Botond: Kinek kellene szégyellnie magát?

Remélhetőleg a hibákból mindenki tanult, a szervezők és a magyar nyelvű média egyes képviselői is. S ha ...

Makkay József: A kártékony genderlobbi

Caroline Farrowellen idén márciusban vizsgálatot indított a helyi rendőrség, mert a polgárjogi aktivista ...

Rostás Szabolcs: Nem a választó a hibás, ha csalódik

Gyakran megesik, hogy a politika iránt érdeklődő ember utólag megbánja, hogy adott pártra adta a voksát, ...

Legnézettebb
csütörtök, 19:27