avatar
Makkay József

2021. augusztus 29., 09:04

Háromezer templom

Szatmárnémetiben avatták fel az elmúlt hétvégén a felújított római katolikus püspöki székesegyházat az Európai Unió, a magyar és a román kormány közös támogatásával. A szatmári templomfelújítás az olyan kivételezett esetek közé tartozik, amelyhez az egyház jelentős uniós pályázati támogatást nyert el, emellett a munkálatokat román kormányzati forrásból is megfinanszírozták. Mint a legtöbb erdélyi magyar templom esetében, ezúttal is elengedhetetlen volt a magyar kormányzati támogatás. Ahogyan szerte a Kárpát-medencében annak a háromezer templomnak a felújításánál, amelyeket e jelentős pénzügyi források nélkül hamar kikezdene az idő vasfoga.
A mai liberális világnézetű Európai Unióban egyedülálló teljesítmény, hogy Magyarország területén, illetve a Trianon utáni utódállamok magyarok lakta régióban nem csak háromezer magyar templomot újítottak fel az elmúlt években, hanem száz újat is építettek Erdélyben, a Délvidéken, Felvidéken, Kárpátalján és a mai Magyarországon. Legutóbb az újjáépített mezőpaniti és az eredeti szépségében felújított 15. századi apanagyfalui (Beszterce-Naszód megyei) műemléktemplom átadásán jártam, de sorolhatnám, hogy csupán szűkebb pátriámban, Kolozsváron és környékén hány templom újult meg. Legemlékezetesebb a pár éve eredeti pompájában átadott Farkas utcai református templom, illetve a Kolozsvárral összenövő Szászfenes új református temploma. A következő fontos állomás lesz a kincses város emblematikus templomának, a 14. században épült, gótikus stílusú Szent Mihály-templom teljes felújításának a befejezése.
Hasonló leltárt tudnánk szerte Erdélyben készíteni a Barcaságtól Székelyföldön, Kalotaszegen és Dél-Erdélyen át a Partiumig.

Az elmúlt száz évben soha ennyi magyarországi közpénz nem jutott templomfelújításra, és az is jó hír, hogy erdélyi magyar gyülekezetek román kormányzati forrásokra is pályázhatnak.


Miközben Nyugat-Európában a legtöbb templom kong az ürességtől, Európa keleti felében a gyülekezetek tataroznak, építkeznek, terveznek. Keresztény emberként jövőt látnak egyházukban. Egy elvilágosiasodott német, francia vagy angol ember számára elképesztő tapasztalat lehet lengyelországi templomokba betérve megélni azt, hogy a vasárnapi szentmiséket tömegek előtt tartják a papok, de ha hétköznap mennénk templomlátogatásra, sok helyen akkor is hasonló látvány fogad. A kommunista ellenállás idején megerősödött lengyel egyház példájából mi, magyarok is sokat tanulhatunk a Kárpát-medencében, ahogyan az ortodox egyházak kemény kiállása is követendő példa a keresztény értékek, elsősorban a család megtartó szerepe miatt.
A liberális métely által átitatott társadalmak számára a legnagyobb pazarlás templomokra és egyéb keresztény értékekre költeni a pénzt.

Ők csak azt látják, hogy római katolikus, protestáns vagy anglikán templomaik kiürültek, üresen állnak, nincs rájuk szükség. Az ide vezető okokról és a feledésbe merülő keresztény értékek következményeiről nincs már vita.

Mint ahogy arról sem, hogy a nyugat-európai országokba tömegesen bevándorló muszlim, meg egyéb világvallások képviselői miért tudnak hihetetlen gyorsasággal teret hódítani és rákényszeríteni szokásaikat és érzékenységüket a keresztény gyökerektől „szabaduló” őshonos közösségekre.
Ha az egyre szembeötlőbb társadalmi és kulturális különbözőségek okait próbáljuk megérteni az Európa két térfelén élő nemzetek között, elegendő, ha a keresztény hitbéli szokásokat és kötődéseket vesszük szemügyre. Ha összehasonlítjuk a Kárpát-medencében pár év alatt megújult mintegy háromezer magyar templom üzenetét azzal a fájdalmas nihillel, amely a nyugat-európai egyházak térvesztését jelenti. Nem vitás, hogy a kétféle mentalitású világ közül melyik áll vesztésre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.