HIRDETÉS2017. május 15., 11:07

Gyalogos szemmel

Május első hetében az egész országra kiterjedt rendőri ellenőrző akció zajlott, amelynek eredményeképpen alig hat óra alatt több mint 800 gépjármű-jogosítványt vontak be. Jó néhány pénzbírságot is kiszabtak, többségüket azért, mert a sofőrök nem adtak elsőbbséget a gyalogosoknak az átjáróknál, másoknak pedig azért, mert az előnyszabályt egy másik autóval szemben mulasztották el betartani. Ha eddig nem lett volna világos, hogy mennyire életveszélyesek a romániai gépjárművezetők, a legfrissebb adatok talán felnyitják a rendszeresen félrenéző szemeket. A razzia óta eltelt napokban már százak bánták meg, hogy nem erőltettek türelmet magukra a volán mögött, és valószínűleg ezrek értesültek arról, hogy bizony még Romániában is büntetnek a szabálytalanságért. Talán az ilyen kiterjedt ellenőrzések bírják jobb belátásra a gépkocsivezetőket, gondoltam én, naiv gyalogos. De nem sokáig.

Egyik mindennapos utam során egy igen keskeny, alig ötven centiméter széles járdán lépkedtem, bár erős túlzás járdának nevezni, hiszen kockakő helyett egy halvány fehérkés vonal jelzi, hol ér véget a gyalogosoknak szánt út és hol kezdődik az autóké. A keskeny járdáról néhány sofőr szerint a gyalogosok tehetnek, ugyanis néhány milliméternek köszönhetem, hogy a minap egy terepjáró nem hajtott át a bal lábfejemen, pedig épp azért olyan szűkös a sétálónak kijelzett útszakasz, hogy a kisteherautók is kényelmesen elférjenek egymás mellett. A düh ilyenkor rendszerint a volán mögött liluló személy arcát önti el, hiszen én, egyszerű gyalogos nem értem meg, hogy ő siet. Ahogy a rá következő napon egy másik sorstársa is sietett, hiszen az útkereszteződésnél türelmetlenül kopogtatta a kormánykereket, mert a villanyrendőr zöld utat adott a gyalogosoknak. Mire az átjáró feléhez értem, úgy döntött, rátapos a gázra, úgyhogy a gerincem épségét annak köszönhetem, hogy időben elugrottam.

Ismerőseim rendszeresen nyaggatnak, hogy szerezzek hajtási jogosítványt, és szinte egyikük sem érti meg, amikor azt mondom, nem érzem késznek magam egy ilyen felelősségteljes, precíz, reflexet és rengeteg türelmet igénylő feladatra. Ilyenkor mindig azt mondják, hogy túlzok, és gyáva vagyok.

Úgy látszik, ebben az országban a pszichológiai vizsgán épp a lényeget nem mérik fel. Egyébként is, Romániában manapság lassan könnyebb jogosítványt szerezni, mint elemi osztályokról tanúskodó oklevelet. Pedig mekkora megkönnyebbülés lenne, ha mindenki annyira túlozna, és legalább annyira gyáva lenne, mint én, mielőtt a volán mögé csusszan. Nem tennének ezzel semmi rendkívülit, csak a járókelők életét mentenék meg.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2017. szeptember 28., csütörtök

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. 

Rédai Attila 2017. szeptember 22., péntek

Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt vasárnapi viharnak a mérlege, amelyről a hatóságok elmulasztották idejében és hatásosan figyelmeztetni a polgárokat.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget.

Borbély Zsolt Attila 2017. szeptember 16., szombat

Jövőre a kultúránk megmaradásáról döntünk

A magyar miniszterelnök Európa-szinten egyedüliként koherens, megvalósítható megoldást hirdet a legfőbb problémára: kiutat tud mutatni abból a válságból, amely eltemetheti mindazt, amit Európa jelent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. szeptember 16., szombat

Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya előrángatásával kiválóan el lehet terelni a társadalom figyelmét a valós problémákról.

Makkay József 2017. szeptember 15., péntek

Diplomáciai „keménykedés”

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett. Évszázados tapasztalataink bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Vérszemet kapott provokátorok

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa.

Nánó Csaba 2017. szeptember 01., péntek

A magyarok kimenetele

Románok körében ma is tartja magát az a nézet, hogy a honfoglaló magyarok vademberek voltak, akik nyereg alatt puhított nyers húst ettek, és mindent elpusztítottak, ami az útjukba került. Nem úgy, mint ők, a vendégszeretők, akik évezredek óta élnek itt. 

Nánó Csaba 2017. augusztus 25., péntek

Egykori stúdiósok második találkozója: színházat játszó örökifjak

Kereken három évtizede, ugyanaz a hatalom, amelyik megengedte, majd elnézte azt, hogy magyar beszéd hallatszódjon egy kicsiny színpadról, majdnem pillanatok alatt betömte a szájakat. Akkor már zavaró volt, hogy megszólalunk.

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A magyar napok védőpajzsa

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb tanulsága az, hogy amelyik magyar közösség kezébe veszi sorsának irányítását, és képes bármilyen mélységekből talpra állni, annak ellenséges környezetben is nyert ügye van.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése ...

Rédai Attila: Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt ...

Makkay József: Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
vasárnap, 17:39
vasárnap, 17:55
péntek, 11:23
HIRDETÉS
HIRDETÉS