avatar
Makkay József

2022. július 18., 09:49

Görög lecke a magyarok elfogadásáról

Olyan emberként, aki figyelemmel követi az őshonos nemzeti népcsoportok jogaiért folyó küzdelmet az Európai Unióban, mindig fenntartásokkal viszonyulok azokhoz az országokhoz, amelyekről tudom, hogy keresztbe tesznek a nemzeti kisebbségeknek. A sorban Románia, Szlovákia, Franciaország és a működő autonómiái ellenére Spanyolország is oszlopos tag, hiszen az unió intézményeiben ezek lobbiereje miatt nem lehet egyről kettőre jutni a kisebbségek kollektív jogait elismerő kerettörvények elfogadásában. E listán szokás emlegetni Görögországot is, ahol a 10,7 millió fős lakosság kevesebb mint egy százalékát kitevő török kisebbség panaszkodik jogfosztottságra. Az első világháború végén zajló török–görög konfliktus nyomán lakosságcsere történt: a Törökország által elfoglalt görög területekről kiutasították a görögöket, s cserébe befogadták a hasonló sorsra jutó görögországi törököket.

A száz esztendővel ezelőtti háború nyomai a mai görög–török kapcsolatokra is rátelepedtek, az igazi megbékélés még várat magára.

Aki magyarként ellátogat Görögországba, e kisebbségellenességből semmit nem tapasztal. Sőt, erdélyi magyarként olyan kellemes meglepetések érhetik, amivel Romániában ritkán találkozik. Kezdjem azzal, hogy a Szalonikitől 80 km-re délre egy kényelmes és gondozott

tengerparti nyaraló szállodájának szobájában a több tucat görög nyelvű tévéadó mellett találtunk öt román és három magyarországi adót.

Amikor a szálloda ügyfélszolgálatán megköszöntem a magyar adók jelenlétét, a hölgy mosolyogva elmondta, ez számukra természetes, hiszen Magyarországról, Romániából és Szerbiából is érkeznek magyar vendégek, akiknek a kedvében akarnak járni.
Elgondolkoztam azon, hogy Erdélyben csupán az elmúlt egy esztendőben hány helyen fordultam meg szállodákban, és mi fogadott. Temesváron, Nagyszebenben, Brassóban, de még egy aradi szállodában sem volt egyetlen magyar tévéadó, holott e városokat nagyságrenddel több magyar turista vagy üzletember keresi fel, mint a görögországi nyaralókat. Ez az egyik fontos különbség a romániai és görögországi vendéglátás között.
Van azonban más is. Egy többségében romániai turistacsoporthoz csatlakozva egynapos sétahajózáson vettünk részt a görög szigetvilág egyik szegletében. A hajóskapitány szokva volt a román turistákkal, hiszen a görög tengerparton manapság belőlük van a legtöbb a környező országok közül. Az elmúlt években a kapitány megtanult néhány román mondatot, a hajón a görög zene mellett folyamatosan felcsendültek román dalok is. Egy közös fénykép erejéig mi is feljutottunk a hajóhídra, ahol a kapitánnyal megismerkedve elmondtuk, erdélyi magyarok vagyunk.

Nagy ölelgetések közepette a hajó vezetője elújságolta, hogy egyik matróza járt a Székelyföldön, és ő is szereti a magyarokat.

Ritkábban ugyan, de vannak magyar csoportok is a hajón. Összeszámoltuk, hogy a bő kétszáz főt számláló sétahajós közönségből egy nagybányai családdal együtt összesen haton vagyunk magyarok. Innentől fogva a görög, román és egy kisebb csapat lengyel turistához szóló zene mellett folyamatosan felcsendült a magyar is. Ott csépeltünk Nagy Feró örökzöld slágerére, a Nyolc óra munka, nyolc óra pihenésre, de jöttek sorra a többi dalok is.

Jártam Duna-deltai hajókiránduláson is, ahol nem öt, hanem legalább húsz magyar turista utazott, de a román legénység közül senkinek nem jutott eszébe, hogy bár egyetlen magyar dallal kedveskedjék a vendégeknek.

A görögországi hajókiránduláson egy bukaresti férfi odalépett hozzám, és megkérdezte: régóta ismerem a kapitányt? Azt válaszoltam, most találkoztam vele először. „Azért kérdezem, mert mindegyre küldi maguknak a dalokat” – mondta csodálkozva honfitársam, aki ezek szerint nehezen értette meg, hogyha egy hajón a többségi román utazóközönség mellett néhány magyar is akad, jobb helyen emberszámba veszik. Romániában ez nem szokás, ezért lepődtek meg néhányan a hajón.   
Abban reménykedem, hogy a külföldön járt rengeteg román ember hazatérve befogadóbbá válik a hazai közvélemény szemében még mindig ellenségként kezelt erdélyi magyarokkal szemben. Ennek még sok jelét nem látom, de a remény hal meg utoljára.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.