Somogyi Botond

2018. január 21., 08:19

Ezt is lenyeljük majd?

Tavaly Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, ezzel meghatározatlan ideig szüneteltette a nagyköveti szintű kapcsolattartást a két ország között. A feszültséget az váltotta ki, hogy Gajus Scheltema leköszönő budapesti holland nagykövet  egyik interjújában egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

A magyar kormány megengedhetetlennek vélte ezt a hangnemet, és azonnal lépett. Nem is kellett sokáig várni, a holland külügyminiszter, Bert Koenders – bár nem kért bocsánatot, hiszen nem ő nyilatkozott a magyarországi sajtónak – elhatárolódott a diplomata kijelentésétől, miszerint kapcsolat lenne a magyar kormány és a terroristák módszerei között. Bár azért azt megjegyezte, hogy diplomatája joggal bírálta a magyar kormányt.

A botrány végül elült köszönhetően Szijjártó Péter külügyminiszter határozottságának, aki az egyik legerősebb diplomáciai fegyverhez nyúlt: visszahívta a nagykövetét.

A fél évvel ezelőtti botrányhoz képest a jelenlegi sokkal durvább. Az, amit Mihai Tudose miniszterelnök megengedett magának a székely zászló kapcsán, elfogadhatatlan és vérlázító. Hiszen szítja a gyűlöletet, s lovat ad az amúgy is magyargyűlölő román társadalom szélsőségeseinek. De nem csak. Hiszen hogyha a miniszterelnök mondja, hogy felköttetné a magyarokat, akkor akár a kevésbé erőszakos román is elgondolkodik: ezeket a magyarokat tényleg ki kellene seperni innen, de legalábbis felkötni.

Nyilván Tudose alatt megingott a szék. Félt, hogy Liviu Dragnea országjárása során számos PSD-s kiskirályt fog meggyőzni s a maga pártjára állítani, így a kormánybot előbb-utóbb kicsúszik a kezéből. Tehát szüksége volt a nacionalisták részéről is támogatottságot szereznie. Nyilván 2018-ban vagyunk, a nagy egyesülés jubileumi évében idén szinte naponta kell majd hasonló provokációkkal, támadásokkal szembesülnünk.

Szijjártó Péter teljes mértékben elfogadhatatlannak tartotta Mihai Tudose nyilatkozatát, és az elhangzottak miatt bekérette a román nagykövetet. Bocsánatkérés persze nem, csak „bizonyos nyelvtani magyarázat” hangzott el.

Kíváncsi vagyok: a magyar diplomácia most meddig megy el? Mert a románok nem hollandok. Sem Tudose, sem a külügy nem fog bocsánatot kérni.  Főleg, hogy Tudose már nem is kormányfő. Éppen ezért valószínű, hogy az egészet majd elfeledjük. Pedig nem kellene, mert az akasztást nem egy calafati gázszerelő, hanem a hivatalban levő miniszterelnök fogalmazta meg. Mi azonban ezt is lenyeljük majd. Mint ahogy száz éve folyamatosan. Bár ne lenne igazam!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. január 20., szombat

A kötél esete a menesztett Mihai Tudoséval

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – mondhatnám némi kárörömmel Mihai Tudose román miniszterelnök bukását követően, ha nem tudnám, hogy a menesztett kormányfő bűnei között nem szerepelt az erdélyi magyarok akasztását meglebegtető kijelentés.

Rostás Szabolcs 2018. január 11., csütörtök

Túl a nyilatkozatokon

A romániai magyar politikai-társadalmi szervezetek számos tekintetben eltérő álláspontra helyezkedtek az autonómia kérdése kapcsán, abban azonban nagyjából mindig is egyetértettek, hogy a magyar közösségnek szüksége van a nemzeti önrendelkezésre. 

Nánó Csaba 2018. január 11., csütörtök

Megcsúfolt Hippokratész

Valahol az ország déli részén egy orvosnő elzavarta a beteget mondván: nincs kedvem beutalni magát, és akkor mi van?

Makkay József 2018. január 05., péntek

Kétezer-tizennyolcas kilátásaink

Erdélyi magyar ember számára sok jót nem ígér a 2018-as esztendő. A román egyesülési centenárium évfordulójának tavalyi előzöngéje már nyújtott némi ízelítőt abból, ami ránk vár az egész esztendőben folyó és ellenünkben történő ünneplés oldalvizein. 

Ilyés Szabolcs 2017. december 22., péntek

A teqball és interjúalanyaim

A 2017-es évemet az új keletű magyar sportág, a teqball határozta meg, amely mellett kiemelném a számos sportolóval és szakvezetővel készített interjúimat is. A kettő azonban összekapcsolódik.

Makkay József 2017. december 22., péntek

Boldogság, gyere haza!

Ha a mai társadalmaknak van jól körülírható tömegbetegsége, akkor az egyértelműen az állandó elégedetlenség, a vágyálmok által kergetett délibábok, a pénzzel és gazdagsággal társított és utolérhetetlennek tartott jólét.

Nánó Csaba 2017. december 22., péntek

Mesebeli karácsony

Idén elhatároztam, hogy felzárkózom a divathoz. Mi több, megelőzöm azt. Májusban elkezdtem készülni a karácsonyra.

Somogyi Botond 2017. december 22., péntek

Új esztendő: talpra, magyar!

Nemsokára új évet kezdünk. A 2018-ast. Több szempontból lesz emlékezetes, fontos vagy éppen különös.

Kádár Hanga 2017. december 22., péntek

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba.

Simon Virág 2017. december 22., péntek

Áldott találkozások ideje

Ma még advent van, várakozunk, de hamarosan eljön a találkozások ideje. Számomra a karácsony már kisgyermekként is először a templomi csendességet, az ünneplést jelentette, s csak utána következett a családi karácsonyozás.

Vélemény
Makkay József: A kötél esete a menesztett Mihai Tudoséval

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – mondhatnám némi kárörömmel Mihai Tudose ...

Rostás Szabolcs: Túl a nyilatkozatokon

A romániai magyar politikai-társadalmi szervezetek számos tekintetben eltérő álláspontra helyezkedtek az ...

Nánó Csaba: Megcsúfolt Hippokratész

Valahol az ország déli részén egy orvosnő elzavarta a beteget mondván: nincs kedvem beutalni magát, és ...

Hallgassa online rádióinkat