Somogyi Botond

2018. március 10., 13:07

Erény a deviancia?

Conchita Wurst eurovíziós „diadalmenete” óta nem nézek dalfesztivált. És lassacskán semmilyen úgynevezett „kulturális” eseményt sem. Mert valaki minél különlegesebb, különcebb vagy éppen kirívóbb, annál menőbb.

Nemrég egy híradó során mégis végignéztem egy filmes díjkiosztóról szóló hírt. A fődíjat egy román rendező kapta, a filmből mutatott rövid képsorok láttán még a gyerekeim is felhorkantak, az egyik kimondottan meghőkölt.

Micsoda groteszk, ijesztő alakok, és milyen fura témaválasztás – gondoltam magamban. Ám hallva a kritikusok véleményét – a radikális kísérleti film tabuk nélkül dolgozza fel a szexualitás témáját –, már nem lepődtem meg. Sőt, az egészre rátett egy lapáttal a nemzetközi zsűri elnöke is, aki szerint „nemcsak azt akarták megmutatni, mire képes a mozi, hanem azt is, hogy hova juthat el még”. Nos azt látjuk. Vagy legalábbis azok, akik képesek megnézni a filmet.

Minél deviánsabb vagy, minél megbotránkoztatóbb, annál nagyobb figyelmet szentelnek neked. Annál nagyobb kitüntetést kapsz, annál több elismerést zsebelsz be – mondtam immár hangosan. És mintha csak ráerősíteni akartak volna, a hírek folytatódtak: a legjobb női szereplő díját egy leszbikust alakító színésznő, a legjobb férfi alakításért járó elismerést pedig egy drogfüggőt játszó művész kapta. A gyerekeim már mosolyogtak, s ugyanakkor csodálkozva ingatták fejüket, hogy valóban olyan világban élünk, ahol a deviancia erény. De magukban szerintem mégsem értették, miként juthattunk ide. És sajnos megmagyarázni – az ő szintjükön – én sem vagyok képes. Csak sajnálni tudom azokat, akik klasszikus (értsd normális) értelemben vett művészet alkotói és hódolói. Nekik nem sok lehetőségük van megmutatkozni. Mert azonnal ósdinak, maradinak hurrogják le őket.

Eszembe jut az évekkel ezelőtt hallott vicc, amely mára már kőkemény valóság lett. Legalábbis kontinensünk egy bizonyos felében. Egyelőre.

Létszámleépítésnél a főnök elgondolkodik. – A szinglit nem tehetem lapátra, mert feljelenthet, hogy családpártolóként hátrányosan különböztetem meg. Nem rúghatom ki a négert, mert rasszista leszek, a nőt sem, mert antifeminista lennék, a zsidót sem, mert akkor biztosan antiszemita. A cigánytól sem válhatok meg, mert ő külön kvóta alapján került a céghez, és hát a mai világban nem érdemes kvótaellenesnek lenni. A buzit sem meneszthetem, mert intoleráns lennék. A transzvesztitát pedig végképp nem, mert fő a másság tisztelete. És a kokainfüggőt sem, mert akkor az integrálás ellen dolgoznék. A lusta muzulmántól sem szabadulhatok, mert akkor vallásüldöző lennék. Ha pedig mindezeket elmondom, akkor náci, de leginkább fasiszta leszek. Kénytelen vagyok hát kirúgni a szorgalmasan dolgozó keresztény, három gyerekét példásan nevelő fehérbőrű családapát, mert ő sehol sem tudna feljelenteni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. március 10., szombat

Ügyészek, norma

Több mint egy évtizedes korrupcióellenes küzdelem után Románia még mindig Európa egyik legkorruptabb országa, a jelenséggel szembeni harc feladása pedig öngyilkossággal érne fel a hazai társadalom részéről.

Nánó Csaba 2018. március 10., szombat

Az abnormális dicsérete

Nehéz helyzetben van az ember, amikor olyan dolgokat akar kritizálni, amelyek lassacskán világjelenséggé válnak. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a deviancia, a rosszul értelmezett másság mellett, vállalva azt, hogy az embert megkövezik. 

Borbély Zsolt Attila 2018. március 05., hétfő

Ellenfél nélkül

Az egyetlen stratégia, amivel a Fidesz–KDNP szövetsége megbuktatható lenne – amint azt már nem egy bal- és jobboldali elemző leszögezte –, az ellenzéki erők koordinált jelöltállítása lehetett volna.

Makkay József 2018. március 03., szombat

A legkártékonyabb rendszer áldozatainak emlékezete

A felelősségre vonásra, az elszámoltatásra, a múlttal történő őszinte szembenézésre ma már nemcsak politikai akarat, hanem közösségi igény sincs.

Nánó Csaba 2018. február 23., péntek

Sport és politika kéz a kézben

A fair-play szellemét leginkább az öli meg, amikor utólag derül ki egy-egy bajnokról, hogy tiltott szereket használt kimagasló eredményei eléréséhez. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy évek multával fosztanak meg valakit érmétől.

Somogyi Botond 2018. február 17., szombat

Sok sikert a választásokon!

Erdélyben a baloldal. Már magán a címen is elcsodálkoztam. Hiszen mit kereshet itt két olyan politikus, akinek a pártja az erdélyi magyar választók körében (rég) megbukott. De hát végül is joguk van hozzá.

Kádár Hanga 2018. február 16., péntek

A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák felvonultatására, zászlók lengetésére. Mert megalázó a női nem számára.

Makkay József 2018. február 16., péntek

Elszabotált helyi autonómia

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha nem létezett jól működő helyi autonómia. A gazdagabb vidékek bevételeit Bukarest folyamatosan kiszivattyúzta.

Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Csatolmány

A politikai pártok valahogy úgy vannak a hitelességgel, mint a szépasszo¬nyok a jó hírnévvel: ha egyszer elveszítik, nagyon nehezen szerzik vissza. Ha egyáltalán.

Nánó Csaba 2018. február 09., péntek

A véges emlékezet hősei

Napjainkban is tömegével akadnak kisebb-nagyobb kaliberű Che Guevarák, akik bizonyos – mára megbukott – ideológiai indíttatásból képesek lennének eltörölni ellenfeleiket a Föld színéről.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS