Somogyi Botond

2018. március 10., 13:07

Erény a deviancia?

Conchita Wurst eurovíziós „diadalmenete” óta nem nézek dalfesztivált. És lassacskán semmilyen úgynevezett „kulturális” eseményt sem. Mert valaki minél különlegesebb, különcebb vagy éppen kirívóbb, annál menőbb.

Nemrég egy híradó során mégis végignéztem egy filmes díjkiosztóról szóló hírt. A fődíjat egy román rendező kapta, a filmből mutatott rövid képsorok láttán még a gyerekeim is felhorkantak, az egyik kimondottan meghőkölt.

Micsoda groteszk, ijesztő alakok, és milyen fura témaválasztás – gondoltam magamban. Ám hallva a kritikusok véleményét – a radikális kísérleti film tabuk nélkül dolgozza fel a szexualitás témáját –, már nem lepődtem meg. Sőt, az egészre rátett egy lapáttal a nemzetközi zsűri elnöke is, aki szerint „nemcsak azt akarták megmutatni, mire képes a mozi, hanem azt is, hogy hova juthat el még”. Nos azt látjuk. Vagy legalábbis azok, akik képesek megnézni a filmet.

Minél deviánsabb vagy, minél megbotránkoztatóbb, annál nagyobb figyelmet szentelnek neked. Annál nagyobb kitüntetést kapsz, annál több elismerést zsebelsz be – mondtam immár hangosan. És mintha csak ráerősíteni akartak volna, a hírek folytatódtak: a legjobb női szereplő díját egy leszbikust alakító színésznő, a legjobb férfi alakításért járó elismerést pedig egy drogfüggőt játszó művész kapta. A gyerekeim már mosolyogtak, s ugyanakkor csodálkozva ingatták fejüket, hogy valóban olyan világban élünk, ahol a deviancia erény. De magukban szerintem mégsem értették, miként juthattunk ide. És sajnos megmagyarázni – az ő szintjükön – én sem vagyok képes. Csak sajnálni tudom azokat, akik klasszikus (értsd normális) értelemben vett művészet alkotói és hódolói. Nekik nem sok lehetőségük van megmutatkozni. Mert azonnal ósdinak, maradinak hurrogják le őket.

Eszembe jut az évekkel ezelőtt hallott vicc, amely mára már kőkemény valóság lett. Legalábbis kontinensünk egy bizonyos felében. Egyelőre.

Létszámleépítésnél a főnök elgondolkodik. – A szinglit nem tehetem lapátra, mert feljelenthet, hogy családpártolóként hátrányosan különböztetem meg. Nem rúghatom ki a négert, mert rasszista leszek, a nőt sem, mert antifeminista lennék, a zsidót sem, mert akkor biztosan antiszemita. A cigánytól sem válhatok meg, mert ő külön kvóta alapján került a céghez, és hát a mai világban nem érdemes kvótaellenesnek lenni. A buzit sem meneszthetem, mert intoleráns lennék. A transzvesztitát pedig végképp nem, mert fő a másság tisztelete. És a kokainfüggőt sem, mert akkor az integrálás ellen dolgoznék. A lusta muzulmántól sem szabadulhatok, mert akkor vallásüldöző lennék. Ha pedig mindezeket elmondom, akkor náci, de leginkább fasiszta leszek. Kénytelen vagyok hát kirúgni a szorgalmasan dolgozó keresztény, három gyerekét példásan nevelő fehérbőrű családapát, mert ő sehol sem tudna feljelenteni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Pataky István 2019. március 30., szombat

Túlélőshow az európai kampányban

Manfred Weber gesztust tett a Fideszt kizárni óhajtóknak, az Orbánékat bent tartani akaróknak, a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak s egy kicsit magának Orbán Viktornak is. Így szeretne az Európai Bizottság elnöke lenni.

Vélemény
Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Nánó Csaba: Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame ...

Makkay József: Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő ...

Legnézettebb