Makkay József

2019. március 26., 09:24

Elmaradt elszámoltatás

A három osztályt végzett Vasile Ciolpan, a máramarosszigeti politikai börtön egykori parancsnoka – mint aki jól végezte dolgát – 2004-ben senkitől sem zavartatva békésen elhunyt. Az ország egyik legrettegettebb kommunista fogházának hóhéra sok más társához hasonlóan 14 évet élt újabb kori demokráciánk erkölcsi és anyagi védelme alatt. Egyik kilencvenes évekbeli interjújában elképesztő cinizmussal próbálta tisztára mosni magát, amit józan ésszel aligha tudtak feldolgozni az általa meghurcolt, megalázott és valami csoda folytán mégis életben maradt politikai foglyok és hozzátartozóik. A volt parancsnokot mindez aligha érdekelte, mint ahogyan a ma is közöttünk élő nyugdíjas börtönőröket, szekuritátés tiszteket és a régi rendszer egyéb kiszolgálóit sem foglalkoztatja, hány embernek tették tönkre az életét, vagy hány embert juttattak temetőbe.
Ezzel el is jutottunk a rendszerváltásnak nevezett perverz folyamat harmincéves történetéhez: e három évtized távolról sem volt elegendő ahhoz, hogy őszintén felleltározza a múltat, és tükröt tartson azok elébe, akik e tragikus múltú rendszernek elsődleges kiszolgálói és haszonélvezői voltak. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen ha körülnézünk a romániai rögvalóságon, a legfelső politikai vezetéstől a politikai pártok megyei sleppjéig sok helyen a régi rendszer emberei díszelegnek. Nem véletlenül ütközött nagy ellenállásba a Temesvári Kiáltvány nyolcadik pontja, amely megszabadította volna az 1989 utáni román társadalmat a kommunista rezsim embereitől. Egy ilyen közösségi kérésnek értelemszerűen semmi esélye nem volt a kommunista rendszer másodvonalát átmentő Iliescu-rendszerben, de mint kiderült, a későbbi államfők és kormányok uralma alatt sem.
A kommunizmus örökségét kutató szakemberek a rendszerváltás utáni Románia magányos harcosai, akik a rendelkezésükre álló forrásokból megszállottan próbálják kibányászni a totalitárius rendszer rémtetteinek tömkelegét. Munkájukat nehezíti, hogy a mindenkori hatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy tevékenységüket pénzügyileg, intézményileg és politikailag egyaránt hátráltassa. Sok levéltári adat továbbra is bajosan elérhető, vagy egyszerűen elérhetetlen: a ma is aktív szekustisztek és egyéb magas beosztású személyek védelmére a különböző állami hivatalok többszörös kordont vonnak.
Egyértelmű, hogy közelharc folyik a múlt kiszolgálói és a múltat kendőzetlenül feltárni akaró táborok között. Az elmúlt években elítélt két börtönparancsnok története csepp a tengerben, rengeteg közvetlen munkatársuk még ma is él. Az anyagilag is kiemelten honorált nyugdíjas éveik éppen azt bizonyítják, hogy az utóbbi három évtized egymást váltó bal és jobboldali kormányai nemhogy senkit nem akarnak büntetőjogilag elszámoltatni, de annyit sem tesznek meg az egykori áldozatok emlékéért, hogy a kommunista rendszer elnyomó államgépezetéből nyugdíjazottak legalább az átlagos földi halandóhoz hasonló nyugdíjt kapjanak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2019. március 15., péntek

A Reform Tömörülés volt az igazi tulipán

Megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepli március 16-án Nagyváradon az RMDSZ egykori autonomista erőinek legjelentősebb platformja, a Reform Tömörülés. 2003-as megszűnésekor úgy ítélték meg, a szövetségben nem maradt esély a közös munkára. 

Makkay József 2019. március 15., péntek

Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, milyen párhuzamos világban él a román és a magyar történelemírás, illetve a hivatalosságok mennyire betegesen próbálnak meghazudtolni alapvető történelmi tényeket. 

Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

Vélemény
Makkay József: Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, ...

Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat