Makkay József

2019. március 26., 09:24

Elmaradt elszámoltatás

A három osztályt végzett Vasile Ciolpan, a máramarosszigeti politikai börtön egykori parancsnoka – mint aki jól végezte dolgát – 2004-ben senkitől sem zavartatva békésen elhunyt. Az ország egyik legrettegettebb kommunista fogházának hóhéra sok más társához hasonlóan 14 évet élt újabb kori demokráciánk erkölcsi és anyagi védelme alatt. Egyik kilencvenes évekbeli interjújában elképesztő cinizmussal próbálta tisztára mosni magát, amit józan ésszel aligha tudtak feldolgozni az általa meghurcolt, megalázott és valami csoda folytán mégis életben maradt politikai foglyok és hozzátartozóik. A volt parancsnokot mindez aligha érdekelte, mint ahogyan a ma is közöttünk élő nyugdíjas börtönőröket, szekuritátés tiszteket és a régi rendszer egyéb kiszolgálóit sem foglalkoztatja, hány embernek tették tönkre az életét, vagy hány embert juttattak temetőbe.
Ezzel el is jutottunk a rendszerváltásnak nevezett perverz folyamat harmincéves történetéhez: e három évtized távolról sem volt elegendő ahhoz, hogy őszintén felleltározza a múltat, és tükröt tartson azok elébe, akik e tragikus múltú rendszernek elsődleges kiszolgálói és haszonélvezői voltak. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen ha körülnézünk a romániai rögvalóságon, a legfelső politikai vezetéstől a politikai pártok megyei sleppjéig sok helyen a régi rendszer emberei díszelegnek. Nem véletlenül ütközött nagy ellenállásba a Temesvári Kiáltvány nyolcadik pontja, amely megszabadította volna az 1989 utáni román társadalmat a kommunista rezsim embereitől. Egy ilyen közösségi kérésnek értelemszerűen semmi esélye nem volt a kommunista rendszer másodvonalát átmentő Iliescu-rendszerben, de mint kiderült, a későbbi államfők és kormányok uralma alatt sem.
A kommunizmus örökségét kutató szakemberek a rendszerváltás utáni Románia magányos harcosai, akik a rendelkezésükre álló forrásokból megszállottan próbálják kibányászni a totalitárius rendszer rémtetteinek tömkelegét. Munkájukat nehezíti, hogy a mindenkori hatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy tevékenységüket pénzügyileg, intézményileg és politikailag egyaránt hátráltassa. Sok levéltári adat továbbra is bajosan elérhető, vagy egyszerűen elérhetetlen: a ma is aktív szekustisztek és egyéb magas beosztású személyek védelmére a különböző állami hivatalok többszörös kordont vonnak.
Egyértelmű, hogy közelharc folyik a múlt kiszolgálói és a múltat kendőzetlenül feltárni akaró táborok között. Az elmúlt években elítélt két börtönparancsnok története csepp a tengerben, rengeteg közvetlen munkatársuk még ma is él. Az anyagilag is kiemelten honorált nyugdíjas éveik éppen azt bizonyítják, hogy az utóbbi három évtized egymást váltó bal és jobboldali kormányai nemhogy senkit nem akarnak büntetőjogilag elszámoltatni, de annyit sem tesznek meg az egykori áldozatok emlékéért, hogy a kommunista rendszer elnyomó államgépezetéből nyugdíjazottak legalább az átlagos földi halandóhoz hasonló nyugdíjt kapjanak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. május 11., szombat

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szembeni ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket.

Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és ...

Makkay József: Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak ...

Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Legnézettebb