HIRDETÉS
HIRDETÉS

Makkay József

2017. július 27., 21:53

A párbeszédnek nincs alternatívája

Miután több éven át nem volt érdemi párbeszéd az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt között, úgy tűnik, az idei Tusványoson megtört a jég, és a két erdélyi magyar párt ügyvezető elnökei közös asztalhoz ültek. A politikusok faggatását elvállaló háromtagú újságírócsapat tagjaként arra saccoltam, hogy a kerekasztal végére kemény egymásnak feszülés várható, hiszen a sérelmeket aligha lehet nagyvonalúan szőnyeg alá seperni. Az apróbb csipkelődésektől nem mentes, de mégis jó hangulatú beszélgetés végül arról győzte meg a szépszámú hallgatóságot, hogy a hasonló tárgyalásokat nem az erdélyi magyar politikai protokoll részeként, hanem létszükségletként kell kezelni. Rengeteg olyan közös dolog van – hogy „csak” a legfontosabbra, az autonómia kérdésére gondoljunk – amelyeket külön-külön esélytelen kezelni.

Egyértelmű, hogy az RMDSZ-nek jót tett az ügyvezető elnöki csere.

Elődje, Kovács Péter néppárti berkekben akkora elutasítottságnak „örvendett”, hogy vele talán akkor sem ültek volna közös asztalhoz, ha azt az RMDSZ vezérkara kéri. Porcsalmi Bálint eleve nyitottabb, és minden bizonnyal nemcsak a csúcsvezetőség szintjén létező késztetés az oka a mostani egyezkedésnek, hanem e mögött az ügyvezető elnök személyes döntése is áll. De bármi is legyen a párbeszéd újraindulásának mozgatórugója, az mindkét párt számára világos, hogy az együttműködésnek nincs alternatívája. Első látszatra, a párbeszédre a Néppártnak van nagyobb szüksége, hiszen egyetlen erdélyi magyar ellenzéki tömörülésként kevés esélye van a magyar közösség számára fontos ügyeket tematizálni. Valójában azonban az RMDSZ épp úgy rászorul az együttműködésre, hiszen az erdélyi magyarság folyamos fogyása és a politikából kiábrándultak táborának növekedése miatt az ötszázalékos parlamenti küszöb eléréséhez, illetve átlépéséhez a következő választásokon összefogásra van szükség. Ha ismét lesz érdemi párbeszéd – ahogyan az Tőkés László közös EP-listára történő korábbi felkerülése idején volt – sok mindenre, többek között a választási megmérettetésekre is választ lehet találni.

A sokadszorra nekilendülő párbeszéd nyilván nem könnyű dolog. Szinte közhely, de mégis fontos eleme ennek a történetnek az a régi mondás, hogy azt kell nézni, ami összeköt, és nem azt, ami szétválaszt. Mert

lehet ugyan szidni a Néppártot, hogy megosztja a magyarságot, és fordítva, lehet árulózni az RMDSZ-t, de ez az alaphelyzeten nem változtat.

Egyre kevesebben vagyunk, és több pártnak külön-külön akkor sincs esélye, ha mindenik a csodával határos módon egyik napról a másikra képes lenne megváltoztatni az erdélyi magyarság nem túl rózsás helyzetét.

 

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2017. július 25., kedd

Valótlan emlékek a fekete márciusról

Nem kizárható, hogy az államelnök látogatásával a csíkszeredai román fórum felhívására reagált, bizonyítandó, hogy nem tartozik az elítélt román politikusok közé, akik nem lépnek fel határozottan a „Románia destabilizálását célzó akciók” ellen. 

Makkay József 2017. július 20., csütörtök

A román államhatalom székelyföldi testőre

A helyzet mai állása szerint úgy tűnik, nem sok esélyünk van a területi önrendelkezés kiharcolására, amit Johannis elnök és román politikustársai a világ legelfogadhatatlanabb kérésének tartanak. De ez a helyzet mai állása.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. július 16., vasárnap

Légy jó, fiam!

Könnycsepp gördült le a szemén. Pedig csak nyolcadikos lehetett. Vagy talán még annyi sem. De a lányt nem érdekelték a körülötte levő diákok, szép szemét a színpadra szegezte s szenvedett a szereplővel. Beleélte magát helyzetébe.

Borbély Zsolt Attila 2017. július 14., péntek

A liberalizmus vadhajtásai

Aligha tagadható, hogy a liberalizmusból nőtt ki a „politikai korrektség”nevű kifejezés, amely voltaképpen cenzúra- és öncenzúraforrás. Ennek szerves része a genderideológia, amely ma már egészen abszurd, a normalitást nemcsak támadó, tagadó, de büntetőjogilag szankcionáló kinövésekkel is bír.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. július 13., csütörtök

Miért nincs szakmunkás?

Érthető, ha a legtöbb szülő azt szeretné, hogy csemetéje tanuljon tovább, legalább az ő élete legyen könnyebb. Természetes emberi igény ez, ami viszont pályaválasztáskor nem veszi figyelembe a tizenéves képességeit, hajlamait és rátermettségét. 

Kádár Hanga 2017. július 07., péntek

Mielőtt jönne az álom

Ha iskolaelső, egyetem. Ha egyetem, minimum mérnöki. Ha mérnöki, legalább egy ösztöndíj. Vagy kettő. Ha Pistiék fiának is van, Margitkának miért ne lehetne? Margitka pedig közben hízik, fogy, stresszel, s müzli helyett Magne B6-ot aprít a reggeli tejbe. 

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. július 07., péntek

Kódolt kormánybukás

Sokan találgatják, vajon melyik volt Románia leggyengébb kormánya 1989 óta. Mivel nehéz egyetemes mércét felállítani, nem könnyű elkészíteni a toplistát. Mi most nem a leköszönt kormányokat, hanem az új bukaresti kabinetet kívánjuk górcső alá venni.

Makkay József 2017. július 07., péntek

Marosvásárhely, az eladott város?

Nem szívügyem a román–magyar vegyes párt méltatása, de a Szabad Emberek Pártjának marosvásárhelyi ajánlata támogatandó ötlet lehetett volna, hiszen a két magyar alpolgármester Marosvásárhelyen ellensúlyozhatná Dorin Florea magyarellenes ámokfutását. 

Nánó Csaba 2017. július 01., szombat

Az ember gyarló, a gép nem téved

A technika rohamos fejlődésével a tenisz lett a világon talán az első olyan sportág, ahol a bírói tévedést kizárták. Ha a labdarúgásban most próbálkoznak a videóbíró bevezetésével, a fehér sportág képviselői régóta élhetnek ezzel a kiváltsággal. 

Rédai Attila 2017. július 01., szombat

A gombnyomogatók bűne

A magyarellenesség gombnyomásra indul, s pillanatok alatt olyan helyzetet teremt, hogy a politikusok egy része megtorpan, és felülvizsgálja álláspontját a magyarokkal kapcsolatban. Huszonhét év alatt sokszor láttuk ezt a manipulációs gépezetet. 

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS