avatar
Makkay József

2023. február 07., 21:19

A nem létező Székelyföld margójára

A román szólásmondás szerinti újramelegített csorbához hasonlít Székelyföld létezésének újabb és újabb tagadása a romániai hivatalosságok részéről. Ezúttal Bogdan Aurescu külügyminiszter kiáltotta világgá panaszát, hogy egy nem létező közigazgatási egységnek nem lehet zászlaja, és bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. A román külügyminiszter határozottan helyteleníti ,,a magyar parlament külügyi bizottsága elnökének Facebook-oldalán közölt kommentárját az úgynevezett Székelyföld zászlaja kitűzésének állítólagos korlátozása miatt”. Bogdan Aurescu szerint a román jogrend mind a húsz romániai kisebbséghez tartozó személyeknek szavatolja jelképeik használatát kulturális és egyházi eseményeken.

Vagy mégsem?

Nehéz kitalálni, hogy a magyarokat nem kedvelő román külügyminiszter pontosan milyen kisebbségi jelképekre gondol, hiszen a magyar zászlót is vegzálták már politikustársai Erdélyben.

No, de ezúttal tiszta a kép: mivel Romániában Székelyföld nevű közigazgatási területi egység nem létezik, hivatalos jelképe sem lehet. Ha már lúd, legyen kövér! Aurescu úr eljut az 1996-os román-magyar alapszerződésig, amely állítólag a két ország közötti együttműködést szavatolja. Ennek szellemében inti visszafogottságra a budapesti politikusokat, akik eléggé el nem ítélhető módon hisznek Székelyföld létezésében.

Bogdan Aurescu magyar ügyekben történő ,,jártassága” nem újdonság. Miniszteri regnálása során már többször az 1996-ban megkötött kétoldalú, román-magyar alapszerződésre hivatkozott, holott az államközi egyezség alkalmazásának éppen ő a kerékkötője. Érdemes kissé visszamenni az időben, amikor a 2010-es években román részről ő volt a román-magyar vegyes bizottság társelnöke.

Regnálása idején, 2011-ben ülésezett utoljára a vegyes bizottság, amikor az erdélyi magyar jogsérelmek hosszú sorát tartalmazó jegyzőkönyvről nem jutottak egyezségre

a magyar felet képviselő társelnökkel, Répás Zsuzsannával. Azóta több mint egy évtized telt el, és Bogdan Aurescu magatartása már nem csak a román-magyar vegyes bizottságot juttatta holtvágányra, hanem külügyminiszterként is sokat ártott a két ország kapcsolatának. Az már hab a tortán, hogy egy olyan román kormány külügyminisztereként handabandázik magyarellenes szövegeket, amelynek több miniszteri tárcával és miniszterelnök-helyettessel az RMDSZ is tagja.

A húsz évvel ezelőtt, 2003-ban megalakult Székely Nemzeti Tanács 2004-ben fogadta el Székelyföld jelképeként a székely zászlót, amelyet a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés hivatalosan Székelyföld zászlajává nyilvánított. Azóta áll a székely zászló a román hivatalosságok üldöztetésének célpontjában. Rendőrség szedette le a középületekről és perek sokaságát zúdították a zászlót kitűző polgármesterekre. Mihai Tudose egykori miniszterelnök egyenesen akasztással fenyegette meg azokat, akik a székely zászlót ki merik tenni középületekre.

Székelyföld és a székely zászló természetesen létezik. Bogdan Aurescu meséje nem több egy román politikus tudatlanságánál, aki saját országa különböző tartományainak a múltjával sincs tisztában. Nem ismeri Erdély történelmét, hogy ne beszéljünk Székelyföldről, amely a régebbi román atlaszokban is szerepel.

A román diplomácia vezetője minden alkalmat megragad, hogy magyarellenességét és tudatlanságát fitogtassa.

Aki politikus múltját ismeri, az tisztában van vele, hogy nem volna keresnivalója egy olyan kormányban, amelynek a magyar-román viszonyt erősíteni akaró magyar párt is tagja. Ilyen alapon az AUR képviselőjének is oda lehetne adni a külügyi tárcát.

Nincsenek, persze illúzióim afelől, hogy a jövő évi választási kampányra hangoló román pártoknak úgy kell a magyarellenesség, mint éhes embernek a falat kenyér. Számomra csak az a dilemma, hogy a Bogdan Aurescuékhoz hasonló ,,grémiumban” hogyan lehet magyarként politizálni?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.