avatar
Rostás Szabolcs

2022. április 15., 08:44

A háború és az erdélyi magyarok

Több mint másfél hónappal az orosz–ukrán háború kirobbanása után egyre inkább az a pesszimista forgatókönyv tűnik megvalósulni, amely szerint Európának és az egész világnak hosszan tartó háborúra kell berendezkednie. Az orosz haderő – egyelőre legalábbis – felhagyott Kijev ostromával, kivonult az észak-ukrajnai frontról, és erejét átcsoportosítva a luhanszki és donyecki területek teljes elfoglalására összpontosítja.

Ez a harc legalább olyan véresnek ígérkezik, mint a február 24-én elindított megszállás, és akárcsak a háborúnak, ennek is megjósolhatatlan a végkifejlete.

A béketárgyalások eddig nem vezettek eredményre (kivéve néhány szórványos humanitárius folyosót és fogolycserét). Kezdeti álláspontját módosítva Kijev nem hajlandó lemondani a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigetről, Moszkva szándékai pedig kifürkészhetetlenek. Vagyishogy a Putyiné, akinek helyzete a hadserege által elszenvedett veszteségek, a Nyugat foganatosította büntetőintézkedések, Oroszország egyre nagyobb nemzetközi elszigetelődése ellenére egyelőre rendíthetetlen. Sőt saját népszerűsége, valamint az általa kirobbantott háború támogatottsága egyaránt nő az orosz lakosság körében. Persze ha hihetünk az oroszországi felméréseknek.
Itt tartunk tehát a hetek óta tartó, a közvetlen közelünkben dúló öldöklés, határtalan szenvedés és milliós menekülthullám közepette. Amely ismét bizonyítja Nobel-díjas tudósunk, a háború borzalmait maga is testközelből átélt Szent-Györgyi Albert következtetését, miszerint az erőszak korunk egyensúlyzavarának egyik tünete. Még ha ennek a szláv testvérháborúnak a végkifejlete nem is ismert, a pusztító harc alapján néhány alaptétel azért kijelenthető. Bár a Nyugat – itt is elsősorban az Egyesült Államok – által alaposan támogatott kijevi nacionalista kormányok a posztszovjet korszakban nyilvánvaló oroszellenes elnyomó politikát folytattak (aminek ugyanúgy szenvedő alanya volt a többi nemzeti kisebbség, köztük a magyar és a román), a Moszkva által a különleges hadműveletként emlegetett háború kirobbantásának indokaként emlegetett népirtás nyilvánvalóan nem történt Ukrajnában. Putyin Oroszországa egy független államot támadott meg a Kreml urának nagyhatalmi törekvésétől hajtva. Ezért

az orosz elnök a továbbiakban nem lehet ugyanolyan tárgyalópartner a Nyugat számára, mint február 24. előtt volt.

Bármennyire is sérelmezi Moszkva, hogy az Egyesült Államok, a NATO és az EU évtizedeken keresztül nem vett tudomást, vagy legalábbis nem akarta komolyan venni Oroszország „biztonsági garanciákra”, saját érdekszférájára formált igényeit, mindez nem indokolja Ukrajna lerohanását, a bucsai, kramatorszki vérengzést. A nemzetközi jog szerint legalábbis.
A Kijevnek – fegyverek révén is – nyújtott széleskörű támogatás miatt világméretűvé terebélyesedett orosz–ukrán viszály nagyobb kitekintésű elemzésére most nem vállalkozunk, mindössze erdélyi, romániai lecsapódásaira térnénk ki. Első perctől nyilvánvaló volt, hogy az erdélyi magyarok közül sokan nyíltan támogatják az orosz megszállást az ukránokat, Volodimir Zelenszkijt, valamint a mögötte felsorakozó nyugati hatalmakat téve felelőssé. Persze békepártiként nem helyeselhetjük, ahogy Kijev megpróbál minél több országot belerángatni a háborúba (bár ukrán szempontból érthető), mert az Egyesült Államok, az EU és a britek fegyverszállítmánnyal egy harmadik világháborút kockáztatnak. Egészen elképesztő azonban, amikor közösségi oldalakon egyesek abban látják a viszály lezárását, ha az ukránok leteszik a fegyvert, megadják magukat. Vajon tényleg az jelentené a megoldást, ha a hazájukat védők behódolnak az államiságukra, létükre, népükre rárontó ellenségnek? Mi, magyarok ezt tennénk? Dobó Istvánék ugyanígy gondolkodtak a török ostromolta Eger várában? Az igazán ijesztő az, amikor erdélyi magyarok mosolygó fejecskékkel „tetszikelik” a bombázásokat, civilek tucatjainak halálát, a második Srebrenicaként emlegetett Kijev környéki tömegsírokat. És ez a viszonyulás sajnos nem elszigetelt jelenség. Egy nemrég zártkörű eseményen bemutatott, az orosz–ukrán háborúnak az erdélyi magyar közösségre gyakorolt hatását vizsgáló – közösségi oldalak elemzése és telefonos interjúk alapján készült – kutatás is rávilágít: az erdélyi magyarok, ezen belül pedig a székelyföldiek jelentősebb mértékben állnak Moszkva pártján a jelenlegi vitában, mint a románok. Hogy ennek mi lehet a magyarázata, az társadalomkutatók szerint is sokrétű. Közrejátszhat többek között a koronavírus-járvány idején megizmosodott Nyugat-ellenes hozzáállás, amelynek fő jellemzője: „nekünk ne mondja meg senki, miként vélekedjünk a világ dolgairól, mert tudjuk mi azt jól”.

Véleménye persze mindenkinek lehet, viszont elemzők szerint a román többség, sőt a nemzetközi közvélemény szemében akár biztonságpolitikai kockázatot is jelenthet ez a felfogás.

S ez lényegesen gyengítheti az erdélyi, székelyföldi magyarság érdekérvényesítési képességeit. Még úgy is, hogy a közösség legnagyobb politikai alakulata, a kormányon lévő RMDSZ elnöke révén – azonosulva Bukarest álláspontjával – egyértelműen elítélte az orosz erőszakot.
Adjanak igazat Moszkvának vagy Kijevnek, legyenek az ukránok bármennyire is ellenszenvesek számunkra a kárpátaljai magyarok megbocsáthatatlan zaklatásáért, az erdélyi magyaroknak azt nem szabad elfelejteniük, hogy Keletről hiába remélik jogaik felkarolását.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.