avatar
Makkay József

2022. május 20., 09:33

A háború ára

Gyakran elhangzik magyarországi kormánypárti politikusok szájából: mindent el kell követni annak érdekében, hogy a háború árát ne velünk fizettessék meg. A figyelmeztetés az újabb és újabb Oroszország-ellenes szankciók kapcsán fogalmazódik meg, amikor felmerül az energiahordozók behozatalának európai uniós letiltása. A magyar kormány képviselői kimondják azt, amellyel az Európai Unió tagországai közül sokan egyetértenek, de különböző okok miatt nem vállalják nyíltan    véleményüket: az orosz kőolaj és földgáz importjának leállítása hatalmas gazdasági és szociális érvágás lesz Európa lakói számára.   
Az Ukrajnában zajló háború árát február óta legkeményebben az európai emberek fizetik meg elsősorban az elszabaduló infláció miatt. A pénzhígulás egyre több országban kétszámjegyűvé duzzad.

Az újabb büntetőcsomagok meglebegtetése egekbe emeli a gáz, az üzemanyagok és a villamosenergia árát, amely újabb löketet ad az inflációnak.

Úgy tűnik, az dönti el az orosz–ukrán háború kimenetelét, hogy az oroszok vagy az európaiak és az amerikaiak bírják-e tovább anyagi forrásokkal. Merthogy erről szól e keserves történet – emberek tízezreinek a halála árán. Ma Oroszország belső tartalékait felélve mindent elkövet, hogy győztesen kerüljön ki ukrajnai kalandjából. A másik oldalon ugyanezt teszi Európa és az Amerikai Egyesült Államok, ahonnan számolatlanul dől a pénz és a fegyver Ukrajnába, hogy az utolsó emberig harcra késztessék az ukránokat. Nehéz tehát megjósolni a háború időtartamát és végkifejletét, azt azonban biztosra vehetjük, hogy az ukránok és az oroszok mellett mi, európaiak fogjuk megfizetni legkeményebben a háború árát.   
A több évtizedes európai jólét titkát dióhéjban úgy lehetne megfogalmazni, hogy a nagy mennyiségű energiahordozót és más nyersanyagokat importáló országok tudásuk hozzáadásával olyan gazdasági értéket teremtettek, amely látványosan megemelte az életszínvonalat. Ehhez azonban nélkülözhetetlen volt az olcsó és elérhető távolságban levő nyersanyag. Ennek az anyagi jólétnek a biztosításához szükséges utánpótlás került most veszélybe az Oroszország elleni büntetésekkel.

Bárki könnyen kiszámolhatja, hogyha egy piaci választékból kivesszük a felhozatal 30–40    százalékát – nagyjából ennyit jelent Oroszország részesedése a világ nyersanyagellátásában –, akkor hirtelen megemelkednek az árak.

Ha a régi kereslet változatlan marad, a fennmaradó 70 százalékon ugyanannyian fognak osztozni. Szerencsére még nem ennyire rossz a helyzet, mert nagy energiafogyasztók – például Kína, India, Dél-Amerika – változatlanul kereskednek Oroszországgal. Ha az Egyesült Államoknak és Brüsszelnek sikerült volna elérnie, hogy senki ne vásároljon energiahordozókat Oroszországtól, akkor ma egy liter benzin ára kb. 4–5 euróba kerülne. Talán nem érjük meg ezt az időszakot, amely az összeomlás irányába taszítaná a világgazdaságot.
Honi tájainkon egy fokkal rosszabb a helyzet, mint az Európai Unió többi tagországában. Ennek okait kár boncolgatni, mindannyain ismerjük. Ahogy mondani szokás, kutyából nem lesz szalonna, és Romániából sem modern, élhető ország.
Nemrég európai uniós statisztikákat sorjázó listát böngésztem a 27 tagország teljesítményéről, a várható élettartamról és sok másról. Egyáltalán nem meglepő módon Románia legtöbb helyen az utolsó, vagy Bulgáriát megelőzve az utolsóelőtti helyen végzett. Az adatok az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta lényegesen nem változtak. Az EU-ba történő belépéskor tapasztalt hatalmas hiányosságokat a többi ország gazdasági és szociális színvonalához képest Romániának nem sikerült ledolgoznia. Nem véletlen, hogy az orosz–ukrán háborúnak tulajdonítható gazdasági visszaesés és infláció ismét minket érint legjobban a környező országok közül. Közben a román kormány mindenféle megtorló intézkedés élharcosa, amellyel még inkább ellehetetleníti az országba érkező nyersanyag-szállítmányokat.

A romániai jócskán alulmúlja a német, olasz vagy francia életszínvonalat, miközben az üzemanyagokat megközelítőleg ugyanolyan áron vásároljuk, mint Nyugat-Európában.

A nehéz helyzetben levő reálgazdaságból elmaradnak a pénzromlás kivédésére szolgáló fizetésemelések, az állami költségvetés alkalmazottjait hitelekből fizetik. A háború elhúzódása nehéz gazdasági helyzetünket tovább súlyosbítja. Úgy tűnik, a politikusoknak semmi sem drága. Mindenki háborúzni akar, annak árát pedig a kisemberekkel fizettetik meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.