HIRDETÉS

Somogyi Botond

2017. november 24., 08:32

A gyermekben a jövő

Újabb magyar–román konferenciát tartottak az egymásrautaltságról és a nyelvi jogok kiharcolásáról. Teljesen feleslegesen – tenném hozzá gyorsan. Immár huszonhét év óta folyamatosan tartjuk ezeket a konferenciákat, mint ahogy Tusványoson is több mint negyedszázad óta rendezik a nyári szabadegyetemet. Amelyre hosszú évek óta már csak az erdélyi és a magyarországi magyarok mennek el – a románokat nem igazán hozza lázba. De ne is legyenek illúzióink. Őket nem érdekli a mi helyzetünk. Teljesen igaza van Tőkés László EP-képviselőnek, aki szerint Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket. Még a legeurópaibb gondolkodású, legmagyarbarátabb román is az autonómia hallatán furcsán vonja fel a szemöldökét.

Az említett konferencián Sabin Gherman egy magyarok, románok és németek által vezetett erdélyi pártban látja a megoldást. Újabb hiba. Amennyiben találna is ilyen politikusokat és be is jegyeztetné a pártot (ezt Bukarestből azonnal meggátolnák), még mindig ott a kérdés: ki szavazna egy ilyen pártra? Németek már alig vannak. A magyarok közül sokan az RMDSZ-re, a többiek a néppártra szavaznak, a románok közül pedig alig akadna, aki vállalná, hogy a hazaárulás béklyóját magára vonja. Még akkor is, ha a választások titkosak.

Az is elhangzott, hogy földrajzi helyzete folytán Románia csak Magyarországon keresztül kapcsolódhat Nyugat-Európához. Újabb túlzás. Akkor, amikor Romániát egy Bechtel-szerződés és a fekete-tengeri kijárat miatt geopolitikai indokok alapján veszik fel a NATO-ba, különböző – később aztán be nem tartott – ígéretek és nagy felvevőpiaca miatt veszik fel az unióba, óriási optimizmus azt gondolni, hogy Románia csak Magyarországon keresztül érhet el bármit is Nyugaton. Főleg ugye most, amikor a magyar kormányt következetes, a keresztyénséget és egyben az európaiságot védő politikája miatt állandóan támadják.

Mi lehet akkor a megoldás? Ha e kérdésre tudtuk volna a választ, már rég a megoldás életbeültetésén dolgoznánk. Egyelőre az tűnik elérhető célnak, hogy anyaországi támogatással próbáljunk gazdaságilag megerősödni, a szülőföl­dön boldogulni, és tudatosítsuk az erdélyi magyarokban azt, amit a magyar kormány különböző intézkedésekkel évek óta igyekszik megértetni Magyarországon: a gyermekekben a jövő. Ha ugyanis létszámunkban gyarapodunk, anyagilag és hitünkben erősödünk, akkor reménykedhetünk, hogy újabb huszonhét vagy ötvenhét év múlva is lesz, aki harcoljon kisebbségi jogainkért.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

Rostás Szabolcs: (Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája ...

Makkay József: Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS