Somogyi Botond

2017. november 24., 08:32

A gyermekben a jövő

Újabb magyar–román konferenciát tartottak az egymásrautaltságról és a nyelvi jogok kiharcolásáról. Teljesen feleslegesen – tenném hozzá gyorsan. Immár huszonhét év óta folyamatosan tartjuk ezeket a konferenciákat, mint ahogy Tusványoson is több mint negyedszázad óta rendezik a nyári szabadegyetemet. Amelyre hosszú évek óta már csak az erdélyi és a magyarországi magyarok mennek el – a románokat nem igazán hozza lázba. De ne is legyenek illúzióink. Őket nem érdekli a mi helyzetünk. Teljesen igaza van Tőkés László EP-képviselőnek, aki szerint Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket. Még a legeurópaibb gondolkodású, legmagyarbarátabb román is az autonómia hallatán furcsán vonja fel a szemöldökét.

Az említett konferencián Sabin Gherman egy magyarok, románok és németek által vezetett erdélyi pártban látja a megoldást. Újabb hiba. Amennyiben találna is ilyen politikusokat és be is jegyeztetné a pártot (ezt Bukarestből azonnal meggátolnák), még mindig ott a kérdés: ki szavazna egy ilyen pártra? Németek már alig vannak. A magyarok közül sokan az RMDSZ-re, a többiek a néppártra szavaznak, a románok közül pedig alig akadna, aki vállalná, hogy a hazaárulás béklyóját magára vonja. Még akkor is, ha a választások titkosak.

Az is elhangzott, hogy földrajzi helyzete folytán Románia csak Magyarországon keresztül kapcsolódhat Nyugat-Európához. Újabb túlzás. Akkor, amikor Romániát egy Bechtel-szerződés és a fekete-tengeri kijárat miatt geopolitikai indokok alapján veszik fel a NATO-ba, különböző – később aztán be nem tartott – ígéretek és nagy felvevőpiaca miatt veszik fel az unióba, óriási optimizmus azt gondolni, hogy Románia csak Magyarországon keresztül érhet el bármit is Nyugaton. Főleg ugye most, amikor a magyar kormányt következetes, a keresztyénséget és egyben az európaiságot védő politikája miatt állandóan támadják.

Mi lehet akkor a megoldás? Ha e kérdésre tudtuk volna a választ, már rég a megoldás életbeültetésén dolgoznánk. Egyelőre az tűnik elérhető célnak, hogy anyaországi támogatással próbáljunk gazdaságilag megerősödni, a szülőföl­dön boldogulni, és tudatosítsuk az erdélyi magyarokban azt, amit a magyar kormány különböző intézkedésekkel évek óta igyekszik megértetni Magyarországon: a gyermekekben a jövő. Ha ugyanis létszámunkban gyarapodunk, anyagilag és hitünkben erősödünk, akkor reménykedhetünk, hogy újabb huszonhét vagy ötvenhét év múlva is lesz, aki harcoljon kisebbségi jogainkért.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. május 11., szombat

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szembeni ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket.

Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és ...

Makkay József: Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak ...

Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Legnézettebb