Somogyi Botond

2017. november 24., 08:32

A gyermekben a jövő

Újabb magyar–román konferenciát tartottak az egymásrautaltságról és a nyelvi jogok kiharcolásáról. Teljesen feleslegesen – tenném hozzá gyorsan. Immár huszonhét év óta folyamatosan tartjuk ezeket a konferenciákat, mint ahogy Tusványoson is több mint negyedszázad óta rendezik a nyári szabadegyetemet. Amelyre hosszú évek óta már csak az erdélyi és a magyarországi magyarok mennek el – a románokat nem igazán hozza lázba. De ne is legyenek illúzióink. Őket nem érdekli a mi helyzetünk. Teljesen igaza van Tőkés László EP-képviselőnek, aki szerint Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket. Még a legeurópaibb gondolkodású, legmagyarbarátabb román is az autonómia hallatán furcsán vonja fel a szemöldökét.

Az említett konferencián Sabin Gherman egy magyarok, románok és németek által vezetett erdélyi pártban látja a megoldást. Újabb hiba. Amennyiben találna is ilyen politikusokat és be is jegyeztetné a pártot (ezt Bukarestből azonnal meggátolnák), még mindig ott a kérdés: ki szavazna egy ilyen pártra? Németek már alig vannak. A magyarok közül sokan az RMDSZ-re, a többiek a néppártra szavaznak, a románok közül pedig alig akadna, aki vállalná, hogy a hazaárulás béklyóját magára vonja. Még akkor is, ha a választások titkosak.

Az is elhangzott, hogy földrajzi helyzete folytán Románia csak Magyarországon keresztül kapcsolódhat Nyugat-Európához. Újabb túlzás. Akkor, amikor Romániát egy Bechtel-szerződés és a fekete-tengeri kijárat miatt geopolitikai indokok alapján veszik fel a NATO-ba, különböző – később aztán be nem tartott – ígéretek és nagy felvevőpiaca miatt veszik fel az unióba, óriási optimizmus azt gondolni, hogy Románia csak Magyarországon keresztül érhet el bármit is Nyugaton. Főleg ugye most, amikor a magyar kormányt következetes, a keresztyénséget és egyben az európaiságot védő politikája miatt állandóan támadják.

Mi lehet akkor a megoldás? Ha e kérdésre tudtuk volna a választ, már rég a megoldás életbeültetésén dolgoznánk. Egyelőre az tűnik elérhető célnak, hogy anyaországi támogatással próbáljunk gazdaságilag megerősödni, a szülőföl­dön boldogulni, és tudatosítsuk az erdélyi magyarokban azt, amit a magyar kormány különböző intézkedésekkel évek óta igyekszik megértetni Magyarországon: a gyermekekben a jövő. Ha ugyanis létszámunkban gyarapodunk, anyagilag és hitünkben erősödünk, akkor reménykedhetünk, hogy újabb huszonhét vagy ötvenhét év múlva is lesz, aki harcoljon kisebbségi jogainkért.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

Rostás Szabolcs: (Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája ...

Makkay József: Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS