Brüsszel cinkosan hallgat Lengyelország kapcsán, ,,egyedi esetnek” tartja a balliberális hatóságok súlyos túlkapásait

EN-összeállítás 2024. január 13., 20:21 utolsó módosítás: 2024. január 15., 10:39

Elképesztő az a kettős mérce, amit az Európai Bizottság (EB) tanúsít Lengyelország ügyében. A V4NA hírügynökség megkeresésére azt a választ küldték, hogy „nem kommentálnak egyedi eseteket”, ezt azonban számos korábbi példa cáfolja. Máskor nem volt ilyen szemérmes Brüsszel, amikor magyarországi vagy lengyelországi „egyedi esetekről” volt szó.

Brüsszel cinkosan hallgat Lengyelország kapcsán, ,,egyedi esetnek” tartja a balliberális hatóságok súlyos túlkapásait
galéria
Varsóban százezres tüntetésen tiltakoztak a lengyelek az új balliberális kormány törvénytelenségei ellen Fotó: Képernyőmentés – videofelvétel

Levélben fordult a V4NA hírügynökség az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökéhez, valamint Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős biztoshoz a lengyelországi események után.

Mint ismeretes,

a lengyel elnöki palotában kedden este letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest. Mindketten az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjai.

A politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélte a lengyel bíróság, de elnöki kegyelemben részesültek.

A letartóztatásokra válaszul tiltakozók tömegei vonultak az utcákra, és a PiS képviselői feljelentést tettek, bűncselekményekkel vádolva Szymon Holowniát, a szejm elnökét. Lengyelországi szakértők és politikusok a jogállamiság ismételt sárba tiprásáról beszélnek, ami az elmúlt hetekben rendszeressé vált az országban, amióta Donald Tusk miniszterelnök átvette a hatalmat.

Az elmúlt időszakban a lengyel köztelevízió és rádió, valamint az állami hírügynökség vezetőinek leváltása és a bírák fenyegetése, illetve az eltávolításukra tett kísérletek mind olyan intézkedések, amelyek joggal váltották ki a jogállamiság és a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságáért aggódó lengyelek haragját.

Semmitmondó brüsszeli válasz

A V4NA hírügynökség azt szerette volna megtudni az uniós intézmények vezetőitől, hogy milyen lépéseket terveznek a jogállamiság nyilvánvaló megsértése miatt, a lengyel jogállamiság és az olyan egyetemes uniós értékek, mint a szólásszabadság megvédése érdekében.

Az Európai Bizottság válaszában a hírügynökséggel azt közölte, hogy tisztában vannak a lengyelországi eseményekkel, és a képviselők – százezres tüntetést kiváltó – letartóztatásával, ami, mint fogalmaztak, egy „nemzeti ügy, amelyet a nemzeti hatóságok ellenőriznek”.

„Mint tudják, az Európai Bizottság nem kommentálja az egyedi eseteket” – írta válaszában az Európai Bizottság jogállamisági kérdésekkel foglalkozó szóvivője.

Kérdés azonban, hogy mi számít „egyedi esetnek” a Bizottság szerint, hiszen számtalan esetben fogalmaztak meg kritikát, bírálatot a korábbi, jobboldali lengyel, vagy épp a magyar kormánnyal szemben, és sokszor fejezték ki véleményüket – amelyek akár komoly jogi következményekkel is járhattak – olyan kérdésekben, amelyekben a tagállamok nemzeti hatáskörben dönthetnek, vagyis az Európai Bizottság többször szólt bele tagországok belügyeibe.

Élesen támadták a jobboldali lengyel és magyar kormányt

Lengyelország esetében Brüsszel rendszeresen bírálta a PiS-kormányt az igazságügy területén végrehajtott reformok miatt annak ellenére, hogy az Európai Bizottságnak nincs hatásköre az igazságszolgáltatás működésének kérdésében egy uniós államban, és az igazságszolgáltatás megszervezése teljes mértékben a tagállamok hatáskörébe tartozik.

A belügyeket érintő nyilatkozatot tett az Európai Bizottság Magyarország esetén is. A magyar gyermekvédelmi törvény elfogadása után Ursula von der Leyen, az EB elnöke „szégyennek” nevezte a jogszabályt, és megfogadta, hogy a Bizottság minden hatáskörét latba veti a magyar LMBTQ-közösség jogainak védelme érdekében.

Még kirívóbb, hogy Magyarország esetében a lengyelhez egészen hasonló „egyedi eseteket” kommentált az Európai Bizottság.

Egy tavaly áprilisi erőszakba fulladó ellenzéki tüntetés kapcsán pedig Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke találkozón biztosította a tüntetés több résztvevőjét az EB támogatásáról és arról, hogy az azt megelőző hetek eseményeit is részletesen ki fogják vizsgálni.

Ennek fényében érdekes, hogy a mostani lengyelországi tüntetések egyik fő kiváltó okát az EB „egyedi esetnek” aposztrofálja, és nem kommentálja.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.