HIRDETÉS
HIRDETÉS

Világsztárok a Bega partján

2017. július 28., 22:16 utolsó módosítás: 2017. július 28., 22:18
HIRDETÉS

Az egykoron kis Bécsnek nevezett hangulatos bánsági városban léptek fel a dzsesszélet koronázatlan királyai három napon át a JazzTM fesztivál koncertjein.

A bravúros hangszertudatú zenészek intenzív kontaktust tartottak fenn a közönséggel Fotó: FACEBOOK.COM/JAZZ TM

Bizonyára a kedves olvasó is tudja, hogy Magyarország zenei és azon belül is dzsessznagyhatalom. Elég, ha csak olyan kiválóságokat említünk, mint Szakcsi Lakatos Béla vagy Vukán György és olyan dzsesszközpontokat, mint a Gőz László által alapított Budapest Music Center (BMC), nem is beszélve a budapesti dzsesszfesztiválról. Ám

még a legavatottabb dzsesszrajongók sem Budapesten töltötték az első júliusi hétvégét, hanem a Bega-parti, egykor csak – kulturális és különösen építészeti gazdagsága okán – kis Bécsnek nevezett hangulatos bánsági városban, Temesváron, ahová a dzsesszélet koronázatlan királyai, élő legendái három napra áttették a székhelyüket.

Temesváron három helyszínen varázsolták el az odalátogató hatalmas tömeget a JazzTM méltán népszerű koncertjein.

Grammy-díjasok, pszichedelikus elemek, világsztárok, egy emberként éneklő tömeg jellemezte a fesztivált Fotó: FACEBOOK.COM/JAZZ TM
Gazdag múlt

Az egykori Temes vármegye székhelyéül szolgáló, ma Románia harmadik legnépesebb városát jelentő Temesvár apraja-nagyja részt vett a világszínvonalú fesztiválon, és az azt követő kiegészítő koncerteken, amelyeknek olyan remek zenei klubok adtak otthont, mint a Bega partján, egy ízléses pincében található Manufactura, amely a fesztivál programjához csatlakozva kitűnő klubkoncertekkel segített tovább éltetni a dzsesszóriások előadásain, a nagyszínpadon szerzett euforikus élményt. Amikor először hallottam, hogy június utolsó napján az opera előtti téren Chick Corea és zenekara lép fel egy ingyenesen látogatható koncerten, nem hittem a fülemnek. Temesvárról sok mindent tudtam. Ismertem komoly múltját, a forradalom alatt sokat szenvedett polgárainak történetét, Tőkés püspök küzdelmeit. Tudtam, hogy a magyarok letelepedésének 1000 éves évfordulója tiszteletére emelték a város csodás katedrálisát, a Milleniumi templomot. Láttam Dózsa szobrát, büszke vagyok Bolyai Jánosra, a leghíresebb magyar matematikusra, aki Temesvárról adta hírül az egész világon ismert geometriai felfedezését, láttam már a Csiky Gergely Állami Magyar Színház vendégelőadását Budapesten és Klapka György emléktábláját Temesváron. Hosszasan lehetne folytatni a sort egészen a remek sörgyárig bezárólag, ami valaha az ország első sörgyára volt. De arról, hogy immár ötödik éve világsztárok sora látogat Temesvárra, erről csak most szereztem tudomást. És rögtön tudtam, hogy ott a helyem.

Az élő legenda, Chick Corea

Már alig vártam, hogy a forró nyári délutánon elfoglalhassam székemet az operaház előtti ideiglenesen kialakított nézőtéren, ahol a rekkenő hőség ellenére már órákkal az esti Chick Corea Elektric Band koncertje előtt folyamatosan népesedett be a hatalmas tér. A várakozás izgalmai közepette nem lehetett figyelmen kívül hagyni a színpadot körülölelő, századfordulóra jellemző, nagyvárosi stílusban épült gyönyörű szecessziós bérházakat, palotákat, köztük a fesztivál közreműködőinek is otthont adó Hotel Timişoarát, az épületek fölé a szombati eső után szépséges természeti tüneményként csodás szivárvány rajzolódott az égen.

A nyitónapon 8-kor lépett színpadra egy fiatal csapat, az A-C Leonte Reveries, amely nem ismeretlen a dzsesszrajongók előtt, hiszen Ana-Cristina Leonte (művésznevén A-C Leonte) napjainkban az egyik legjobb női hangnak számít a román dzsessz és underground zenei világában. Olyannyira, hogy a temesvári koncertje után már a dukaresti dzsesszfesztiválon lépett fel. Legújabb projektje, a Reveries egyfajta szintézise azoknak a zenei tapasztalatoknak, amelyeket a szólóénekesnő és zenekarának tagjai összegyűjtöttek eddigi karrierjük során. Ügyesen vegyítik a dzsesszt az elektronikus zenei hatásokkal, a pszichedelikus elemekkel. Vérbeli kísérletező zene az övéké, egy igazi zenei utazás, amelyben minden lehetséges a kollektív improvizáció égisze alatt. A várakozást és a türelmetlenséget mégsem tudta feledtetni a fiatal együttes. Mindenki tűkön ülve várta, hogy este 9 óra legyen és feltűnjön a színpadon Chick Corea és zenekarának tagjai, akiket óriási ováció fogadott.

Élőben látni egy igazi zenészikont leírhatatlan élmény. Chick, aki Armando Anthony Corea néven 76 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot a Massachusetts állambeli Chelsea-ben, 2017-re semmit sem veszített lendületéből, profizmusából.

Egyszerűen lenyűgöző, ahogy bánik a közönséggel. Persze nem csoda, hiszen idén már ez az 55. aktív éve a pályáján. Egy perc alatt elérte, hogy mindenki vele együtt hangolódjon a koncertre: egyszerűbb majd bonyolultabb dallamokat játszott a zongorán, amit a közönség örömmel, lelkesen és tisztán énekelt vissza. A többszörös Grammy-díjas amerikai zongorista és zeneszerző, akit a fúziós zene egyik úttörőjeként is ismerhetünk, és aki 63 jelöléssel a negyedik legtöbbször nevezett művész a Grammy történetében egytől egyig bravúros zenésztársakkal dolgozik együtt, akik külön-külön is ragyogó muzsikusok. Hangszeres tudásuk pedig egyenesen ámulatba ejtő. A Frank Gambale (gitár), Eric Marienthal (szaxofon), John Patitucci (basszusgitár) és Dave Weckl (dob) alkotta négyes és híres frontembere most először járt Romániában. Azonban felléptek már a világ legnagyobb színpadain, akárcsak egy soha véget nem érő parti szereplői lennének, amióta Chick 75. születésnapjára újra összeállt a zenekar. A zenészek mind saját albumaikat is megjelentették már, mindegyikük más-más zenekar frontembere. Patitucci öt Grammy-díjjal büszkélkedhet, a Wayne Shorter-kvintett tagja volt, míg a szintén Grammy-díjas dobos, Weckl olyan híres zenészekkel állt egy színpadon, mint Natalie Cole vagy B.B. King. A két Grammy-díjas szaxofonos, Marienthal, az R&B és urban jazz meghatározó nagyágyúja, a szintén két Grammyt birtokló gitáros, Gambale nevéhez pedig a különlegesen nehéz, ún. sweep picking játéktechnika kitalálása fűződik, és több mint húsz szólólemezzel büszkélkedhet.

A másfél órás koncert alatt mindnyájan megcsillogtatták bravúros hangszertudásukat, és együtt zenélésükkel-rezdülésükkel, egymással való hihetetlen, végig intenzív alkotó kontaktusukkal magabiztosan kalandoztak a dzsessz különféle mezsgyéin. A szűnni nem akaró ovációt követően a zenekar több ráadással is megjutalmazta az állva tapsoló, táncoló önfeledt közönséget, amelyet maga Chick is többször megdicsért, mondván, ilyen csodás közönség előtt öröm játszani.

Magyar tehetségek

A szombati nap magyar érdekeltséget is hozott, hiszen a Hunyadi-kastélyparkban a szenzációs Tóth Bagi Csaba és a Balkán Unió adott nagy sikerű koncertet, ők nyugodtan bekerülhettek volna a nagyszínpados előadók közé.

A vajdasági zenészt a magyar Gary Moore-ként is szokás emlegetni, hiszen fantasztikus gitártehetség.

Évek óta együtt dolgozik Al Di Meola dzsesszgitárossal, a világ különböző tájaira kíséri el a mestert, mint legbelső szakmai munkatársa. Ő hangolja be a világsztár gitárjait a koncertek előtt, és a mester szaktanácsadóként a hangtechnikai berendezések beszerzésében is számít a véleményére. Egy alkalommal így nyilatkozott róla: „a magyar–szerb születésű Tóth Bagi Csaba energiával teli zenéjében kimagasló igényességet és gyökereinek különleges hatását érzem, amely igazán kimagaslóvá teszi!”

Közpénzből és támogatók segítségével

Mindeközben színvonalas produkciókkal a civilparkban is zajlottak a koncertek délután 4 és este fél 8 között. Minden elismerés megilleti a temesvári városházát, amelynek vezetői, köztük a magyar polgármester-helyettes, Farkas Imre, felvállalták a dzsessz népszerűsítését, értő közönséget nevelve a JazzTM kimagasló produkcióival. Az elöljárók maguk is részt vettek feleségeikkel együtt az elsősorban tapsolva a művészeknek. A javarészt közpénzből – és nem utolsósorban komoly szponzorok segítségével – megvalósított fesztivál ingyenesen tette látogathatóvá olyan világsztárok koncertjeit, már a korábbi években is, mint Al Jarreau vagy Marcus Miller. A zene közösségteremtő erejét minden koncertlátogató szinte a saját bőrén érezte. Biztos vagyok abban, hogy aki már egyszer járt a JazzTM rendezvényein, azt vissza fogja húzni a szíve, akár jövőre június 29. és július 1-je között, vagy legkésőbb 2021-ben, amikor Temesvár Európa kulturális fővárosaként a JazzTM koncertjeivel is elvarázsolja majd az ide érkező látogatókat.

Jeney Erzsébet

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS