HIRDETÉS

Nánó Csaba

2018. május 06., 16:00

Porba hulló múltunk

Amióta néhány éve új igazgatót kapott a kolozsvári Bánffy-palotában székelő Szépművészeti Múzeum, az események egymást érik, és nagy örömünkre és elismerésünkre a magyar művészek, művészcsoportok kiállításai is helyet kapnak benne. Zajlik az élet: alig múlik el hét anélkül, hogy ne nyílna új tárlat, ne lennének látogatóktól zajosak a palota termei és folyosói.

Csakhogy az egykoron tündöklő Bánffy-palota kinézete rég nem méltó a benne zajló magas színvonalú kulturális események befogadására. Immár csak idő kérdése, hogy az épületről mikor pottyan le a vakolat. És ez nem a múzeum vezetőségének vagy munkatársainak a hibája. Tulajdonképpen nehéz kideríteni, kié… Pontosan egy évvel ezelőtt, 2017 tavaszán Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke azt nyilatkozta a sajtónak, „nem várhatjuk, hogy az épített örökségünk tönkre menjen csak azért, mert a jogi helyzet megoldatlan. Karbantartási javításokat megenged a törvény még akkor is, ha ezt a haszonélvező és nem a tulajdonos teszi…”Akkor a média tudni vélte, hogy a munkálatok két évig tartanak, és nagyjából ötmillió lejbe kerülnek.

Azóta nem történt semmi.

A műemléképület állaga tovább romlott, lassan rossz ránézni a Bánffy-palotára, annyira lerobbant állapotban van. A múzeum igazgatója ugyanolyan tehetetlen, mint a járókelők, akik aggódva néznek a magasba, hogy mikor esik a fejükre egy tégla, egy darab vakolat vagy akár egy szobor. Építtetője, Bánffy György, és tervezője, Johann Blaumann valószínűleg forognak sírjukban, hogy milyen állapotba került alkotásuk. Mintegy két és fél évszázadot bírt ki a történelem viharaiban, hogy most mostohagyermekként kezeljék.

A történetben a legmegdöbbentőbb, már-már regénybe illő, hogy minek tulajdonítható a Bánffy-palota mostani helyzete. A tény az, hogy Bánffy György egyik házvezetőnőjének román anyanyelvű utódai szerezték meg a tulajdonjogot, ugyanis a kormányzó az ingatlan egy részét annak idején a hölgyre hagyta. A hangsúly itt nem a román „tulajdonoson”van, hanem azon, hogy annak a bizonyos házvezetőnek –akit gyakorlatilag úgy támogatott Bánffy, hogy engedte beköltözni a palotába –segített. Ügyes ügyvédek pedig ezt a gesztust és a törvények kiskapuit próbálják kihasználni. 2013-ban a kastély egy részét a bíróság odaítélte a házvezető utódainak. Igaz, az új tulajdonosnak a jogszabályok értelmében még tíz évig biztosítania kell a múzeumi rendeltetést. De mi lesz azután? Amikor már a kő sem marad kövön?

Félő, hogy Kolozsvár magyar múltjának újabb szelete hull a porba a vakolattal együtt…

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2018. május 04., péntek

Erdélyi Humorfesztivál: hímtagok közt elveszett humor

A profánság nem feltétlenül hálátlan alapanyag, a fülsértő probléma azonban akkor kezdődik, amikor rádöbbenünk, hogy a fellépők szövegvilága többnyire megreked a női és férfi nemi szervek cifrább szinonimájának három másodpercenkénti hangsúlyozásánál. 

Nánó Csaba 2018. május 04., péntek

A művészek valódi énje

A Kolozsvári színésznők a Kolozsvár Társaság pódiumán című rendezvénysorozat vendége április 20-án Nászta Katalin színművésznő volt, aki a Tinta Kiadónál megjelent interjúkötetéről beszélt.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

A Mátyás utcától a püspöki palotáig: új helyiségben a kolozsvári Idea Könyvtér

Utcai árusítással kezdődött az Idea könyvesbolt története. Néhány évig a Sapientia egyetem egyik épületében kapott kisebb helyiségben lelt otthonra, ez év áprilisától pedig beköltözhetett a felújított unitárius püspöki palotába.

Nánó Csaba 2018. április 21., szombat

Versmondás a múzsák és erények várában

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium és a Phoenix Könyvesház 18. alkalommal szervezte meg a hagyományos Atlantisz harangoz országos versmondó vetélkedőt.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. április 13., péntek

Örömzenélés magyar cimbalommal

Az Erdélyben jórészt elfeledett pedálcimbalommal ismerkedhettek meg Marosvásárhelyen a budapesti Hagyományok Háza által szervezett rendezvényen. A kétnapos találkozón örömzenélésnek is részesei lehettek az érdeklődők.

Nánó Csaba 2018. április 03., kedd

Élő hagyományok Kalotaszegen

Bár a húsvét jelentős helyet foglal el Kalotaszeg életében, nem csak ünnep idején lélekemelő ellátogatni Erdély egyika legszebb tájegységére. Az Essig-házaspár által Zsobokon működtetett képzőművészeti tábor e jeles egyházi ünnepbe is betekintést nyújt. 

HIRDETÉS
Csermák Zoltán 2018. március 17., szombat

Kelemen László hat évtizedre tekint előre

Kelemen László népzenész, zeneszerző, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója, a Fölszállott a páva népzene- és néptánc-vetélkedő egyik megálmodója. A Hagyományok Háza Hálózat egyéves születésnapján kérdeztük eredményeiről, terveiről. 

Kádár Hanga 2018. március 10., szombat

90. Oscar-díjátadó: hüllők és transzvesztiták

Az idei Oscar-gála mind a díjazottak, mind a már megszokott élvezhető, szórakoztató műsormenet terén csalódást okoztak a filmkedvelőknek. Úgy tűnik, sem a műsorvezető Jimmy Kimmel, sem a friss döntőbizottság tagjai nem találták helyüket a szerepükben. 

Kádár Hanga 2018. február 23., péntek

Erdély falu- és szórványszínháza 45 éve

A háromszéki Kovásznán az 1950-es évektől léteztek diákszínjátszói törekvések, azonban rendszeresen 972-től működik a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad. Gazda József és Molnár János keze alatt a csoport beírta magát az erdélyi magyar kultúratörténetbe. 

Nánó Csaba 2018. február 16., péntek

Születésnapi tárlat, egyedi alkotói technika

Horváth Gyöngyvér grafikáiból és kollográfiáiból nyílt kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A Bánffy-palotában tartott egyéni tárlatmegnyitójával a művésznő egyben születésnapját is ünnepelte. E jeles nap alkalmából a kiállítás a 66 címet kapta. 

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Kinek az Európája?

Gyanútlanul ültem le végignézni a legfrissebb LIBE-jelentést Magyarország jogi helyzetéről abban a naiv ...

Kádár Hanga: Erdélyi Humorfesztivál: hímtagok közt elveszett humor

A profánság nem feltétlenül hálátlan alapanyag, a fülsértő probléma azonban akkor kezdődik, ...

Rédai Attila: MOGYE-nekrológ helyett

A MOGYE ügyében a romániai magyar politikum, társadalom elaludt. Az utolsó pillanatban ébredtek fel a pártok ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS