HIRDETÉS

Nánó Csaba

2018. május 06., 16:00

Porba hulló múltunk

Amióta néhány éve új igazgatót kapott a kolozsvári Bánffy-palotában székelő Szépművészeti Múzeum, az események egymást érik, és nagy örömünkre és elismerésünkre a magyar művészek, művészcsoportok kiállításai is helyet kapnak benne. Zajlik az élet: alig múlik el hét anélkül, hogy ne nyílna új tárlat, ne lennének látogatóktól zajosak a palota termei és folyosói.

Csakhogy az egykoron tündöklő Bánffy-palota kinézete rég nem méltó a benne zajló magas színvonalú kulturális események befogadására. Immár csak idő kérdése, hogy az épületről mikor pottyan le a vakolat. És ez nem a múzeum vezetőségének vagy munkatársainak a hibája. Tulajdonképpen nehéz kideríteni, kié… Pontosan egy évvel ezelőtt, 2017 tavaszán Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke azt nyilatkozta a sajtónak, „nem várhatjuk, hogy az épített örökségünk tönkre menjen csak azért, mert a jogi helyzet megoldatlan. Karbantartási javításokat megenged a törvény még akkor is, ha ezt a haszonélvező és nem a tulajdonos teszi…”Akkor a média tudni vélte, hogy a munkálatok két évig tartanak, és nagyjából ötmillió lejbe kerülnek.

Azóta nem történt semmi.

A műemléképület állaga tovább romlott, lassan rossz ránézni a Bánffy-palotára, annyira lerobbant állapotban van. A múzeum igazgatója ugyanolyan tehetetlen, mint a járókelők, akik aggódva néznek a magasba, hogy mikor esik a fejükre egy tégla, egy darab vakolat vagy akár egy szobor. Építtetője, Bánffy György, és tervezője, Johann Blaumann valószínűleg forognak sírjukban, hogy milyen állapotba került alkotásuk. Mintegy két és fél évszázadot bírt ki a történelem viharaiban, hogy most mostohagyermekként kezeljék.

A történetben a legmegdöbbentőbb, már-már regénybe illő, hogy minek tulajdonítható a Bánffy-palota mostani helyzete. A tény az, hogy Bánffy György egyik házvezetőnőjének román anyanyelvű utódai szerezték meg a tulajdonjogot, ugyanis a kormányzó az ingatlan egy részét annak idején a hölgyre hagyta. A hangsúly itt nem a román „tulajdonoson”van, hanem azon, hogy annak a bizonyos házvezetőnek –akit gyakorlatilag úgy támogatott Bánffy, hogy engedte beköltözni a palotába –segített. Ügyes ügyvédek pedig ezt a gesztust és a törvények kiskapuit próbálják kihasználni. 2013-ban a kastély egy részét a bíróság odaítélte a házvezető utódainak. Igaz, az új tulajdonosnak a jogszabályok értelmében még tíz évig biztosítania kell a múzeumi rendeltetést. De mi lesz azután? Amikor már a kő sem marad kövön?

Félő, hogy Kolozsvár magyar múltjának újabb szelete hull a porba a vakolattal együtt…

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2018. július 12., csütörtök

Kulcsos ház és fényképkiállítás Kalotaszegen

Negyedik alkalommal rendeztek falunapokat Zsobokon, ahol kiállítás is nyílt az évente megszervezett fotótábor részvevőinek alkotásaiból. A művészeti programok mellett vendégházat is avattak a kalotaszegi faluban.

Antal Erika 2018. június 20., szerda

Szecessziós séta Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi szecessziós építészeti örökséggel ismerkedtek a hétvégén azok, akik részt vettek a Szecesszió Világnapja alkalmából szervezett városnéző sétákon Oniga Erika és Lukács Katalin vezetésével.

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. június 07., csütörtök

Félszemű hentestől a pocsék szomszédig

Románia legnagyobb filmes rendezvényét, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált május 25. és június 3. között tartották meg Kolozsváron. A magyar film kedvelőinek csemege volt, hogy még soha nem vetítettek annyi magyar alkotást, mint az idén. 

Antal Erika 2018. május 18., péntek

Venezuela helyett Erdély

A Mentor Könyvek Kiadó Emberek–Életek sorozatának legújabb kötetének főszereplője gróf Bethlen Anikó, akivel Káli István beszélgetett.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. május 18., péntek

Pécsi képzőművészek részvételével nyílt időszakos kiállítás a Bánffy-palotában

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban nyílt meg május 10-én a Dinamikus törekvések című kortárs képzőművészeti tárlat. A kiállításon a pécsi egyetem képzőművész tanárai mutatkoznak be.

Kádár Hanga 2018. május 18., péntek

Kolozsvári könyvhét: fantasytól a betegnaplóig

Bár egymásra szervezték a kolozsvári és csíkszeredai könyvhetet, nem csalódhatott a látogató a kincses város nyolcadik könyvvásárán. Hidegháborús kiáltványoktól, a fantasy-kalandregényen át intim vallomásig minden műfajban lubickolhattak az olvasók. 

HIRDETÉS
Sütő Éva 2018. május 17., csütörtök

Festum Varadinum: múlt a jelenben

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a nagyváradi magyarság legnagyobb és legrégibb kulturális eseménysorozatát, a Festum Varadinumot. Az április 29.–május 13. között lezajlott fesztivál több mint 150 programot kínált. 

2018. május 16., szerda

Az emlékezés, mint rituálé

Hogyan lehet úgy átélni az 1989-es rendszerváltás emlékezetét, ha történetesen ott sem voltunk, csak idősebb családtagok emlékeiből próbáljuk ezt összerakni? Ezt járjuk körül Dragomán György Máglya című regénye kapcsán.

Nánó Csaba 2018. május 11., péntek

A kasza mellől a Nemzeti Színházig

Csíkból indult a Magyarországon legtöbbet játszó székely színművész, Botár Endre. Az anyaországban a legnagyobb színészek fogadták játszótársuknak és barátságukba.

Nánó Csaba 2018. május 07., hétfő

Erdély kelet-német szemmel és objektívvel

Korunk egyik legjelentősebb fotóművészének, Helga Parisnak a fényképeiből nyílt kiállítás április 19-én a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A szocialista Európát bemutató tárlat május közepéig látogatható.

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS