Járvány idején elhallgatnak a múzsák: minden színházat súlyosan érint az előadások és a többi program elmaradása

EN-összeállítás 2020. április 19., 13:12

A koronavírus-járvány a társadalom minden rétegét érinti és felforgatta mindennapjainkat. Hatásai alól a kulturális intézmények sem mentesülnek, így mindenki a maga módján próbálja átvészelni az áldatlan helyzetet. Erdélyi színházak vezetőit kérdeztük.

Járvány idején elhallgatnak a múzsák: minden színházat súlyosan érint az előadások és a többi program elmaradása
galéria
Egészségügyi védőmaszkokat varrnak a Harag György Társulat tagjai Fotó: Harag György Társulat

A járvány a művészeteket sem kíméli, a kulturális intézmények kénytelenek voltak bezárni kapuikat, elmaradnak a próbák, az előadások és a bemutatók. A legtöbb színház úgy próbálja életben tartani kapcsolatát a közönségével, hogy előadásokat közvetít különféle közösségi oldalakon. Az ötlet nem rossz, ám egy élő színházi előadást semmi nem pótolhat. Másrészt viszont lehet, hogy olyanok is beletekintenek egy-egy ilyen felvételbe, akik másként nem látogatják a teátrumokat. Lapunk megszólaltatta néhány kulturális intézmény vezetőjét, hogy mondja el, hogyan látja a járvány miatt kialakult helyzetet, és miként próbálja átvészelni a nehéz időket.

A bizonytalanság a legrosszabb

Czvikker Katalin, a nagyváradi színház főigazgatója úgy véli, a járványügyi helyzetben a színházvezetés és a közönség számára a bizonytalanság a legrosszabb. Nemsokára várható a járvány tetőzése, ami azt jelenti, hogy a színházlátogatás szempontjából két kulcsfontosságú hónap teljesen kimarad. „Ez két szempontból is jelentősen rányomja bélyegét a működésünkre. Egyrészt morális értelemben, hiszen a Szigligeti Színház az előadásain túl számtalan olyan közösségi projekt-
nek a kezdeményezője, amelyről most kénytelen lemondani” – nyilatkozta az Erdélyi Naplónak az igazgató. A nagyváradiak a HolnapUtán Fesztivált sem tudják megszervezni.
Czvikker Katalin úgy véli, rendkívüli anyagi következményekkel kell számolnia a színháznak. A Szigligetiben márciusban harminc előadás esett ki, de elmaradt a társulat részvétele a szegedi Rekamié Fesztiválon, valamint számos vendégjátéka is. Az igazgató arra is rámutatott, hogy a meghívott társulatokat sem tudják fogadni.

A vendégszereplések hónapok szervezési munkáját feltételezték, ezt újra kell majd kezdenünk. A székhelyen kívüli szereplések ráadásul jelentős bevételt jelentenek, amelyet beleszámoltunk a színház idei költségvetésébe is.”

Czvikker Katalin, a nagyváradi színház főigazgatója szerint bizonytalanság a legrosszabb Fotó: szigligeti.ro

Áprilisban legalább tizenhat előadást nem tud megtartani a színház, és a jelenlegi bizonytalan helyzetben még felbecsülni sem tudják, milyen mértékű lesz a bevételkiesés. Czvikker Katalin szerint jó az együttműködésük a színházukat fenntartó megyei önkormányzattal, a nehéz helyzetben is minden erkölcsi és anyagi támogatást megkapnak tőlük ahhoz, hogy átvészeljék ezt az időszakot.
„A jó együttműködésnek köszönhető az is, hogy a kényszerszabadság ideje alatt saját munkabérük 75 százalékát kapják meg dolgozóink. Április 16-tól ez 123 személynek jelent egyáltalán nem elhanyagolható segítséget” – fogalmaz lapunknak a nagyváradi színház igazgatója. Ugyanakkor a hatályban lévő törvénykezésnek, valamint a Bihar Megyei Tanács ajánlásainak megfelelően azonosították azokat a munkaterületeket, amelyek esetében az otthoni munkavégzés lehetséges.

Online térbe átköltözött színházi munka

A művészi munka és az ügyvitel Nagyváradon nem szűnt meg, de a munkatársaknak – színművészeknek, táncosoknak, bábosoknak – olyan helyzetben kell helytállniuk, amire eddig még nem volt példa. A társulati gyűlések, próbák, és általában véve a kapcsolattartás átkerült online térbe.
Czvikker Katalin kitért a részletekre is: „március 23-tól 29 személyt voltunk kénytelenek – saját biztonságuk és egészségük megőrzése érdekében – kényszerszabadságra küldeni. A színház 78 alkalmazottja dolgozik otthonról, 21 személy pedig továbbra is irodai szolgálatot teljesít. Április 16-tól viszont csak az alapvető működéshez nélkülözhetetlen munkatársak dolgoznak. A Bihar Megyei Tanács ebben a helyzetben is maximálisan kiáll az alárendeltségébe tartozó intézményekért. A magánvállalkozások és egyéb szervezetek esetében a kényszerszabadság ideje alatt a fizetések kiszámításánál a bruttó hazai átlagbért veszik alapul.” Az igazgató hozzátette, az egyéni munkavállalói engedéllyel, valamint a szerzői jogi szerződésekkel rendelkezők kényszerszabadság alatti bérezését a 2020/32-es számú sürgősségi kormányrendelet szabályozza.

Körvonalazódott egy őszi ütemterv, ami annál is inkább fontosabb számunkra, mert jubileumi évadot hirdetünk, hiszen fennállásunk 120. évfordulóját ünnepeljük októberben.

Ezt az ütemtervet jelentősen befolyásolja, hogy mikor tudjuk befejezni a 2019/2020-as évadot, mikor tudjuk kijátszani bérleteinket. Nehéz helyzetben vagyunk, de bízunk benne, hogy közönségünk kitart mellettünk” – nyilatkozta az Erdélyi Naplónak Czvikker Katalin főigazgató.

Elmarad a TESZT

Balázs Attila, a temesvári színház magyar társulatának igazgatója arról tájékoztatta az Erdélyi Naplót, hogy egy bemutatójuk elmarad, és kénytelenek lemondani az idei Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót (TESZT).

Lehetne számokat mondani, hogy mennyi bevételtől esett el a színház az előadások elmaradása miatt, de ez csak valószínűség-számítás lenne”

– fogalmaz az igazgató. Temesváron is azt fájlalják a legjobban, hogy ebben az időszakban megszakad a közönséggel a közvetlen kapcsolat. Balázs Attila hozzátette, veszteség a fesztiválokon való részvétel visszamondása és a TESZT elmaradása.
A színház alkalmazottai márciusra megkapták teljes fizetésüket, további intézkedések eddig nem történtek. „A Csiky Gergely-színházban a művészek és a kiszolgáló személyzet teljes munkaköri alkalmazásban van. Bedolgozó a számítógépes szakember, akinek viszont most sokasodott meg a munkája” – magyarázza a temesvári színház igazgatója. Jelenleg a jövő évadra koncentrálnak, szeretnék majd pótolni az elmaradt előadásokat és bemutatókat.

Súlyos helyzetben a függetlenek

Különleges helyzetben van a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. A független, önfenntartó társulat pályázatokból valósítja meg projektjeit, hogy azok a nézők számára ingyenesek legyenek. Ilyen értelemben nem számolnak bevételkieséssel, és remélik, hogy az elmaradt rendezvényeinket ősszel pótolni tudják – tájékoztatta lapunkat Fazakas Misi társulatvezető. Mivel színházi műhelyüket pályázatokból tartják fenn, normatív támogatást nem kaptak, így állami segítségben nem reménykedhetnek. A társulatvezető szerint a szakmán belül történnek pozitív dolgok: néhány államilag támogatott társulat például nem nyújtott be pályázatot, hogy a fennmaradó alapokból több pénz jusson a független színházaknak.

Az Osonónak nincs állandó alkalmazottja, és a jelenlegi helyzetben egyetlen munkatársukat sem tudják fizetni.

Fazakas Misi úgy véli, nehéz és hosszú távon anyagilag kilátástalan időszak köszöntött be, a független színházak és független színészek súlyos helyzetbe kerültek. A társulatvezető elmondta, a tervezéssel egyelőre óvatosan bánnak, mivel sok a bizonytalan tényező. Számukra most nem a következő évad megtervezése jelent elsőbbséget, hiszen a már betervezett nyári események, képzések, táborok, fesztiválszereplések is bizonytalanná váltak. „Az elmaradt programjainkat pótolni fogjuk. Erre az elnyert pályázati támogatások köteleznek” – nyilatkozta lapunknak a társulatvezető.

Maszkok készülnek Szatmárnémetiben

Mosható egészségügyi maszkok készültek a színház műhelyeiben – tudtuk meg a szatmárnémeti színház illetékeseitől. Az akció kezdeményezője a Harag György Társulat. Ők javasolták, hogy az Északi Színház varrodái mosható egészségügyi szájmaszkokat gyártsanak a jelenlegi egészségügyi felszereléshiányt enyhítendő. A koronavírus-fertőzés esélyét jelentősen csökkentő egészségügyi maszkokból a nehéz anyagi helyzetben levő idősek és szociális segélyezettek kapnak a szatmárnémeti polgármesteri hivatal szociális igazgatósága által szétosztott élelmiszercsomagokban.
„Régóta gondolkodunk azon, hogyan tudnánk segíteni a járvány elleni védekezésben, illetve miként tudnánk társadalmilag is minél hasznosabb tevékenységet végezni.

Amellett, hogy online előadásokkal kedveskedünk a nézőknek, valami sokkal kézzelfoghatóbb segítségnyújtásban is részt szerettünk volna venni magyarországi kollégáinkhoz hasonlóan, akik közösségi munkák felvállalásával teszik hasznossá intézményeiket.

Van, ahol a színészek időseknek vásárolnak be, máshol a színházak maszkokat, védőfelszereléseket gyártanak, természetesen az online végzett alkotómunka mellett” – mondja Bessenyei Gedő István társulatigazgató.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.