Hercz Péter operaénekes három korszaka

Nánó Csaba 2020. január 25., 09:16 utolsó módosítás: 2020. január 26., 08:10

Hercz Péter basszbariton volt a Prospero páholy beszélgetősorozat vendége január 16-án a kolozsvári Györkös Mányi Emlékházban. A házigazda Demény Péter író jóvoltából remek hangulatú, anekdotákkal és vetítéssel fűszerezett, ugyanakkor az opera kedvelői számára tanulságos beszélgetésnek lehettünk tanúi.

Hercz Péter operaénekes három korszaka
galéria
Hercz Péter kiváló humora és öniróniája is hozzájárult ahhoz, hogy jóízű beszélgetést folytasson Deménnyel Fotó: Nánó Csaba

Az operáról egyéb tévképzetek mellett széles körben elterjedt az is, hogy statikus, a szereplők csak állnak és dalolnak, a szöveg sokszor érthetetlen, a színpadon az idő nagy részében nem történik semmi. Egyszóval unalmas még nézni is. Pedig, aki látta valaha is Hercz Pétert fellépni, azt – az énekes kitűnő hangi adottságai mellett – valószínűleg éppenséggel színészi játéka nyűgözte le. Számomra máig emlékezetes Rossini Sevillai borbélyában nyújtott kiemelkedő alkotása, amit sok évvel ezelőtt láttam a kolozsvári magyar operában. Bartolo szerepében fiatalon mutatkozott be, megjelenéséről a kolozsvári színpadon így írt az 1985-ben megjelent kritika:

Hercz Péter Bartolo doktorként tett tanúbizonyságot nem mindennapi tehetségéről. Mit eredményezett ez? Nos azt, amit talán kevesen vártak egy még pályája kezdetén álló, debütáló diáktól: felszabadult komédiázást.

Lett is ebből a spontán, de mindvégig a jó ízlés keretei között megmaradó, szívből jövő és szívet-lelket gyönyörködtető komédiázásból olyan siker, amilyenhez hasonlót régen láttunk.” (Fehérvári László – Igazság). Később többször eljátszotta a tragikomikus doki alakját. Aztán láttam még néhány – nem kimondottan vidámnak nevezhető – alkotásban, és akkor döbbentem rá: Hercz Pétert, bár alkatilag talán a vígopera műfaja találna rá a legjobban, nem lehet beskatulyázni.

Színésznek is jó

Számos kiváló alakítás fényében Demény Péter számára is adódott a beszélgetést indító kérdés: hogyan épít fel egy szerepet Hercz Péter? A művész elmondta, számára a szövegkörnyezet és a zene ad ötleteket, a próbák alatt a figura több változata is megszülethet, aztán – természetesen a rendezővel egyetértésben – megmard egynél. És ha már a rendezőket emlegette, Hercz elárulta, találkozott olyannal, aki az ő elképzeléseit teljesen átírta, mások képesek maximálisan kihasználni azt, ami egy énekesben jó. Szerinte szükség van a kívülálló szemére – rendező, karmester –, aki helyes irányba tereli a művész elképzeléseit.
Nem véletlenül említettem, hogy Hercz Péter kiváló színészi adottságokkal rendelkezik. Beszélgetőtársa kérésére elárulta:

már főiskolás korában is próbálta „hozni” a figurát, tehát a helyes éneklés mellett törekedett a minél jobb színészi munkára is.

Egyébként a drámaíróként is ismert Demény és vendége egyetértettek: a színpad egyik legnagyobb kihívása az, hogy „az ember természetesen viselkedjen egy mesterséges helyzetben”. Hercz hozzátette, az operaénekes is olykor hajlamos „hiperteátrális” lenni, ami nem tesz jót az előadásnak.
A házigazda példaképeiről, mestereiről, barátságokról is kérdezte a művészt. Hercz elárulta, kedveli és felnéz az olasz Tito Gobbira, az 1950–70-es évek bariton sztárjára, aki mindent tudott a szakmáról. Ami pedig a mestereket illeti: diákként került a kolozsvári operához, és az ott talált közeget – énekesek, rendezők, karmesterek – tartja mesterének, hiszen a nála idősebbektől csak tanulnivalója volt. Egyébként az a véleménye, hogy ezt is, mint bármilyen más mesterséget, „lopni” kell. Barátokat nem emelt ki név szerint – inkább elegánsan megkerülte a kérdést –, de azt bevallotta: Kürthy András rendező nélkül talán nem az lett volna, aki volt. „Olyan rendező, akivel azt is sikerült eljátszanom, amiről nem is gondoltam.

A színészet arról szól, hogy az embert idomítják, és Kürthy a meglévő anyagból mindig a legjobbat hozta ki”

– mondta Hercz.
Demény a vendége szerepeire is rákérdezett. A művész elárulta, teljes mértékben egyetért azzal a közhellyel, amelyet egyre többet emlegetnek a színészek. Vagyis kis szerep nem létezik, sőt éppen az a kihívás benne, hogy sokkal nehezebb egy ilyennel felérni a csúcsra, mint egy nagy formátumú főszereppel. Előfordult az is, hogy lemondott egy nagy szerepet – Hercz a Simon Boccanegrát említette –, mivel hangilag nem érezte magénak. „Szép szerep, de nem akartam kockáztatni. Végül az intrikus alakját kaptam meg a Verdi-operában, ezzel pedig új világ nyílt meg előttem” – emlékezett a művész. Kicsi szerep volt, de nagy teljesítményt kívánt meg, amibe nagyon beleélte magát.
Ha már szó esett szerepekről, zeneszerzőről, Hercz Péter elárulta: könnyebb elmondania azt, hogy pályáján mit nem szeretett játszani, mint felemlegetni kedvenceit, amelyek mindig azok voltak, amiket éppen játszott. Ám a Hoffmann meséinek négyes (!) szerepével nehezen békélt meg. „Offenbach operájában egyedül kellett énekelnem két bariton és két basszbariton szerepet, amiért nem rajongtam” – mesélte Hercz.

Három „etap”

A kiváló énekes elárulta, hogy pályáját három korszakra – ahogy ő fogalmazott „etapra” – osztotta. Az elsőnek azt tekinti, amikor diákként a magyar opera társulatához került, játszhatott a Székelyfonóban. Ez annyira meghatározó volt számára, hogy 30 évig el sem hagyta a kolozsvári operát. Akkoriban 15 előadásban is énekelt havonta, amiből rengeteget lehetett tanulni. 1990-ben kezdődött pályájának második szakasza, amikor megnyíltak a határok, énekelhetett vendégként külföldön, Kürthy jóvoltából

láthatta Pavarottit próbálni, vagy pedig Don Pasqualét énekelhetett Melis György és Gregor József mellett.

A harmadik szakasz Hercz Péter életének a nyugdíjas kor, ami szerinte legalább olyan szép, mint az aktív évek. Ám az énekléssel sem hagyott fel: „vénségemre eljátszhattam a Csárdáskirálynő Miskáját, méghozzá Krajován, románul és Kürthy rendezésében.”
A beszélgetés során többször is felmerült Kürthy András rendező neve, aki szintén részt vett – ezúttal a közönség soraiban – a beszélgetésen. Emlegetése nem véletlenül történt: mintegy 50-60 szerepe közül Hercz Péter nem kevesebb mint 18-at formált meg a színpadon a híres operarendező irányításával. Együttműködésük gyümölcse volt például Dulcamara nem éppen hétköznapi figurája Donizetti Szerelmi bájital című operájából, a gonosz Paolo Albioni Verdi Simon Boccanegrájában, Zaccaria a Nabuccóban vagy a Don Pasquale főszerepe. Utóbbiról írta Morvay István kritikus két évtizede a kolozsvári Szabadság napilap hasábjain: „az előadás szíve-lelke Hercz Péter a címszerepben, nem csoda, hogy számos operaház, ahol eddig bemutatkozott Don Pasqualéként, többször is felkérte vendégszereplésre. Olyan humortartalékot dob Hercz Péter ebbe a szerepbe, amely mosolyt csal még annak az arcára, aki ezt az operát nagyon jól ismeri. Minden gesztusa, mozdulata telitalálat, már megjelenése, a rendetlen hálóing, a kicsüngő hózentráger kicsalja a nézőből a nevetést. Kitűnő zenei megoldások közül emeljük ki a hadaró duett páratlan virtuozitását”.
Ezúttal is remek hangulatú, anekdotákkal és vetítéssel fűszerezett, ugyanakkor az opera kedvelői számára tanulságos beszélgetésnek lehettünk tanúi a Györkös-emlékházban. A szervezők azt is elárulták: tavasszal Demény Péter vendége a kolozsvári színház egykori művésznője, a jelenleg Budapesten élő Á. Toszó Ilona lesz.

Hercz Péter basszbariton
Nagyváradon született 1954. február 6-án. Tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte 1986-ban. 1981-től a Kolozsvári Állami Magyar Opera magánénekese volt. Sikerrel szerepelt az Amerikai Egyesült Államokban, Olaszországban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban és Budapesten. 2007-től Budapesten él.
Portré egy énekesről
Ki volt e vérbő váradi,
e basszbariton dalia?
Albioni mély vágyai,
és Banquo, a halál fia,
és volt ő szomorú, öreg,
nevetséges Don Pasquale,
ki azzal fújja a követ,
akivel versenghet a lányért,
és volt a szörnyű Monteron,
ki megátkozza Rigolettót,
és noha még kardot se von,
tönkreteszi a szegény fickót -
ez mind Hercz volt, e büszke Péter,
kit nem hallhatsz-láthatsz elégszer.
Demény Péter
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.