Kádár Hanga

2018. május 04., 14:50

Erdélyi Humorfesztivál: hímtagok közt elveszett humor

A gyógyszer hatásával felérő nevetés erejét naponta hangoztatjuk, hiszen közhely ide vagy oda, megalapozott igazságról van szó. Csak az nem mindegy, hogy az ember min, hogyan és mennyit nevet. A halk, ritka kuncogás hosszabb távon valószínűleg sokat nem javít az ember borongós kedélyállapotán, a hangos, mélyről feltörő röhögés pedig elvileg számos közegben nem illik.

Tökéletes megoldás lehet tehát, ha elmegyünk az Erdélyi Humorfesztiválra, ami hivatalos és minden előítélettől mentes közeget biztosít a röhögésre. Az érdeklődés láthatóan évről évre nagyobb, ezt látva pedig a fellépők elgondolkodhatnának azon, hogy milyen minőségű műsorral edzik a nézők rekeszizmait.

A stand-up comedy nyilván nem az a műfaj, amitől mély tartalmat várunk el. Ezért is botorság azok gondolata, akik Hofi Géza politikai kabaréinak nívójához hasonlítják a fiatal előadókat tekintve, hogy mind a Showder Klubban, mind a Dumaszínházban a hétköznapi élet ihlette, megnevettető helyzetek adják a fellépők humorbázisát. A profánság nem feltétlenül hálátlan alapanyag, a fülsértő probléma azonban akkor kezdődik, amikor rádöbbenünk, hogy a fellépők szövegvilága többnyire megreked a női és férfi nemi szervek cifrább szinonimájának három másodpercenkénti hangsúlyozásánál. Túlzás lenne azt állítani, hogy különleges egyéniségek vagy értékelhető poénok hiányától vergődött a hétvégén zajló rendezvény, viszont az az érzés sem került el két vigyor között, hogy a humorfordulatok fele csak a trágár kifejezésbeli végződés miatt csattanhatott.

Ha már profán alapanyag, hangulati illusztrációként még a káromkodás is része lehet, csak ne fullasszák falloszokba minden vicces sztori felkiáltóje-lét, és figyelmeztessék a kiskorú gyerekekkel érkező szülőket, akik egy idő után inkább kekszet nyomtak csemetéik szájába, hogy a ropogás elnyomja a harmincadik alpáriság kéretlen zaját. Távol álljon tőlem a színházi bohózatokhoz való hasonlítgatás meggondolatlansága, de azért a színművészek egy jó szokását leutánozhatnák: előbbiek ugyanis csak akkor állnak színpadra, amikor vállalhatóvá forrott az előadás.

A jól kibontakozott poénok kedvéért azért jövőre is elmegyek remélve, hogy szerkesztőségünk sérelmei nem ismétlődnek meg, ugyanis a médiapartnerek köszöntésekor a konferálónak csak a rádiók megnevezésére futotta. Úgy látszik, a heteken átívelő reklám nem éri meg az Erdélyi Napló említését.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2018. május 04., péntek

A művészek valódi énje

A Kolozsvári színésznők a Kolozsvár Társaság pódiumán című rendezvénysorozat vendége április 20-án Nászta Katalin színművésznő volt, aki a Tinta Kiadónál megjelent interjúkötetéről beszélt.

Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

A Mátyás utcától a püspöki palotáig: új helyiségben a kolozsvári Idea Könyvtér

Utcai árusítással kezdődött az Idea könyvesbolt története. Néhány évig a Sapientia egyetem egyik épületében kapott kisebb helyiségben lelt otthonra, ez év áprilisától pedig beköltözhetett a felújított unitárius püspöki palotába.

Nánó Csaba 2018. április 21., szombat

Versmondás a múzsák és erények várában

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium és a Phoenix Könyvesház 18. alkalommal szervezte meg a hagyományos Atlantisz harangoz országos versmondó vetélkedőt.

Simon Virág 2018. április 13., péntek

Örömzenélés magyar cimbalommal

Az Erdélyben jórészt elfeledett pedálcimbalommal ismerkedhettek meg Marosvásárhelyen a budapesti Hagyományok Háza által szervezett rendezvényen. A kétnapos találkozón örömzenélésnek is részesei lehettek az érdeklődők.

Nánó Csaba 2018. április 03., kedd

Élő hagyományok Kalotaszegen

Bár a húsvét jelentős helyet foglal el Kalotaszeg életében, nem csak ünnep idején lélekemelő ellátogatni Erdély egyika legszebb tájegységére. Az Essig-házaspár által Zsobokon működtetett képzőművészeti tábor e jeles egyházi ünnepbe is betekintést nyújt. 

Csermák Zoltán 2018. március 17., szombat

Kelemen László hat évtizedre tekint előre

Kelemen László népzenész, zeneszerző, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója, a Fölszállott a páva népzene- és néptánc-vetélkedő egyik megálmodója. A Hagyományok Háza Hálózat egyéves születésnapján kérdeztük eredményeiről, terveiről. 

Kádár Hanga 2018. március 10., szombat

90. Oscar-díjátadó: hüllők és transzvesztiták

Az idei Oscar-gála mind a díjazottak, mind a már megszokott élvezhető, szórakoztató műsormenet terén csalódást okoztak a filmkedvelőknek. Úgy tűnik, sem a műsorvezető Jimmy Kimmel, sem a friss döntőbizottság tagjai nem találták helyüket a szerepükben. 

Kádár Hanga 2018. február 23., péntek

Erdély falu- és szórványszínháza 45 éve

A háromszéki Kovásznán az 1950-es évektől léteztek diákszínjátszói törekvések, azonban rendszeresen 972-től működik a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad. Gazda József és Molnár János keze alatt a csoport beírta magát az erdélyi magyar kultúratörténetbe. 

Nánó Csaba 2018. február 16., péntek

Születésnapi tárlat, egyedi alkotói technika

Horváth Gyöngyvér grafikáiból és kollográfiáiból nyílt kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A Bánffy-palotában tartott egyéni tárlatmegnyitójával a művésznő egyben születésnapját is ünnepelte. E jeles nap alkalmából a kiállítás a 66 címet kapta. 

Nánó Csaba 2018. február 11., vasárnap

Tótágast állt világ gyereknyelven

Bemutatóval ünnepelte a Kolozsvári Puck Bábszínház fennállásának 68. évfordulóját a magyar tagozat. A Demeter Ferencz által írt Paprikajancsi kalandjai bábelőadás történetei magyar népmeséken alapulnak.

Vélemény
Rédai Attila: MOGYE-nekrológ helyett

A MOGYE ügyében a romániai magyar politikum, társadalom elaludt. Az utolsó pillanatban ébredtek fel a pártok ...

Nánó Csaba: Az érem sötét oldala

A könyv, az olvasás szerelmesei nem panaszkodhatnak, hogy ilyenkor, tavasz elején nem zajlik az élet. Könyvfesztiválok ...

Nánó Csaba: Bibliai erény a fociban?

A Voluntari–Sepsi összecsapáson intézményesített gyűlöletbeszédnek lehettek tanúi a szurkolók, ...

Hallgassa online rádióinkat