Kádár Hanga

2018. május 04., 14:50

Erdélyi Humorfesztivál: hímtagok közt elveszett humor

A gyógyszer hatásával felérő nevetés erejét naponta hangoztatjuk, hiszen közhely ide vagy oda, megalapozott igazságról van szó. Csak az nem mindegy, hogy az ember min, hogyan és mennyit nevet. A halk, ritka kuncogás hosszabb távon valószínűleg sokat nem javít az ember borongós kedélyállapotán, a hangos, mélyről feltörő röhögés pedig elvileg számos közegben nem illik.

Tökéletes megoldás lehet tehát, ha elmegyünk az Erdélyi Humorfesztiválra, ami hivatalos és minden előítélettől mentes közeget biztosít a röhögésre. Az érdeklődés láthatóan évről évre nagyobb, ezt látva pedig a fellépők elgondolkodhatnának azon, hogy milyen minőségű műsorral edzik a nézők rekeszizmait.

A stand-up comedy nyilván nem az a műfaj, amitől mély tartalmat várunk el. Ezért is botorság azok gondolata, akik Hofi Géza politikai kabaréinak nívójához hasonlítják a fiatal előadókat tekintve, hogy mind a Showder Klubban, mind a Dumaszínházban a hétköznapi élet ihlette, megnevettető helyzetek adják a fellépők humorbázisát. A profánság nem feltétlenül hálátlan alapanyag, a fülsértő probléma azonban akkor kezdődik, amikor rádöbbenünk, hogy a fellépők szövegvilága többnyire megreked a női és férfi nemi szervek cifrább szinonimájának három másodpercenkénti hangsúlyozásánál. Túlzás lenne azt állítani, hogy különleges egyéniségek vagy értékelhető poénok hiányától vergődött a hétvégén zajló rendezvény, viszont az az érzés sem került el két vigyor között, hogy a humorfordulatok fele csak a trágár kifejezésbeli végződés miatt csattanhatott.

Ha már profán alapanyag, hangulati illusztrációként még a káromkodás is része lehet, csak ne fullasszák falloszokba minden vicces sztori felkiáltóje-lét, és figyelmeztessék a kiskorú gyerekekkel érkező szülőket, akik egy idő után inkább kekszet nyomtak csemetéik szájába, hogy a ropogás elnyomja a harmincadik alpáriság kéretlen zaját. Távol álljon tőlem a színházi bohózatokhoz való hasonlítgatás meggondolatlansága, de azért a színművészek egy jó szokását leutánozhatnák: előbbiek ugyanis csak akkor állnak színpadra, amikor vállalhatóvá forrott az előadás.

A jól kibontakozott poénok kedvéért azért jövőre is elmegyek remélve, hogy szerkesztőségünk sérelmei nem ismétlődnek meg, ugyanis a médiapartnerek köszöntésekor a konferálónak csak a rádiók megnevezésére futotta. Úgy látszik, a heteken átívelő reklám nem éri meg az Erdélyi Napló említését.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2019. május 03., péntek

Földes László Hobo Ady-estje Kolozsváron

Hobo 2013 óta a Nemzeti Színház tagja, és öt évvel ezelőtt itt mutatta be az Ady Endre verseiből összeállított estjét Fekete-Kovács Kornél zenéjére, amelyet az érdeklődők április 24-én Kolozsváron is megtekinthettek.  Az előadás hatalmas sikert aratott. 

Nánó Csaba 2019. április 09., kedd

Egri csillag a kincses városban

Sata Árpád egri színművész volt az első vendége a Györkös Mányi Albert Emlékház új beszélgetőestjének. A sorozat házigazdája Demény Péter író. A beszélgetőest a művészekről írott könyvek – eddig mintegy 15 jelent meg – szóban felújított kiadása.

Nánó Csaba 2019. április 01., hétfő

Történetek operáról és világsztárokról Kürthy András operarendezővel

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház nyolcadik évadjához érkezett ZeneSzó elnevezésű beszélgetőestjének meghívottja március 20-án Kürthy András budapesti operarendező volt, aki eddigi pályája során több világsztárral is dolgozott. 

2019. március 27., szerda

Kaposvár: ünnep Rippl-Rónai József városában

Kaposvár „Somogyország” központja. A sok látnivalót kínáló településen az 1848-as forradalom emlékét méltó módon megünneplő kavalkádban jártunk. A kaposvári séta Magyarország egyik gyönyörű városát hozza közelképbe.

Sütő Éva 2019. március 23., szombat

Amikor Várad volt a világ közepe

Nagyvárad fejlesztésre szánt költségvetéséből 1,8 millió euró értékben a lakosság javaslatai és szavazatai alapján kiválasztott terveket támogat a városi önkormányzat.  A tavaly meghirdetett lehetőség sikertörténetnek ígérkezik. 

Nánó Csaba 2019. március 22., péntek

Megkerült az elveszettnek hitt színházi évad Kolozsváron

Rendhagyó kötetet mutattak be a kolozsvári opera emeleti előcsarnokában: a szerzők egy elfelejtett színházi évadról készítettek összeállítást. Mint kiderült, az 1944–1945-ös kolozsvári színházi évadot mintha kitörölték volna a színháztörténetből. 

Nánó Csaba 2019. március 13., szerda

Kolozsvári kiállítás: hova tegyük a plakátokat?

Újabb nagyszabású kiállítás nyílt Kolozsváron a Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában. Orth István képzőművész alkotásait nézheti meg a közönség.

Nánó Csaba 2019. március 10., vasárnap

Egy kolozsvári páholy, ahol majd művészek foglalnak helyet

Prospero páholy címmel március 28-án beszélgetőest indul Kolozsváron Erdélyből elszármazott művészekkel. Az est házigazdája Demény Péter író, költő lesz.

2019. március 01., péntek

Látogatóban: újraindul az erdélyi szórványprogram

A Látogatóban program előző évi sikeres lezárása után idén ismét elkezdődik a Hagyományok Háza erdélyi hálózatának néptánc-rendezvénysorozata. Ezúttal harminc helyszínen szerveznek találkozót.

Nánó Csaba 2019. február 14., csütörtök

A polgári Kolozsváros, ahogyan a fotográfus látta

A fényképész a pillanat művésze – mondják. Ugyanakkor idők krónikása, emberek és tájak megörökítője, üzenetközvetítő az utókor számára. Fotóin Orbán Lajos egy egész várost hagyott ránk örökségül. A régi Kolozsvárt. 

Vélemény
Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Nánó Csaba: Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame ...

Makkay József: Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő ...