Erdélyi turnéra indul a Magyar Állami Népi Együttes

Csermák Zoltán 2023. november 09., 15:52 utolsó módosítás: 2023. november 09., 19:27

A Magyar Állami Népi Együttes november 10-16. között Erdélyben, öt város hat helyszínén vendégszerepel. A részleteket Hetényi Milán, az Együttes énekes-szólistája osztja meg az olvasókkal.

Erdélyi turnéra indul a Magyar Állami Népi Együttes
galéria
A Kolozsvári piactéren. A színes előadás egy képzeletbeli piac hangulatát varázsolja színpadra Fotó: Hagyományok Háza

„A Magyar Állami Népi Együttes, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetése idén döntött egy erdélyi fellépéssorozatról. Az elhatározást egyrészt az motiválta, hogy jó ideje nem vettünk részt erdélyi hosszabb turnén. Másrészt ismét meghívást kaptunk a sepsiszentgyörgyi XXXIII. Népzene- és Néptánctalálkozóra, amin már korábban is részt vettünk.

Legutóbb a Megidézett Kárpátalja produkciót fogadta kedvezően a közönség.

Ezúttal november 10-én a Hajnali hold című darabbal mutatkozunk be, másnap este az erdélyi témájú Kolozsvári piactéren című produkcióval készülünk a fesztiválra. Ezzel az összeállítással egyébként Erdélyben már több helyen sikerrel léptünk színpadra. Emellett felhívom a figyelmet a Néptáncaink nyomában című, interaktív ismeretterjesztő programra, amit 11-én, koradélután tűzünk műsorra. A fiataloknak szóló előadás célja, hogy az ifjabb nemzedék is a tiszta forrásból ismerhesse meg a néphagyományt. Meggyőződésem, hogy ezt az összeállítást is jó szívvel fogadják, hiszen itthon is sokat adjuk elő iskolásoknak.

A Hajnali hold című előadás a női léleknek, a nők életciklusainak lírai bemutatása Fotó: Hagyományok Háza

A tervezés időszakában fogalmazódott meg az ötlet, hogy ha már a végeken, a legkeletebbi magyar városban járunk, akkor visszafelé több helyen is bemutathatnánk a Hajnali hold című darabot. A gondolatmenetet folytatva egy nagyobb szabású erdélyi turné körvonalazódott, így

Sepsiszentgyörgy mellett Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Aradon is bemutatkozunk.

A Hajnali hold egy nagyon komplex táncszínházi darab, amiben a néptánc mellet a kortárs táncelemek, a közös éneklés és a prózai-drámai részek is helyet kapnak. A Hajnali hold egyben a női léleknek, a nők életciklusainak lírai bemutatása. Az összeállítás a neves erdélyi koreográfus-rendező Orza Calin ’kezét’ is dicséri.

Az erdélyi felmenőkkel büszkélkedő művésszel korábban is eredményesen dolgoztunk, itt említhetem például az Édeskeserű című, 2009-ben bemutatott produkciót, aminek társ-koreográfusa volt.

Egy népes csoporttal, hetvenhárman indulunk útnak, a hölgyek végig ’porondon’ lesznek, a férfitáncosok javarésze viszont Sepsiszentgyörgyről hazatér. Az elmondottak alapján egy sikeres körúttal számolunk, aminek során mind az előadók, mind pedig a nézők is gazdagodnak.”

Fellépések:
november 10., 19:00 – Sepsiszentgyörgy, a 33. Népzene és néptánc találkozó keretén belül, a Tamási Áron Színház nagyterme
november 13., 19:00 – Csíkszereda, Szakszervezetek Művelődési Háza
november 14., 19:00 – Székelyudvarhely, Művelődési Ház
november 15., 19:00 – Marosvásárhely, a Maros Művészegyüttes előadóterme
november 16., 19:00 – Arad, Ioan Slavici Színház.

További információk a Hagyományok Háza honlapján.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.