Somogyi Botond

2019. február 11., 20:49

Rasszizmus – fordított előjellel

Nagyobbik fiammal az elmúlt években sok sportközvetítést néztünk. Talán ennek is tulajdonítható, hogy nem is olyan régen a lányom a következő meglepő kérdéssel fordult hozzám: apa, hát a franciák nem mind négerek? Első pillanatra nyilván elmosolyodtam, utána pedig elkomorodtam. Úgy látszik, amennyiben valaki sportot néz (vagy akár párizsi életképeket is, tenném hozzá gyorsan), az a benyomása támad, hogy a franciák feketék.

„Nem, kislányom, a francia éppúgy európai nép, mint a német, a lengyel, az olasz vagy éppenséggel a svéd” – próbáltam felvilágosítani a lányomat. Ám hogyha az egyik legutóbbi francia EP-képviselő kijelentését, javaslatát vesszük figyelembe, a lányom nem is járt olyan távol a valóságtól. Vagy pontosabban fogalmazva: a jövőbe látott.

Nemrég ugyanis Yves Cochet, Lionel Jospin egykori szocialista kormányának környezetvédelmi minisztere megdöbbentő demográfiai javaslattal állt elő. Egyszerűen kevesebb „gyereket kell csinálni” – fogalmazott a bukott szocialista, jelenleg zöldpárti politikus, ahhoz, hogy csökkentsük a Föld lakosságának számát. Cochet szerint meg kell változtatni a francia születési politikát és a családi juttatások rendszerét. Minél több egy családban a gyerek, annál kevesebb legyen a családi pótlék, míg végül a harmadik gyerek születésekor teljesen megszűnne – olvasható a nehezen hihető francia javaslat. És a félreértések elkerülése végett még azzal is kiegészítette, hogy ez csak a gazdag országokra vonatkozna, a harmadik világ régióira nem.

Mi ez, ha nem kimondott rasszizmus? Csak fordított előjellel – tenném hozzá gyorsan. Cochet ezek szerint ugyanis azt szeretné, hogy a fehér ember haljon ki, helyét vegye át a színes bőrű. Másra ebből nem lehet következtetni, főleg úgy, hogy ha figyelembe vesszük: az unió lakossága 500 millió, Afrikáé pedig 1,2 milliárd. Jelenleg. Belátható időn belül pedig a fekete kontinens népessége vélhetően 2,5 milliárd lesz. És hogy még véletlenül se értse félre senki a mondandóját, hozzátette: „ha sikerülne csökkenteni a franciák szülési kedvét, akkor az ajtón kopogtató migránsokat is be lehetne fogadni”. Milyen kedves!

Emlékszem, néhány évvel ezelőtt, amikor a Kalergi-terv a kezembe akadt és beszélgetést próbáltam róla kezdeményezni, még egyes jobboldalinak tűnő személyek is nevetségesnek vélték. Nem beszélve a másik oldalról, amely az ilyen jellegű téma kapcsán azonnal a náci, fasiszta, idegengyűlölő, intoleráns szavakat, no meg az összeesküvés-elméletet kezdte szajkózni. Richard Coudenhove-Kalergi – az osztrák–magyar gróf édesapa és japán édesanya gyereke – különben a páneurópai mozgalom atyja, az Európai Parlamenti Unió létrehozását 1947-ben kezdeményező személy, akinek a tervét dióhéjban a következőképpen lehetne összefoglalni: az 1894-ben született szabadkőműves politikus szerint a jövő Európáját „nem az Óvilág honos népei birtokolják majd, hanem egy fajta ember alatti ember, amely a különböző rasszok kényszerített keveredésének az eredménye”. Kalergi kijelenti: Európa népeit sárga mongoloid népekkel és harmadik világbeli színes népekkel kell keresztezni, hogy létrejöjjön egy identitás, etnikai hovatartozás nélküli gyökértelen és soknemzetiségű sokaság, amelyen a jövőbeli hatalmi elit könnyűszerrel uralkodna. Az elképzelés szerint első lépésben az európai nemzetek önrendelkezési joguktól való megfosztását kell elérni, a későbbiekben e nemzetek kiirtását a tömeges bevándorlás és etnikai szeparatista mozgalmak révén lehet megvalósítani.

Nos nagyjából ezen elképzelések mentén haladunk egy ideje Európában. És sajnos az ilyen Yves Cochet-féle politikusokból egyelőre több van kontinensünkön, mint az olyanokból, akik józanul gondolkoznak, és látják a reális veszélyt: az európai népek pusztulásának kezdetét, a keresztyén kultúra megszűnését. Ráadásul az idén tavasszal esedékes európai parlamenti választásokon Cochet ismét elindul a francia zöldpárt színeiben.

Hogy mi lesz a májusi EP-választás kimenetele, nehezen megjósolható. De ha a jelenlegi irányvonal folytatódik, unokáink már nemcsak a franciákra fognak furcsán rákérdezni, hanem a belgákra, hollandokra, németekre, portugálokra vagy akár svédekre is. Már ha egyáltalán lesznek unokáink.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...