Somogyi Botond

2019. február 11., 20:49

Rasszizmus – fordított előjellel

Nagyobbik fiammal az elmúlt években sok sportközvetítést néztünk. Talán ennek is tulajdonítható, hogy nem is olyan régen a lányom a következő meglepő kérdéssel fordult hozzám: apa, hát a franciák nem mind négerek? Első pillanatra nyilván elmosolyodtam, utána pedig elkomorodtam. Úgy látszik, amennyiben valaki sportot néz (vagy akár párizsi életképeket is, tenném hozzá gyorsan), az a benyomása támad, hogy a franciák feketék.

„Nem, kislányom, a francia éppúgy európai nép, mint a német, a lengyel, az olasz vagy éppenséggel a svéd” – próbáltam felvilágosítani a lányomat. Ám hogyha az egyik legutóbbi francia EP-képviselő kijelentését, javaslatát vesszük figyelembe, a lányom nem is járt olyan távol a valóságtól. Vagy pontosabban fogalmazva: a jövőbe látott.

Nemrég ugyanis Yves Cochet, Lionel Jospin egykori szocialista kormányának környezetvédelmi minisztere megdöbbentő demográfiai javaslattal állt elő. Egyszerűen kevesebb „gyereket kell csinálni” – fogalmazott a bukott szocialista, jelenleg zöldpárti politikus, ahhoz, hogy csökkentsük a Föld lakosságának számát. Cochet szerint meg kell változtatni a francia születési politikát és a családi juttatások rendszerét. Minél több egy családban a gyerek, annál kevesebb legyen a családi pótlék, míg végül a harmadik gyerek születésekor teljesen megszűnne – olvasható a nehezen hihető francia javaslat. És a félreértések elkerülése végett még azzal is kiegészítette, hogy ez csak a gazdag országokra vonatkozna, a harmadik világ régióira nem.

Mi ez, ha nem kimondott rasszizmus? Csak fordított előjellel – tenném hozzá gyorsan. Cochet ezek szerint ugyanis azt szeretné, hogy a fehér ember haljon ki, helyét vegye át a színes bőrű. Másra ebből nem lehet következtetni, főleg úgy, hogy ha figyelembe vesszük: az unió lakossága 500 millió, Afrikáé pedig 1,2 milliárd. Jelenleg. Belátható időn belül pedig a fekete kontinens népessége vélhetően 2,5 milliárd lesz. És hogy még véletlenül se értse félre senki a mondandóját, hozzátette: „ha sikerülne csökkenteni a franciák szülési kedvét, akkor az ajtón kopogtató migránsokat is be lehetne fogadni”. Milyen kedves!

Emlékszem, néhány évvel ezelőtt, amikor a Kalergi-terv a kezembe akadt és beszélgetést próbáltam róla kezdeményezni, még egyes jobboldalinak tűnő személyek is nevetségesnek vélték. Nem beszélve a másik oldalról, amely az ilyen jellegű téma kapcsán azonnal a náci, fasiszta, idegengyűlölő, intoleráns szavakat, no meg az összeesküvés-elméletet kezdte szajkózni. Richard Coudenhove-Kalergi – az osztrák–magyar gróf édesapa és japán édesanya gyereke – különben a páneurópai mozgalom atyja, az Európai Parlamenti Unió létrehozását 1947-ben kezdeményező személy, akinek a tervét dióhéjban a következőképpen lehetne összefoglalni: az 1894-ben született szabadkőműves politikus szerint a jövő Európáját „nem az Óvilág honos népei birtokolják majd, hanem egy fajta ember alatti ember, amely a különböző rasszok kényszerített keveredésének az eredménye”. Kalergi kijelenti: Európa népeit sárga mongoloid népekkel és harmadik világbeli színes népekkel kell keresztezni, hogy létrejöjjön egy identitás, etnikai hovatartozás nélküli gyökértelen és soknemzetiségű sokaság, amelyen a jövőbeli hatalmi elit könnyűszerrel uralkodna. Az elképzelés szerint első lépésben az európai nemzetek önrendelkezési joguktól való megfosztását kell elérni, a későbbiekben e nemzetek kiirtását a tömeges bevándorlás és etnikai szeparatista mozgalmak révén lehet megvalósítani.

Nos nagyjából ezen elképzelések mentén haladunk egy ideje Európában. És sajnos az ilyen Yves Cochet-féle politikusokból egyelőre több van kontinensünkön, mint az olyanokból, akik józanul gondolkoznak, és látják a reális veszélyt: az európai népek pusztulásának kezdetét, a keresztyén kultúra megszűnését. Ráadásul az idén tavasszal esedékes európai parlamenti választásokon Cochet ismét elindul a francia zöldpárt színeiben.

Hogy mi lesz a májusi EP-választás kimenetele, nehezen megjósolható. De ha a jelenlegi irányvonal folytatódik, unokáink már nemcsak a franciákra fognak furcsán rákérdezni, hanem a belgákra, hollandokra, németekre, portugálokra vagy akár svédekre is. Már ha egyáltalán lesznek unokáink.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. 

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Hallgassa online rádióinkat