Pataky István

2019. november 26., 07:59

Menthetők-e a Mentsétek meg Romániát Szövetség magyar szavazói?

A Szerbiában és Szlovákiában már évek óta létező „probléma”, a kisebbségi magyarok „átszavazása” különböző ideológiák mentén szerveződő országos pártokra, mifelénk is megjelent. A romániai „áttörést” a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) érte el, amely különösebb erőfeszítés nélkül tudott maga mellé állítani elsősorban fiatal, értelmiségi, városi magyarokat. De miért választotta sok magyar az USR-t az RMDSZ vagy éppenséggel az urnáktól való távolmaradás helyett? Pontosan azért, amiért a románok: az ügyesen tető alá hozott párt azt üzente: más mint a többi, „begyepesedett” alakulat. Politikusai a szimpatizánsaikhoz, szavazóikhoz hasonlatosak, azaz modernek, lelkesek, törekvőek és bátrak.
Az üzenet hihető volt, s rövid idő alatt az USR-ben politizálók és a rajongók körében egyfajta szektahangulatot alakított ki. Egy USR-s arról ismerszik meg, hogy számára a nyugat-európai liberalizmus az egyetlen elfogadható világnézet, és mélységesen lenézi azt, aki ezzel nem ért egyet. Ő elsősorban európai uniós polgár, a nemzetisége részletkérdés. Miután Romániában ehhez fogható radikálisan liberális tömörülés eddig nem létezett, a lendület könnyen teret nyert, vonzó újdonság lett.
Az sem mellékes, hogy a PSD kormányzási bénázása, vezetőinek korrupciós ügyei, valamint a rendkívül profi módon megszervezett és irányított ellenzéki médiaoffenzíva soha nem látott hisztériát keltett Romániában. E hullám tarajára telepedett rá a szűzies USR, amelynek az RMDSZ-re aggatott „magyar PSD” jelzője úgyszintén hihető volt. A politika iránt legalább minimálisan érdeklődő erdélyi magyar fiatalok között nincs unalmasabb téma az állandó RMDSZ-es panaszkodásnál, vádaskodásnál, a mártírsorsot erősítő retorikánál, a táblácskák és feliratok, a szobrok, emlékművek, koszorúzások soha véget nem érő szappanoperájánál. Ők nem magyaroknak szóló ígéreteket várnak egy párttól, hanem klassz közeljövőt akarnak az országnak. Olyat, mint „odakint”.
Minden jel szerint az USR-rel egy ideig számolni kell a román politikában. Aki pedig magyarként rákapott az olykor igazi győzelmi sikerélménnyel is járó „átszavazás” ízére, azt nem könnyű visszacsábítani – a szerbiai és szlovákiai tapasztalatok legalábbis ezt mutatják. Az ötszázalékos eredmény elérésének állandó nyomása alatt kínlódó RMDSZ számára létkérdés az „átszavazás” és a politikától való elfordulás egyre nagyobb tömegeket érintő elterjedésének megállítása. Az elnökválasztási kampány azt mutatta, hogy az RMDSZ-t az USR-nek végre sikerült kissé kimozdítania komfortzónájából.
Az „átszavazás” esetleges térnyerése közép- és hosszútávon nem csak az RMDSZ ellehetetlenüléséről szól. Ez az, amit képtelenek vagy nem akarnak felfogni az USR mellett kampányoló magyarországi ellenzékiek. Számukra a tét csupán heccelni a „Fidesz erdélyi fiókpártját”, az RMDSZ-t, illetve egyezkedni mindenkivel, aki Orbán Viktor ellen van. A Momentum nevű formáció figuráit nem érdekli különösebben, hogy a román pártok üzenetei alapján szavazó magyar éppúgy távolodik el a magyarokat közösségként érintő közügyektől, mint az idegen nyelven tanuló magyar diák. A politikai tábor befolyásoló tényező lehet, ahogyan a baráti közeg is az. Az USR-re szavazó magyarok többsége nem beolvadó félben lévő ember, aki már menthetetlenül elindult a nemzetváltás irányába, hanem olyan magyar, akit „fáraszt” az erdélyi magyar tematika, a magyar–román szembenállás. Nem is érzékeli a beolvadás felé tett lépéseit, hiszen nem ilyen keretekben gondolkozik. Őt nem „románveszéllyel” riogatva vagy székely zászlóba csomagolt jövőképpel lehet megnyerni. Hitelesen kell az őt érdeklő témákról is beszélni. Magyar pártként, magyarul.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. november 21., csütörtök

A románság államfőjelöltjei – „Egy brancs maguk, ne is tagadja!”

Nehéz eldönteni, hogy a magyarsággal szemben ki volt elutasítóbb a rendszerváltás utáni államfők közül. A Tanú című film gátőrének, Pelikán elvtársnak mondotta börtönőre: „Egy brancs maguk, ne is tagadja!” Tökéletesen érvényes ez mindkét mai jelöltre.

Borbély Zsolt Attila 2019. november 20., szerda

Magyarországi politikusok magyarellenes erők mellett

Az erdélyi magyarok számára egyik román elnökjelölt sem kínált semmiféle sorsrendezési lehetőséget. Mindegyik ugyanazt a román etnokrata programot képviseli. Ennek lényege az 1923-ban alkotmányszinten rögzített homogén román nemzetállam megteremtése.

Szucher Ervin 2019. november 18., hétfő

Ha ilyenek a lovagok – Makkai Gergely kis abszurdja

Majdnem fél évszázada, kiscsoportos ovis koromban a homokozóban voltam szem- és fültanúja olyan ribilliónak, mint amilyent Makkai Gergely, az RMDSZ által delegált, majd nagy nehezen visszahívott marosvásárhelyi alpolgármester a leváltásakor csapott.

Nánó Csaba 2019. november 14., csütörtök

Verseny nélküli győztes

Nem kell csodálkozni a masszív távolmaradáson, hiszen a 14 (!) államelnök-jelölt többsége senkit és semmit sem képviselt. Olyan volt a voksolók válasza, amilyen a választék. Egy felduzzasztott semmi…

Nánó Csaba 2019. november 08., péntek

Csocsó, az elnökjelölt

Csocsóban érlelődött a gondolat: miért ne lehetne valódi államelnök? Úgy érezte, teljesen megfelel a követelményeknek: semmihez sem ért, semmi sem érdekli, az írás és olvasás nagy kihívás számára, hazudozásban utolérhetetlen.

Rostás Szabolcs 2019. november 08., péntek

Sajtóbrigantik

Sajtó és politika viszonya, újságírók és politikusok együttese olyannyira összetett kérdés, hogy nemcsak a nagyvilágban, de magyar nyelvterületen is egész irodalma van.

Makkay József 2019. november 02., szombat

Az áldozati kormány és a magyarság

Az előttünk álló szűk esztendőben semmi jóra nem számíthatunk. Bizonyossággal állítható, hogy problémáink éppúgy nem kerülnek terítékre, mint a baloldali kormányok idején. Sőt, annyira sem, hiszen egymást követő választási kampányoknak nézünk elébe.

Borbély Zsolt Attila 2019. október 25., péntek

Új helyzet a magyar politikában: a „centrális erőtér” vége

Az idei magyarországi helyhatósági választások eredményeinek tükrében egy dolog bizonyosan  leszűrhető: megszűnt a centrális erőtér. Két nagy politikai tömb fog a továbbiakban egymással vetélkedni a magyar politikai arénában.

Nánó Csaba 2019. október 24., csütörtök

Madarat tolláról…

Előlegezzünk bizalmat a liberális kormánynak, de vegyük le a rózsaszín szemüveget. Nyilván minden párt azzal gazdálkodik, amije van, ugyanakkor minden kormány olyan, mint amilyen annak miniszterelnöke.

Sütő Éva 2019. október 16., szerda

Ide lábam, ne oda!

A szövetségen belüli érdekek mindenkoron úgy kottázzák a csárdást, hogy az a bukaresti mánélére is passzoljon. Ám a kottalapok elkeveredése nemegyszer teremt skizofrén állapotokat.

Vélemény
Makkay József: A románság államfőjelöltjei – „Egy brancs maguk, ne is tagadja!”

Nehéz eldönteni, hogy a magyarsággal szemben ki volt elutasítóbb a rendszerváltás utáni államfők ...

Nánó Csaba: Verseny nélküli győztes

Nem kell csodálkozni a masszív távolmaradáson, hiszen a 14 (!) államelnök-jelölt többsége senkit ...

Nánó Csaba: Csocsó, az elnökjelölt

Csocsóban érlelődött a gondolat: miért ne lehetne valódi államelnök? Úgy érezte, teljesen ...