Pataky István

2019. november 26., 07:59

Menthetők-e a Mentsétek meg Romániát Szövetség magyar szavazói?

A Szerbiában és Szlovákiában már évek óta létező „probléma”, a kisebbségi magyarok „átszavazása” különböző ideológiák mentén szerveződő országos pártokra, mifelénk is megjelent. A romániai „áttörést” a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) érte el, amely különösebb erőfeszítés nélkül tudott maga mellé állítani elsősorban fiatal, értelmiségi, városi magyarokat. De miért választotta sok magyar az USR-t az RMDSZ vagy éppenséggel az urnáktól való távolmaradás helyett? Pontosan azért, amiért a románok: az ügyesen tető alá hozott párt azt üzente: más mint a többi, „begyepesedett” alakulat. Politikusai a szimpatizánsaikhoz, szavazóikhoz hasonlatosak, azaz modernek, lelkesek, törekvőek és bátrak.
Az üzenet hihető volt, s rövid idő alatt az USR-ben politizálók és a rajongók körében egyfajta szektahangulatot alakított ki. Egy USR-s arról ismerszik meg, hogy számára a nyugat-európai liberalizmus az egyetlen elfogadható világnézet, és mélységesen lenézi azt, aki ezzel nem ért egyet. Ő elsősorban európai uniós polgár, a nemzetisége részletkérdés. Miután Romániában ehhez fogható radikálisan liberális tömörülés eddig nem létezett, a lendület könnyen teret nyert, vonzó újdonság lett.
Az sem mellékes, hogy a PSD kormányzási bénázása, vezetőinek korrupciós ügyei, valamint a rendkívül profi módon megszervezett és irányított ellenzéki médiaoffenzíva soha nem látott hisztériát keltett Romániában. E hullám tarajára telepedett rá a szűzies USR, amelynek az RMDSZ-re aggatott „magyar PSD” jelzője úgyszintén hihető volt. A politika iránt legalább minimálisan érdeklődő erdélyi magyar fiatalok között nincs unalmasabb téma az állandó RMDSZ-es panaszkodásnál, vádaskodásnál, a mártírsorsot erősítő retorikánál, a táblácskák és feliratok, a szobrok, emlékművek, koszorúzások soha véget nem érő szappanoperájánál. Ők nem magyaroknak szóló ígéreteket várnak egy párttól, hanem klassz közeljövőt akarnak az országnak. Olyat, mint „odakint”.
Minden jel szerint az USR-rel egy ideig számolni kell a román politikában. Aki pedig magyarként rákapott az olykor igazi győzelmi sikerélménnyel is járó „átszavazás” ízére, azt nem könnyű visszacsábítani – a szerbiai és szlovákiai tapasztalatok legalábbis ezt mutatják. Az ötszázalékos eredmény elérésének állandó nyomása alatt kínlódó RMDSZ számára létkérdés az „átszavazás” és a politikától való elfordulás egyre nagyobb tömegeket érintő elterjedésének megállítása. Az elnökválasztási kampány azt mutatta, hogy az RMDSZ-t az USR-nek végre sikerült kissé kimozdítania komfortzónájából.
Az „átszavazás” esetleges térnyerése közép- és hosszútávon nem csak az RMDSZ ellehetetlenüléséről szól. Ez az, amit képtelenek vagy nem akarnak felfogni az USR mellett kampányoló magyarországi ellenzékiek. Számukra a tét csupán heccelni a „Fidesz erdélyi fiókpártját”, az RMDSZ-t, illetve egyezkedni mindenkivel, aki Orbán Viktor ellen van. A Momentum nevű formáció figuráit nem érdekli különösebben, hogy a román pártok üzenetei alapján szavazó magyar éppúgy távolodik el a magyarokat közösségként érintő közügyektől, mint az idegen nyelven tanuló magyar diák. A politikai tábor befolyásoló tényező lehet, ahogyan a baráti közeg is az. Az USR-re szavazó magyarok többsége nem beolvadó félben lévő ember, aki már menthetetlenül elindult a nemzetváltás irányába, hanem olyan magyar, akit „fáraszt” az erdélyi magyar tematika, a magyar–román szembenállás. Nem is érzékeli a beolvadás felé tett lépéseit, hiszen nem ilyen keretekben gondolkozik. Őt nem „románveszéllyel” riogatva vagy székely zászlóba csomagolt jövőképpel lehet megnyerni. Hitelesen kell az őt érdeklő témákról is beszélni. Magyar pártként, magyarul.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2020. január 23., csütörtök

Faramuci demokráciánk

Nincs a románnál eredetibb demokrácia széles e világon, ez régóta köztudott. Harminc esztendővel a forradalomnak nevezett összevisszaság után mindmáig átmeneti időszakban élünk.

Nánó Csaba 2020. január 21., kedd

Hol van már a tavalyi hó?

Környékünk arról volt híres gyerekkoromban, hogy rengeteg meredek utcája volt, ahol kiválóan lehetett szánkázni, csúszkálni. Egy-egy szánkózásra alkalmas utca akár több kilométer hosszú volt, az emberfia negyedórákat is csúszott lefelé.

Pataky István 2020. január 20., hétfő

Kezelésre vár Románia demográfiai válsága

A politikai elit elvitatkozhat azon, hogy miként lehet gyorsítani az autópályák építését, de előbb mégiscsak meg kellene egyezni az ország hosszú távú legfontosabb prioritásában. Ami nem lehet más, mint a demográfiai vészhelyzet kezelése. 

Rostás Szabolcs 2020. január 17., péntek

A hazavesztés relativizálása

A legtöbben már két évvel ezelőtt, az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés centenáriumán leszámoltak azzal az illúzióval, hogy a trianoni kérdéskörről lehet higgadt párbeszédet folytatni.

Makkay József 2020. január 09., csütörtök

A jövő elkezdődött

Közel-Kelet szétverése az Egyesült Államoknak sem jó. A gond csak az, hogy a korábban meghozott téves döntésekből a világhatalmi politika soha nem tanul. Vagyis a történelem folyamatosan ismétli önmagát.

Makkay József 2019. december 20., péntek

Szabadulásunk harmincéves története

Igazi hősök mindazok, akik az elnyomó gépezet pribékjeivel szembe menve nemcsak szabadságukat kockáztatták, hanem életüket áldozták. Ne legyenek illúzióink: hősiességük nélkül nem lehetett volna megbuktatni Európa legutolsó sztálinista rendszerét.

Makkay József 2019. december 13., péntek

Macska-egér játék Bukarestben

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt miniszterelnöke szélmalomharcot folytat, hiszen beharangozott reformelképzeléseit parlamenti támogatottság nélkül képtelen megvalósítani. Már a kiemelt, speciális nyugdíjak ügye is kemény diónak bizonyult. 

Nánó Csaba 2019. december 11., szerda

A fiúból lett Júlia és a kínai fehér ember

A politikai korrektség jegyében átestünk a ló túlsó oldalára, és egyre gyakrabban adódnak olyan helyzetek, amikor a normálist utasítják el és a magamutogató másságot emelik piedesztálra.

Somogyi Botond 2019. december 09., hétfő

Mitokondriumok. De minek és kinek?

A gyerekek meg vannak terhelve: egyrészt a régi tantervek alapján óriási mennyiségű tananyagot kell elsajátítaniuk. Ezért inkább a gondolkodásra, a logikára, a kísérletekre kellene összpontosítani. Másrészt rengeteg időt kell iskolában tölteniük.

Makkay József 2019. december 05., csütörtök

Ha a medve az úr

Se szeri, se száma a székelyföldi medvetámadásoknak. Már ott tartunk, hogy a gazda fellélegzik, ha a nagyvad nem embert, hanem „csak” haszonállatot veszélyeztet.

Vélemény
Nánó Csaba: Faramuci demokráciánk

Nincs a románnál eredetibb demokrácia széles e világon, ez régóta köztudott. Harminc esztendővel ...

Nánó Csaba: Hol van már a tavalyi hó?

Környékünk arról volt híres gyerekkoromban, hogy rengeteg meredek utcája volt, ahol kiválóan lehetett ...

Pataky István: Kezelésre vár Románia demográfiai válsága

A politikai elit elvitatkozhat azon, hogy miként lehet gyorsítani az autópályák építését, ...

Legnézettebb