avatar
Somogyi Botond

2023. március 17., 12:02

Katica felmászott… az Oscar-gálán

Leesett az állam, amikor megtudtam, hogy az Oscar-díjakat átadó gálán Jamie Lee Curtis magyarságáról is beszélt. A gálát nem néztem, már évek óta nem nézem, hiszen tudom: nem egy esetben a politikai korrektség és e mellett sok minden más játszik közre a díjak odaítélésénél. Ezúttal a híradások során mégis felkaptam a fejem. Hogyan lehet az, hogy egy ilyen ízig-vérig liberális, kozmopolita környezetben valaki a magyarságáról beszél? Ráadásul úgy, hogy az Egyesült Államokban született, édesanyja pedig a híres amerikai színész, Janet Leigh.

Nyilván tudtam, Jamie a Magyarországról származó Tony Curtis (születési nevén Schwartz Bernát) lánya, s hogy az apja sohasem titkolta magyarországi származását.

Sőt azt is tudtam, hogy Magyarországon többször is forgatott, ám ritkán volt alkalma megismerni azt a vidéket, ahonnan nagyszülei származtak. Tavalyelőtt több időt töltött Mátészalkán, ahol meglátogatta az édesapja relikviáiból álló, Tony Curtis emlékére készült múzeumot. Elmondása szerint akkor elhatározta, hogy segít közösségi térré alakítani a mátészalkai zsinagógát, ahova nagyszülei is jártak. Akkor ki is jelentette: úgy érzi, elválaszthatatlan kötelék fűzi Magyarországhoz.

Amikor két évvel ezelőtt olvastam az akkor kétszeres Golden Globe-díjas színésznő mátészalkai látogatásáról a híreket, elkönyveltem magamban: a színésznő igencsak udvarias, tudja, mit kell mondani egy ilyen helyen, ám szavai nem többek, mint puszta jólneveltség. Tévedtem.

Az immár Oscar-díjas színésznő valóban komolyan gondolta, amit mondott, és tényleg büszke magyarországi származására.

Ezt pedig olyan környezetben is elmondta, ahol bizony a magyar gyökerek vagy származás egyáltalán nem minősül előnynek, sőt. Az Oscar-díj átadását követően ugyanis a szokásos sajtótájékoztató keretében magyar származásával kapcsolatban is kapott kérdést. Ő pedig rendkívül természetesen módon nyilatkozta: igenis büszke rá, hiszen édesapja családja Magyarországról érkezett az Egyesült Államokba. Azt, hogy mennyire érzi magát magyarnak, nem részletezte, csupán annyit mondott, hogy ez személyes dolog, viszont egy magyar dalt (Katica, Katica, felmászott a fára…) kezdett el énekelni.

Miután még egyszer elmondta, hogy a magyar örökségére büszke, körbenézett a teremben, és meglepetéssel tapasztalta, majd ki is jelentette: milyen csend lett a teremben.

A mai nemzetközi viszonyok között, amikor a magyarokat ferde szemmel nézik, s Magyarországot a migrációs politikája, a genderelmélettel szembeni hozzáállása, a keresztyénség védelme, valamint az oroszországi szankciók ellenzése miatt páriának tekintik, elég nagy bátorságra vall. Talán még akkor is, ha az illető anyanyelve amerikai s immár Oscar-díjas színész. Vagy lehet, hogy éppen azért.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca
Makkay József 2023. szeptember 22., péntek

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai áldozata a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.