Pataky István

2019. augusztus 03., 12:42

Hiénák a caracali vértócsában

Nem kérdéses, hogy a caracali kettős gyilkosság ügyében súlyos hibák, emberi, szakmai mulasztások történtek. A rendőrök csütörtökön éjjel 2,30 órakor azonosították be a feltételezett elkövető lakóhelyét, de csak 4 órakor érkeztek a helyszínre. A házkutatási parancs hiányában reggel 6 órakor hatoltak be a házba, holott a legfőbb ügyész szerint a fegyveresek már az alapos gyanú alapján behatolhattak volna az ingatlanba. Az elrabolt, később megerőszakolt és meggyilkolt 15 éves lány hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot, a hatóságok nem voltak képesek idejében közbelépni, hogy megmentsék az életét.

A Speciális Távközlési Szolgálat képtelen volt beazonosítani a segélyhívások helyét, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy a rendőrök csak 19 órás késéssel hatoltak be abba a házba, ahol Alexandrát elrablója fogva tartotta, majd megölte. Az ügyet az első pillanattól hiányosan vagy egyáltalán nem kommunikálták az érintett hatóságok. A belügyminisztérium rendkívüli sajtótájékoztatók helyett a hallgatást választotta. A leváltások, lemondások sorozata utólagos kozmetikázás csupán.

De van e rettenetes történetnek két olyan vetülete, amelyről legalább olyan hangsúlyosan érdemes beszélni, mint a hatóságok felelősségéről. Az egyik a kiéhezett hiénaként viselkedő média, s azon belül az országos hírtelevíziók bűnös cirkusza. Amit az utóbbi napokban az Antena 3, a Realitatea Tv, a România Tv és a Digi 24 tett, annak az égvilágon semmi köze nincs az újságíráshoz, a tájékoztatáshoz. Az érintett családok érzéseinek, jogainak semmibevételétől a gyűlöletkeltésen és a nyilvános heccelésen át egészen a hamis hírek terjesztéséig ezek a csatornák óránként hágták át a médiaetika, a jóérzés, az emberiesség legalapvetőbb szabályait. Nincs az a büntetés az Országos Audiovizuális Tanács részéről, amellyel érzékeltetni lehetne ezeknek az úgynevezett újságíróknak, szerkesztőknek a randalírozását. Legutóbb talán 1989 decemberének utolsó napjaiban a közszolgálati televízión láthattunk ilyen mértékű félrevezetést, uszítást, hisztériakeltést képernyőn.

A másik hiéna, amely élvezettel lépkedett a caracali vértócsában, az a politikum, annak is a legkiemeltebb szereplői. Klaus Johannisnak – aki érezhetően csalódottan szakította meg egész nyárra szóló szabadságát – mi más juthatott volna eszébe a gyilkosságokról, mint az igazságügyi törvények? Hát persze, hogy a kormányt hibáztatta a történtekért a tengerpartról érkező államfő, akinek utcára vonult rajongói a diáklány tragédiája kapcsán is vörös pestist kurjongattak. Viorica Dăncilă, a főnöke bebörtönzése után irányt váltó miniszterelnök szintén kampányüzemre kapcsolt: ő népszavazást követel a súlyosabb büntetésekért. Micsoda remek ötlet ezt követelni Johannison az elnökválasztási kampány felvezetéseként! A szociáldemokraták moguljainak médiájában az ügyészek a hibásak Alexandra haláláért, az ellenzék szolgálatban álló üzletemberek sajtóorgánumaiban a rendőrök tehetnek mindenről. Nem változott semmi a bukaresti politikai mocsárban, csak az apropó más: két diáklány meggyilkolása.

A politikai és médiaőrjöngés sokkal többet árt az országnak, nekünk, állampolgároknak, mint a gyilkos pszichopata vagy a hibázó hatósági emberek. Románia egymással vetélkedő vezetői kampánycélokból, a hátterüket szolgáló hírtelevíziók pedig a nézettség hajszolása, illetve politikai megfontolások okán most éppen újabb csapást mértek az emberek állam iránti bizalmára, arra a kevésre, amennyi még maradt. Ez is egy bűntény.

0 HOZZÁSZÓLÁS
2019. augusztus 02., péntek

Tusványos 30. Egy a tábor! – Tőkés László beszéde a diáktáborban

Mi, erdélyi magyarok száz esztendeje a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mit jelent a Trianon utáni beolvasztó politika és a Ceauşescu-féle kommunista homogenizáció. A többi európai nemzet önazonosságát is védelmezve állunk ki kereszténységünk mellett.

Makkay József 2019. augusztus 01., csütörtök

Tusványos hozadéka

Gyakorlatias ember lévén én inkább a táborban elhangzó előadások hozadékát próbálom szemrevételezni. Mennyire haladt előre az erdélyi magyar közösség az itt elhangzott gondolatok, tervek, nemzetpolitikai stratégiák megvalósítása terén? 

Sütő Éva 2019. július 28., vasárnap

Arculatépítés közpénzen

Régóta figyelem egyes Bihar megyei polgármesterek azon törekvését, miként alkalmaznak kabinetjeikben olyan „tanácsadókat”, akiket a hivatalban saját népszerűsítésükre, arculatépítésre használnak. Igaz, ezek a kabinetemberkék nem is használhatók másra. 

Makkay József 2019. július 25., csütörtök

A magyar és szerb Hunyadi János

Jó ideje csodálkozva nézem a szerb–magyar kapcsolatokat. A Kárpát-medencében nem vagyunk szokva az ilyen együttműködéshez. Ha éppen nem támadja valaki hátba a magyarokat, akkor a csend a gyanús, mert azt sejteti, hogy valamiféle alattomos dolog készül. 

Borbély Zsolt Attila 2019. július 23., kedd

A „több Európa” a földrész halálát jelenti

Létkérdés, hogy tovább lássunk az orrunknál és felfogjuk: a globalista nyomással szemben a nemzetállam jelenthet csak védelmet. A nemzetállam, amely nem feltétlenül intoleráns, demagóg, asszimilációra törekvő, mint amilyenek a kisantant államok. 

Nánó Csaba 2019. július 20., szombat

Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes fát kivágta. Csak akkor jöttünk rá, hogy az ortodox egyház vette meg, amikor egyik napról a másikra egy fatemplom épült a kertben.

Makkay József 2019. július 18., csütörtök

Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek meg, hogy azt csak bukdácsoló diákokkal lehet feltölteni. Nagy kérdés, hogy a román közoktatási rendszer miért tol mindenkit az érettségi fele?

Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Vélemény
Makkay József: Tusványos hozadéka

Gyakorlatias ember lévén én inkább a táborban elhangzó előadások hozadékát próbálom ...

Makkay József: A magyar és szerb Hunyadi János

Jó ideje csodálkozva nézem a szerb–magyar kapcsolatokat. A Kárpát-medencében nem vagyunk szokva az ilyen ...

Nánó Csaba: Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes ...

Legnézettebb