Szívszorító dolgokat meséltek a Hamász túszainak hozzátartozói

EN-összeállítás 2023. november 15., 19:24

A Hamász által Izraelből elhurcolt külföldi túszok legnagyobb csoportját a thaiföldiek alkotják. Több ezren dolgoztak eddig Izraelben, hogy el tudják tartani családjaikat, otthon ugyanis nem tudnak rendesen megélni. Bár az izraeli háború óta ezrek tértek haza, a veszély ellenére sok thaiföldi nem akarja elhagyni Izraelt.

Szívszorító dolgokat meséltek a Hamász túszainak hozzátartozói
galéria
Thaiföldi mezőgazdasági munkások ebédelnek egy kibucban. Sokan a veszély ellenére is ragaszkodnak az izraeli munkalehetőséghez Fotó: Képernyőmentés – videofelvétel

„Az egyetlen kívánságom, hogy a fiam épségben térjen vissza Thaiföldre. Csak ez maradt nekem” – mondja az egyik thaiföldi túsz, Natthaporn Onkaew édesanyja, akinek fiát a Hamász palesztin radikális terrorista csoport tartja fogva. Egy farmon dolgozott, amikor október 7-én elrabolták.

Az Onkaewhez hasonló thaiföldiek alkotják a külföldi munkavállalók legnagyobb csoportját Izraelben.

Néhányan az ápolói szakmákban dolgoznak, de a legtöbben a mezőgazdaságban, a gyümölcsszedés és a zöldségtermesztés területén.

A Gázai övezet környéke Izrael zöldségeskertjének számít. Régebben sok palesztin dolgozott ott, de az utóbbi években csak nagyon kevésnek adtak engedélyt az izraeli hatóságok, hogy beléphessen az ország területére. Az Onkaewhez hasonló thaiföldiek töltötték be ezt az űrt, mivel a Közel-Keleten sokkal több pénzt keresnek, mint a hazájukban – számol be a Reuters hírügynökség.

Van, akinek a holttestét várják haza a hozzátartozók

„Mondtam neki, hogy Izrael veszélyes ország. Azt kérdeztem tőle: biztos, hogy oda akarsz menni, ahol mindig konfliktusok vannak? De őt nem érdekelte. Úgy döntött, hogy elmegy” – mesélte a túsz apja a hírügynökség munkatársának.

Míg Onkaew szülei még reménykedhetnek fiuk hazatérésében, addig Khraboan Pansa-Ard szülei már semmiben sem tudnak kapaszkodni: bizonyítékaik vannak arra, hogy a fiuk meghalt a Hamász támadásában. „Csak három hónapig akart Izraelben dolgozni” – nyilatkozta az édesapja, aki a feleségével együtt a templomban keres vigaszt, és remélik, hogy a kormány minél hamarabb hazaszállítja gyermekük holttestét, hogy vallásuknak megfelelő temetést kaphasson.

Sok thaiföldi nem akarja elhagyni Izraelt

A V4 hírügynökség beszámolója szerint a thaiföldi média folyamatosan tudósít az áldozatok átszállításáról és a túlélők hazatéréséről. Mostanra 6500 munkás érkezett haza Thaiföldre a kormány által biztosított repülőgépeken.

Az elsők között volt egy férfi, aki arról beszélt, milyen szörnyű volt a terrortámadás napja.

Az egyik barátom az arcán sérült meg. Közülünk négyen sebesültek meg. Nem hittem, hogy megérem a mai napot, mert a támadás nagyon brutális volt”

– magyarázza a férfi, akinek a térdét lőtték meg.

A veszély ellenére sok thaiföldi nem akarja elhagyni Izraelt. Túl erős a vágy, hogy sok pénzt keressenek az otthoni házra, gyermekeik oktatására vagy adósságaik törlesztésére.

Izrael kompenzációt, egyfajta veszélyességi pótlékot is kínál, erre ötmillió dollárt irányzott elő. Közben több száz menedékhelyet terveznek a mezőgazdasági területeken dolgozóknak.

A munkásokra ugyanis égető szükség van: ha senki nem szedi össze a gyümölcsöt és a zöldséget a földekről, az élelmezésbiztonság nem garantált.

Thaiföld miniszterelnöke, Srettha Thavisin a maga részéről megfogadta, hogy javítja a thaiföldi munkakörülményeket, hogy honfitársainak ne kelljen külföldi veszélynek kitenniük magukat.

A távolkeleti ország kormányfője biztosítékot kapott, hogy Izrael minden segítséget megad a túszok kiszabadításához. A jelentések szerint harminckét thaiföldi munkás már meghalt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.