Nyugat-Európa ,,nyitott határok programjának” eredménye: tomboló antiszemitizmus és közbiztonságot veszélyeztető bandaháborúk

EN-összeállítás 2023. október 22., 11:22 utolsó módosítás: 2023. október 22., 14:17

A betelepedett nagyszámú arab migráns miatt a II. világháború óta nem látott méreteket öltött több nyugat-európai országban az antiszemitizmus. Német nagyvárosokban a náci Németországra emlékeztető módon, Dávid-csillaggal jelölik meg zsidó lakók ingatlanját, Svédországban pedig bandaháborúk tesznek élhetetlenné egész városokat.

Nyugat-Európa ,,nyitott határok programjának” eredménye: tomboló antiszemitizmus és közbiztonságot veszélyeztető bandaháborúk
galéria
Tomboló antiszemitizmus. Németországaban Dávid-csillaggal jelölik meg a zsidó lakók ingatlanját Fotó: V4 Agency

A Hamász palesztin terrorszervezet izraeli mészárlását követő gázai hadműveletek ellen tiltakozó nyugat-európai arab közösségek már nem elégednek meg az utcai tüntetésekkel és az egyre harsányabb antiszemita jelszavak skandálásával. A náci Németországban elterjedt módszerhez hasonlóan hozzáláttak a zsidó házak és intézmények megjelöléséhez, mintegy jelzésként későbbi pogromok előkészítésére.

Londonban, a Stamford Hill-i Vishnitz lányiskolát múlt héten csütörtökön kora reggel, míg a közelében lévő Beis Chinuch Lebonos leányiskolát hétfőn hajnalban öntötték le vörös festékkel.

Stamford Hillben nagyszámú zsidó közösség él, akik a judaizmus ortodox változatát vallják, írja a nagy-britanniai LBC portál.

A londoni rendőrség közölte, hogy mindkét incidenst gyűlölet-bűncselekményként kezeli, de egyelőre senkit sem tartóztattak le. A bűncselekményeket rögzítették a térfigyelő kamerák, a felvételeken látható, ahogy maszkos férfiak az iskolákhoz mennek, majd festékkel öntik le a bejáratokat.

A helyi zsidó közösséget képviselő Pinter Trust egyik szóvívője azt nyilatkozta, hogy „sokkolták” őket az incidensek.

,,Aggódunk a zsidó közösség elleni gyűlölet-bűncselekmények miatt, különösen azután, hogy ezt a két iskolát megrongálták, és aggódunk amiatt, ami előttünk áll. Hálásak vagyunk a rendőrségnek, amiért fokozták a jelenlétüket. Minden támogatásra szükségünk van, amit jelenleg kaphatunk, mert az emberek nagyon nyugtalanok” – fogalmazott az érdekvédelmi szervezet képviselője.

James Conway nyomozó főfelügyelő, aki a Hackney és Tower Hamlets rendőrségi tevékenységét vezeti elmondta, hogy az izraeli támadások óta megemelték a rendőri készültséget a környéken,

Ezeket az incidenseket szigorúan kivizsgáljuk. Világossá tettük, hogy zéró toleranciát alkalmazunk a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben”

– emelte ki.

Londonban vörös festékkel öntötték le a lányiskola bejáratát, ahol zsidók is tanulnak Fotó: V4 Agency

Dávid-csillag németországi házakon

Európa több országában megemelték a terrorkészültséget, és bejelentették, hogy azokon a környékeken, ahol zsidó közösségek élnek, megemelik a rendőri jelenlétet. Közben a rendőrségre folyamatosan érkeznek az antiszemita magatartásról szóló feljelentések.

Németországban szintén többen érzik fenyegetve magukat, miután Berlinben több zsidó lakos bejárati ajtajára is felfestették a Dávid-csillagot, ami nyilvánvalóan a náci zsidóüldözés során az 1930-as években alkalmazott megfélemlítési taktikára emlékeztet, írja a RMX News hírportál. A Hamász október 7-i izraeli terrortámadása óta legalább négy ilyen esetet jelentettek a német rendőrségnek, számol be az egyre gyakoribb németországi antiszemita jelenségekről a Times of Israel.

A német rendőrség közölte, hogy vizsgálatot indított az incidensek ügyében, és megerősítette a biztonsági intézkedéseket a zsidó közösség lakóhelye körül.

Svédországi bandaháborúk

Nyugat- és Észak-Európában az erősődő antiszemita megmozdulások mellett minden szempontból romlik a közbiztonság, írja összefoglalójában a V4 hírügynökség.

„Mindenki veszélyben érzi magát” – jelentette ki Charlie Duxbury svéd politikus a Politico lapnak adott e heti interjújában. A jobboldali politikus arról számolt be, hogy az év eleje óta a negyedik robbantásos merénylet történt Stockholmban, az ő körzetében. 2023-ban legalább 134 robbantásos merénylet történt Svédország-szerte, szemben a tavalyi évben elkövetett 90 robbantásos merénylettel. De más bűnözési statisztikák sem mutatnak jobban: év eleje óta 289 lövöldözés történt.

Bár a Politico cikke látszólag igyekezett figyelmen kívül hagyni a tömeges migrációnak a svédországi helyzetre gyakorolt hatását, elismerte, hogy a bandák közötti erőszak nagy része feltehetően az úgynevezett kurd róka, az iraki születésű Rawa Majid és egy korábbi bandatársa, Islmail Abdo közötti harc eredménye.

A londoni Times of London azonban a múlt héten még ennél is nyersebben fogalmazott, megjegyezve, hogy

a rivális bandákban harcoló fegyveresek jellemzően első vagy második generációs bevándorlók,

akik gyakran Svédország nagyobb városainak bűnözéssel sújtott külvárosaiban nőnek fel, és kevéssé érzik, hogy a többségi társadalomban van helyük.

Most csapódik le a svéd baloldali szociáldemokraták megengedő bevándorláspolitikája

A migránsbandák által elkövetett erőszak az ország egyik fő politikai kérdésévé vált, Ulf Kristersson miniszterelnök felszólította a hadsereget, hogy a rendőrséggel közösen dolgozzanak ki megoldásokat a növekvő bandaháborúkra, amelyekben a svéd rendőrség becslései szerint jelenleg mintegy 30 000 ember vesz részt.

Kristersson, aki tavaly került hatalomra a jobboldali Svéd Demokraták pártja által informálisan támogatott koalíciós kormány megalakítása után,

a jelenlegi helyzetért a nyitott határok programját tette felelőssé, amely az őt megelőző baloldali szociáldemokrata vezetésű kormányok egyik fő ismérve volt.

„A felelőtlen bevándorlási politika és a sikertelen integráció vezetett ide” – mondta Kristersson a múlt héten, majd hozzátette: „Vadászni fogunk a bandákra, le fogjuk győzni a bandákat”.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.