Grúzia, az olcsó és szép hely

2021. október 19., 08:28

A külföldön nyaralók számára Grúzia kevésbé ismert ország, ám turizmusa előtt biztosan nagy jövő áll: barátságos helyek, szubtrópusi klíma, hatalmas hegyek, több ezer éves történelem, nagyszerű tengerpart, különleges ételek és borok. És mindez elfogadható áron. Grúziai úti élményeinket foglaltuk össze.

Grúzia, az olcsó és szép hely
galéria
Tbiliszi, az európai hangulatú főváros Fotó: Samu Tamás Gergő

Egyes földrajztudósok szerint a kaukázusi ország már Ázsiához tartozik, de kulturális értelemben mindenképpen európai országnak számít elég erős keleti hatással. Erdélyből átszállással lehet eljutni a kolozsvári vagy bukaresti repülőtérről, de talán a leginkább kézenfekvő megoldás, ha a közvetlen budapesti járatot választjuk.

Az éjszakai indulás előnye, hogy Kutaiszibe hajnalban érünk, de akár a városban is maradhatunk, vagy a szervezett buszos járatokat választva rögtön a fővárosba, Tbiliszibe, esetleg a tengerparti Batumiba megyünk.

Mindkét út néhány órát vesz igénybe, és a buszos pihenés után délelőtt már a kinézett nagyvárosban találhatjuk magunkat.
Batumi tengerparti üdülőváros, ahol a szórakozásé és a strandolásé a főszerep. A várostól nem messze már ott van a török határ, ahová szinté át lehet menni, de Adzsaria tartomány – amelynek a központja Batumi – is számos látnivalót tartogat. Szezonban fesztiválok, zenei és kulturális események váltják egymást.

Kapaszkodó a grúziai hegyekbe, távolban a hófödte hegycsúcsok Fotó: Samu Tamás Gergő

Az országban 50 helyi, népszerű szőlőfajtából készül bor. Ehhez tudni kell, hogy Grúzia a szőlő őshazája.

A városban a szerencsejáték kedvelői is találnak maguknak programot, de a környékbeli erdős hegyek is nyújtanak látnivalót. A főváros évszázadokon át fontos közvetítő volt a keleti és az európai kultúrkör között. A lakosság nagy többségét adó grúzok mellett számos kaukázusi nép él Tbilisziben. Erődök, várak és székesegyházak is látogathatók. Érdemes elmenni egy helyi piacra, ahol a különleges grúz éghajlat miatt a datolyaszilvát, kiwit, citrusokat, guavát, és gránátalmát is vásárolhatunk a kistermelőktől. Nem beszélve a híres édességről, a csurcselláról, ami elmaradhatatlan kelléke a grúziai utazásoknak.
Északon, a Kaukázus magas hegyeiben már terepjárót kell bérelni, amivel akár elzárt falvakba is el lehet jutni. Mestiában különleges erődszerű épületeket láthatunk, amelyek a középkor óta védik a helyieket mindenféle támadástól. Ezek az erődítmények Grúzia talán legismertebb látnivalói. A hegymászás, rafting vagy siklóernyőzés szerelmesei a hegyekben bőven találnak elfoglaltságot.
Kutaiszi városán sem érdemes átrobogni grúziai utunk során, hiszen a bagrati székesegyház már ezer éve hirdeti a kereszténységet a térségben. A közelmúltban felújított épület számtalan díszítése, festménye olyan látnivaló, amit nem érdemes kihagyni.
A grúz konyha remekei nálunk is egyre ismertebbek, de legjobb, ha helyben fedezzük fel az ételeket.

A khachapuri – amely hajószerű tésztán sütött sajtot, tojást és egyéb feltéteket jelent – az egyik legismertebb grúz fogás. Finom leveseket, pörköltszerű ételeket vagy éppen burekhez hasonló babbal, sajttal, túróval töltött finomságokat is találunk a grúz konyhán.

Az új negyedek mindenhol megváltoztatták a hagyományos városképet Fotó: Samu Tamás Gergő

Fűszerezése keleti jelleget mutat, hiszen a koriander használata alapvető, de más – nálunk kevésbé ismert – fűszereket is bátran használnak és kevernek.
Többféle grúz kommersz sör is kapható, de a kézműves vagy kisüzemi sörök is egyre népszerűbbek. A borok tekintetében széles kínálat van. 500 féle grúz szőlőfajtából készítenek számtalan bort, ezek jelentős része igazi minőségi termék. Aki komolyabban gondolja a fogyasztást, az olcsón nagyszerű szőlőpálinkát, helyi néven chachát rendelhet bármely étteremben.
Nem mellékes, hogy a grúz árszínvonal valamelyest a romániai alatt marad, ha a bolti és éttermi számlákat nézzük. A friss helyi gyümölcsök jóval olcsóbbak. A szállás akár harmada is lehet egy átlagos romániai panziónak vagy apartmannak, az utazás pedig – ha nem a taxit választjuk – igen olcsó. Akár busszal, vonattal vagy iránytaxival fedezzük fel az országot, nem kell sokat költeni utazásra. Autót bérelni már nemzetközi áron lehet, de a grúz vezetési stílusra érdemes odafigyelni, mert veszélyeket tartogat.
Grúzia olyan ország, amely kultúrák, vallások, éghajlatok, ősi népek területeinek metszéspontján fekszik. Ez gyakran okozott problémát, de a turizmus szempontjából rendkívül előnyös. Sokan felfedezték már maguknak az országot, de annyian még nem, hogy zsúfoltnak lehetne mondani. Ha a grúzok jól népszerűsítik országukat, ez nem sokáig lesz így. Még érdemes azelőtt meglátogatni.

Samu Tamás Gergő

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.