Somogyi Botond

2019. június 05., 15:44

Légy jó mindhalálig! – elbúcsúzott a közönség kedvenc darabja a Kolozsvári Magyar Színháztól

Könnyező szemek a nézőtéren (és ezúttal a színpadon is), hangos ováció, szűnni nem akaró, hosszan tartó vastaps a fennálló közönségtől – egy ismét kiválóra sikeredett előadás után. Így búcsúzott a kolozsvári (és az erdélyi) közönségtől a Béres László rendezte Légy jó mindhalálig című musical.

A kincses város társulatának az utóbbi évek – de talán évtizedeket is nyugodtan írhatnánk – egyik legjobb előadása 31 alkalommal volt látható a sétatéri nagyszínpadon.

Szinte minden alkalommal teltház előtt. Igaz, három-négy előadáson a nézőtér csupán félig telt meg, ez azonban inkább a rossz időzítésnek volt köszönhető, hiszen ünnepek (reformáció, advent) és vakációk alkalmával kevesebben tudtak elmenni az előadásokra.
A két és fél év alatt állítólag több mint húszezren tekintették meg a Móricz Zsigmond regénye nyomán született musicalt. Voltak, akik egyszer látták, de többen kétszer vagy annál többször is megnézték a produkciót. Egyik ismerősöm, akinek lánya a színiakadémiára jár, elmesélte, hogy a darabot látta húsz évvel ezelőtt a marosvásárhelyiek előadásában, megnézte a budapesti rendezést is. – De nyugodt szívvel állítom, a kolozsvári a legjobb – mondta, miután arról faggattam, hogyhogy másodszor is képes volt százhúsz kilométert utazni az egyik szomszédos városból.
– Láttam az első és most az utolsó előadást. Akkor a bemutató után rögtön szültem, ezért a kicsi miatt mostanig nem tudtam megnézni még egyszer. De az utolsót nem akartam kihagyni. Akkor is, most is felemelő érzés volt itt lenni – mesélte egy anyuka.

A második évad után azt tervezték, hogy a darabot nem tűzik többet műsorra. Ám a nagyszerű sikerek és a teltház garantálta az újabb, harmadik évadot is.

S ha azt nézzük, hogy a musicalt idén is szinte minden alkalommal teltház előtt játszották, ha azt nézzük, hogy a szombati előadás után a mellettem ülő apuka, a tisztes kort megélt öregúr és persze megannyi hölgy vagy a szemét vagy a bepárásodott szemüvegét törölte, ha azt nézzük, hogy a vidékről érkezett fiatal gyerekek a taps közben igyekeztek minél közelebb kerülni a színpadhoz, hogy testközelből láthassák a színészeket és a velük egykorú „gyerekszínészeket”, akkor nyugodtan állíthatjuk: jövőre is műsorra tűzhetnék.
Persze a mutáló hangú kamaszok, a három év alatt rengeteget fejlődött fiatalok – szó szerint – kinőtték az előadást. De én lopva mégis megnéztem a júniusi műsort: hátha. És valószínűleg ősszel is reménykedve fogok pillantgatni az új évadot beharangozó plakátok felé. Habár tudom, mindhiába. Mint ahogy azt is, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kapott a produkció, meg azt is, hogy volt olyan színházi személy, akinek nem feltétlenül tetszett a darab. De hát nem lehet mindig kortárs, kizárólag egyes kritikusok által dicsért, sokak által pedig nem értett vagy értetlenül bámult, Vakok típusú stúdió-elődásokban részt venni.

A Légy jó mindhalálig! bebizonyította, szükség van klasszikus értelemben vett magyar színdarabra

(legyen az akár musical is), a közösségek formálódására (gyerekek és azok szülei között, de nem csak), a jó továbbadására, az együtt – színészek, gyermekek, közönség által – megélt katarzisra. Arra, hogy ne csak a színházban lássuk a kis Nyilas Misit, hanem a mindennapokban is tudjuk egymást biztatni az őszinteségre és becsületességre: légy jó, fiam, légy jó mindhalálig!

0 HOZZÁSZÓLÁS
2019. július 17., szerda

Garda Dezső új könyve: Erdély történelme Gyergyóból nézve

A Hadimúzeum Alapítvány kiadásában megjelent dr. Garda Dezső új könyve, amely értékes ismereteket tartalmaz Erdély történetéről. Az Erdélyi Fejedelemség és Gyergyó (II.) című mű lényegében az azonos címmel 2018 decemberében kiadott első kötet folytatása. 

Nánó Csaba 2019. június 11., kedd

Kolozsvártól Párizsig és vissza: Szilágyi Enikő varázsa

A letűnt rendszer egyik legtöbbet foglalkoztatott romániai magyar színésznője volt. A körülmények hatására mégis elhagyta az országot. Demény Péter író meghívottja a Prospero páholyban ezúttal Szilágyi Enikő volt.

Sütő Éva 2019. június 10., hétfő

Ottomány: romokból kinőtt kulturális erőd

A Partiumban, de kiváltképp az Érmelléken ritkán lehet elmondani, hogy befejeztek volna uniós projektet, mégis akad kivétel. Jó példa erre a Szalacs községhez tartozó Ottomány kúriája, amely mai pompájában sokak szerint a nagyváradi várral vetekszik. 

 

Nánó Csaba 2019. május 17., péntek

Ünnepi Könyvhét Kolozsváron: A gyerekeink talán olvasni fognak

Május 9. és 12. között szervezték meg Kolozsváron az Ünnepi Könyvhét kilencedik kiadását. Ha szubjektíven akarjuk megítélni az eseményt, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy a könyvhét alkalmából minden évben nagyjából ugyanazokkal az emberekkel találkozunk. 

Nánó Csaba 2019. május 10., péntek

Áprily és Reményik barátja, Weress Margit memoárkötetei

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban mutatták be a Kriterion és a Polis Könyvkiadók közös gondozásában megjelent, Weress Margit – Áprily Lajos és Reményik Sándor közeli barátjának – visszaemlékezéseit tartalmazó Magyar szó Erdélyben című művet. 

Nánó Csaba 2019. május 03., péntek

Földes László Hobo Ady-estje Kolozsváron

Hobo 2013 óta a Nemzeti Színház tagja, és öt évvel ezelőtt itt mutatta be az Ady Endre verseiből összeállított estjét Fekete-Kovács Kornél zenéjére, amelyet az érdeklődők április 24-én Kolozsváron is megtekinthettek.  Az előadás hatalmas sikert aratott. 

Nánó Csaba 2019. április 09., kedd

Egri csillag a kincses városban

Sata Árpád egri színművész volt az első vendége a Györkös Mányi Albert Emlékház új beszélgetőestjének. A sorozat házigazdája Demény Péter író. A beszélgetőest a művészekről írott könyvek – eddig mintegy 15 jelent meg – szóban felújított kiadása.

Nánó Csaba 2019. április 01., hétfő

Történetek operáról és világsztárokról Kürthy András operarendezővel

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház nyolcadik évadjához érkezett ZeneSzó elnevezésű beszélgetőestjének meghívottja március 20-án Kürthy András budapesti operarendező volt, aki eddigi pályája során több világsztárral is dolgozott. 

2019. március 27., szerda

Kaposvár: ünnep Rippl-Rónai József városában

Kaposvár „Somogyország” központja. A sok látnivalót kínáló településen az 1848-as forradalom emlékét méltó módon megünneplő kavalkádban jártunk. A kaposvári séta Magyarország egyik gyönyörű városát hozza közelképbe.

Sütő Éva 2019. március 23., szombat

Amikor Várad volt a világ közepe

Nagyvárad fejlesztésre szánt költségvetéséből 1,8 millió euró értékben a lakosság javaslatai és szavazatai alapján kiválasztott terveket támogat a városi önkormányzat.  A tavaly meghirdetett lehetőség sikertörténetnek ígérkezik. 

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...