Somogyi Botond

2019. június 05., 15:44

Légy jó mindhalálig! – elbúcsúzott a közönség kedvenc darabja a Kolozsvári Magyar Színháztól

Könnyező szemek a nézőtéren (és ezúttal a színpadon is), hangos ováció, szűnni nem akaró, hosszan tartó vastaps a fennálló közönségtől – egy ismét kiválóra sikeredett előadás után. Így búcsúzott a kolozsvári (és az erdélyi) közönségtől a Béres László rendezte Légy jó mindhalálig című musical.

A kincses város társulatának az utóbbi évek – de talán évtizedeket is nyugodtan írhatnánk – egyik legjobb előadása 31 alkalommal volt látható a sétatéri nagyszínpadon.

Szinte minden alkalommal teltház előtt. Igaz, három-négy előadáson a nézőtér csupán félig telt meg, ez azonban inkább a rossz időzítésnek volt köszönhető, hiszen ünnepek (reformáció, advent) és vakációk alkalmával kevesebben tudtak elmenni az előadásokra.
A két és fél év alatt állítólag több mint húszezren tekintették meg a Móricz Zsigmond regénye nyomán született musicalt. Voltak, akik egyszer látták, de többen kétszer vagy annál többször is megnézték a produkciót. Egyik ismerősöm, akinek lánya a színiakadémiára jár, elmesélte, hogy a darabot látta húsz évvel ezelőtt a marosvásárhelyiek előadásában, megnézte a budapesti rendezést is. – De nyugodt szívvel állítom, a kolozsvári a legjobb – mondta, miután arról faggattam, hogyhogy másodszor is képes volt százhúsz kilométert utazni az egyik szomszédos városból.
– Láttam az első és most az utolsó előadást. Akkor a bemutató után rögtön szültem, ezért a kicsi miatt mostanig nem tudtam megnézni még egyszer. De az utolsót nem akartam kihagyni. Akkor is, most is felemelő érzés volt itt lenni – mesélte egy anyuka.

A második évad után azt tervezték, hogy a darabot nem tűzik többet műsorra. Ám a nagyszerű sikerek és a teltház garantálta az újabb, harmadik évadot is.

S ha azt nézzük, hogy a musicalt idén is szinte minden alkalommal teltház előtt játszották, ha azt nézzük, hogy a szombati előadás után a mellettem ülő apuka, a tisztes kort megélt öregúr és persze megannyi hölgy vagy a szemét vagy a bepárásodott szemüvegét törölte, ha azt nézzük, hogy a vidékről érkezett fiatal gyerekek a taps közben igyekeztek minél közelebb kerülni a színpadhoz, hogy testközelből láthassák a színészeket és a velük egykorú „gyerekszínészeket”, akkor nyugodtan állíthatjuk: jövőre is műsorra tűzhetnék.
Persze a mutáló hangú kamaszok, a három év alatt rengeteget fejlődött fiatalok – szó szerint – kinőtték az előadást. De én lopva mégis megnéztem a júniusi műsort: hátha. És valószínűleg ősszel is reménykedve fogok pillantgatni az új évadot beharangozó plakátok felé. Habár tudom, mindhiába. Mint ahogy azt is, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kapott a produkció, meg azt is, hogy volt olyan színházi személy, akinek nem feltétlenül tetszett a darab. De hát nem lehet mindig kortárs, kizárólag egyes kritikusok által dicsért, sokak által pedig nem értett vagy értetlenül bámult, Vakok típusú stúdió-elődásokban részt venni.

A Légy jó mindhalálig! bebizonyította, szükség van klasszikus értelemben vett magyar színdarabra

(legyen az akár musical is), a közösségek formálódására (gyerekek és azok szülei között, de nem csak), a jó továbbadására, az együtt – színészek, gyermekek, közönség által – megélt katarzisra. Arra, hogy ne csak a színházban lássuk a kis Nyilas Misit, hanem a mindennapokban is tudjuk egymást biztatni az őszinteségre és becsületességre: légy jó, fiam, légy jó mindhalálig!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2019. május 17., péntek

Ünnepi Könyvhét Kolozsváron: A gyerekeink talán olvasni fognak

Május 9. és 12. között szervezték meg Kolozsváron az Ünnepi Könyvhét kilencedik kiadását. Ha szubjektíven akarjuk megítélni az eseményt, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy a könyvhét alkalmából minden évben nagyjából ugyanazokkal az emberekkel találkozunk. 

Nánó Csaba 2019. május 10., péntek

Áprily és Reményik barátja, Weress Margit memoárkötetei

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban mutatták be a Kriterion és a Polis Könyvkiadók közös gondozásában megjelent, Weress Margit – Áprily Lajos és Reményik Sándor közeli barátjának – visszaemlékezéseit tartalmazó Magyar szó Erdélyben című művet. 

Nánó Csaba 2019. május 03., péntek

Földes László Hobo Ady-estje Kolozsváron

Hobo 2013 óta a Nemzeti Színház tagja, és öt évvel ezelőtt itt mutatta be az Ady Endre verseiből összeállított estjét Fekete-Kovács Kornél zenéjére, amelyet az érdeklődők április 24-én Kolozsváron is megtekinthettek.  Az előadás hatalmas sikert aratott. 

Nánó Csaba 2019. április 09., kedd

Egri csillag a kincses városban

Sata Árpád egri színművész volt az első vendége a Györkös Mányi Albert Emlékház új beszélgetőestjének. A sorozat házigazdája Demény Péter író. A beszélgetőest a művészekről írott könyvek – eddig mintegy 15 jelent meg – szóban felújított kiadása.

Nánó Csaba 2019. április 01., hétfő

Történetek operáról és világsztárokról Kürthy András operarendezővel

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház nyolcadik évadjához érkezett ZeneSzó elnevezésű beszélgetőestjének meghívottja március 20-án Kürthy András budapesti operarendező volt, aki eddigi pályája során több világsztárral is dolgozott. 

2019. március 27., szerda

Kaposvár: ünnep Rippl-Rónai József városában

Kaposvár „Somogyország” központja. A sok látnivalót kínáló településen az 1848-as forradalom emlékét méltó módon megünneplő kavalkádban jártunk. A kaposvári séta Magyarország egyik gyönyörű városát hozza közelképbe.

Sütő Éva 2019. március 23., szombat

Amikor Várad volt a világ közepe

Nagyvárad fejlesztésre szánt költségvetéséből 1,8 millió euró értékben a lakosság javaslatai és szavazatai alapján kiválasztott terveket támogat a városi önkormányzat.  A tavaly meghirdetett lehetőség sikertörténetnek ígérkezik. 

Nánó Csaba 2019. március 22., péntek

Megkerült az elveszettnek hitt színházi évad Kolozsváron

Rendhagyó kötetet mutattak be a kolozsvári opera emeleti előcsarnokában: a szerzők egy elfelejtett színházi évadról készítettek összeállítást. Mint kiderült, az 1944–1945-ös kolozsvári színházi évadot mintha kitörölték volna a színháztörténetből. 

Nánó Csaba 2019. március 13., szerda

Kolozsvári kiállítás: hova tegyük a plakátokat?

Újabb nagyszabású kiállítás nyílt Kolozsváron a Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában. Orth István képzőművész alkotásait nézheti meg a közönség.

Nánó Csaba 2019. március 10., vasárnap

Egy kolozsvári páholy, ahol majd művészek foglalnak helyet

Prospero páholy címmel március 28-án beszélgetőest indul Kolozsváron Erdélyből elszármazott művészekkel. Az est házigazdája Demény Péter író, költő lesz.

Vélemény
Pataky István: Az USR és a magyarok

Nincsenek pontos adatok, de kijelenthetjük, hogy az erdélyi magyarok közül sokan szavaztak a vasárnapi európai parlamenti ...

Makkay József: Az európai parlamenti választások elé

A belpolitika mindent letaroló témájára Románia a legjobb példa, ahol a politikai pártok, az ügyészségek, ...

Makkay József: Választási lincshangulat

A kilencvenes évek eleji választási kampányokra emlékeztet a romániai európai parlamenti választások ...