Festum Varadinum: múlt a jelenben

Sütő Éva 2018. május 17., 18:01 utolsó módosítás: 2018. május 17., 18:21

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a nagyváradi magyarság legnagyobb és legrégibb kulturális eseménysorozatát, a Festum Varadinumot. Az április 29.–május 13. között lezajlott fesztivál több mint 150 programot kínált.

Körmenet a lovagkirály hermájával. A résztvevők Szent László királyunk emlékét igyekeznek tovább ápolni Fotó: Szent László Egyesület

„Ilyenkor, ünnepidőben mintha minden a helyére kerülne: egyházak, civilszervezetek, oktatási és kulturális intézmények. A polgárok példátlan kezdeményezőkészsége nyomán összefonódik a múlt, a jelen és a jövő. A sötétség helyét átveszi az elmék és a lelkek világossága, a hallgatást felváltja a párbeszéd. Az ünnepségsorozat megtervezésében ezúttal is az volt a legfontosabb szempontunk, hogy otthon érezhessük magunkat Nagyváradon. Éppen ezért egyházi ünnepek, események, színházi előadások, kiállítások, iskolanapok, irodalmi események, családi és sportrendezvények, klasszikus és könnyűzenei koncertek egyaránt helyet kaptak a programban. Közös munkánk eredménye egy olyan hálózat, amely erős gyökerekkel rendelkezik, a jövőbe tekint, és amely megkerülhetetlenül ott van a köztudatban. A Festum Varadinum példát mutat összefogásban, és hisszük, hogy törekvéseink nemcsak e jeles események alkalmával, hanem a szürke hétközna­pokban is iránymutatóak lehetnek”. E gondolatokkal indította útjára a fesztivált Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Szent Lászlónak ajánlva

Mint mindig, a Festum Varadi­num idén is ünnepi szentmisével kezdődött a római katolikus székesegyházban. A Szent László-zarándoklaton egyházi és világi elöljárók, valamint hívők csoportjai töltötték meg a bazilika barokk csarnokát, hogy leróják kegyeletüket Szent László lovagkirály, a keresztény szellemiség és erkölcs példájának ereklyéje előtt. A jelenlévőket – köztük a zarándokokat és a fiatalokat, különös tekintettel a Szent László Római Katolikus Gimnázium diákjaira – Böcskei László püspök köszöntötte. A szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök celebrálta, aki beszédében arra szólította fel a híveket, hogy a szentek útmutatását követve a teljes odaadásban keressék az üdvösséget. A szentmisét ezúttal is körmenet zárta. A következő héten a fesztivál színvonalát a Documenta Varadiensis emelte, amely a hét egyik legérdekesebb eseményeként válogatást és kiállítást kínált a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség levéltári anyagából.

A Berde Mária írónő és Dóczyné Berde Amál festőművész pályaképét bemutató kiállítást Zatykó Gyula nyitja meg Fotó: Szent László Egyesület
Művészet és irodalom

A fesztivál nyitórendezvényeként szerepelt a Berde Mária írónő és Dóczyné Berde Amál festőművész pályaképét bemutató kiállítás is Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka címmel. A Szent László Egyesület és a Balassi Intézet közös szervezésében létrejött tárlatot május 20-ig lehet megtekinteni a Nagyváradi Város- és Vártörténeti Múzeumban. A megnyitón a tárlat kurátora, Szebeni Zsuzsa irodalom- és művészettörténész hangsúlyozta: eredetileg a reformáció 500. évében létrejött, több városban bemutatott kiállítás nélkül nem lett volna teljes a jubileum. Meghívottként Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke felszólalásában a Berde családdal és Dóczyné Berde Amállal kapcsolatos emlékeit osztotta meg.

Az irodalmi programokból szemezgetve megemlíthető egy olyan rendhagyónak számító kétnyelvű antológia is, amelyet De mâine pe azi / Holnapról mára címmel mutattak be az Illyés Gyula könyvesboltban. A kötet klasszikus és kortárs nagyváradi költők verseiből kínál kétnyelvű válogatást. A költemények Janus Pannonius, Juhász Gyula, Ady Endre, Kinde Annamária, Szűcs László, Gittai István, Kemenes Henriette, Fábián Judit és Ozsváth Zsuzsa tollából születtek, illetve Bertóti Johanna, Alexandru M. Călin, Fülöp Zsigmond, Mihók Tamás, Skultéty Sándor és George Volceanu fordításában olvashatóak román nyelven.

 Szintén a rendezvény első hetében került bemutatásra többek között Mozog Nagy Imre Jár a baka, jár – egy nagyváradi postamester emlékiratai az első világháborúról és az impériumváltásról című kötete, illetve Tőtő Áron Fejezetek Erdély történetéről című munkája, amelyet dr. Nagy Mihály Zoltán (történész-levéltáros, Román Állami Levéltár Bihar Megyei Levéltára) méltatott.

A könyvben szereplő tanulmányok zömében a mai értelemben vett Erdély kora újkori és jelenkori történetének egy-egy fejezetét boncolgatják, de néhány írás erejéig a középkori és újkori Erdély történetének bizonyos részeibe is betekintést engednek.

Színházi estek utórendezvényekkel

A Varadinum színházi programját a Szigligeti Színház szervezte. Nyitóelőadásként a székesfehérvári Vörösmarty Színház mutatta be Apák és fiúk című műsorát. Az előadások sorozatát a Debreceni Független Színház A mindenségen át című zenés játéka folytatta, amely a The Beatles zenekar legendás dalaival hívott mindenkit időutazásra. Örkény István örök klasszikusával, a Tótékkal érkezett Nagyváradra az egri Gárdonyi Géza Színház társulata.

A debreceni Csokonai Színház Acis és Galatea című Händel-operájával érkezett a fesztiválra majd Tóth-Máthé Miklós A nagyrahivatott című történelmi drámáját láthatta a közönség.

A Varadinum színházi programját a Szigligeti Társulat A kaukázusi krétakör című előadása zárta május 13-án, azaz vasárnap este. A programban két utórendezvény is szerepel: június 13-án 19 órától a Gárdonyi Géza Színház és a GG Tánc nagyszabású koprodukcióját, az Emberi tragédia című Madách-feldolgozást láthatja a közönség. Június 16-án 19 órától a budapesti József Attila Színház mutatja be Hunyady Sándor sorsdrámáját, a Feketeszárú cseresznyét.

Koncertek a Holnaposoknál

Ady Endre és Juhász Gyula alakja nemcsak az irodalmi programokban, de más módon is a kulturális fesztivál középpontjába került. Ugyanis a főutcai szoborcsoport körüli tér adott helyet a fesztivál teljes ideje alatt zajló koncerteknek is. A Moszkva Kávéház és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség által közösen szervezett Koncert-kavalkád idén csaknem húsz zenekart vonultatott fel: az erdélyi Bagossy Brothers Company és Szempöl együttesen kívül két helyi banda, a Haverock és a Wrepperz is bemutatkozott. A kávéházban ugyanakkor a Sárik Péter Trió, Szabó Balázs bandája és a Margaret Island lépett színpadra.

Dedikáció a filmkedvelőknek

A fesztivál részeként idén is megszervezték a Magyar Film Napjait, amelynek keretében a 13. BuSHo filmfesztivál díjazott rövidfilmjeit, dokumentumfilm-premiert, illetve a közelmúlt közönségkedvenc alkotásait láthatta a közönség. A Magyar Film Napjait a Nagyváradi Magyar Diákszövetség a Balassi Intézettel partnerségben szervezte május 8–12. között.

A Lotus Center Cinema Palace moziban többek között a Hajnali láz című játékfilmet, a Nejem, nőm, csajom című vígjátékot láthatta a közönség, míg az Irinyi 200, illetve Anyám és más futóbolondok a családból című filmeket közönségtalálkozó is követte az alkotókkal.

Nagyvárad legendás Majomszigetének használata pedig egyfajta térfoglalásként is felfogható, ott a továbbiakban is egy magyar közösségi teret szeretnének a szervezők. A Varadinum programjában iskolanapok, vetélkedők, tudományos előadások, konferenciák, sportrendezvények is helyet kaptak. A fesztivál második hetében a nagyváradi városháza adott otthont a szintén hagyományosnak mondható történészkonferenciának, ezt idén Zsoldos Attila történész, középkorkutató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja szervezte.

A vársáncban a már hagyományossá vált majálisé volt a főszerep. A nagyszínpadon a váradi iskolák csapatainak műsorai követték egymást: bográcsos-főzőverseny, lacikonyha, este Szabyest, Halott Pénz- és EDDA-koncert. A majális díszmeghívottjaiként a Ferencvárosi Tornaklubból többek között Nyilasi Tibort és Telek Andrást várták.

 

Feltámasztott ünnepségsorozat
A Festum Varadinum ünnepségsorozatot mintegy 50 év szünet után támasztotta fel Nagyvárad polgársága. A rendszerváltás utáni első alkalommal 1992-ben Tőkés László királyhágómelléki református és Tempfli József római katolikus püspök kezdeményezésére indult. A szervezőbizottságban részt vettek az RMDSZ helyi vezetői, a civil társadalom és a helyi értelmiség jeles képviselői. Az ünnep megfogalmazott célja a múltra emlékezés jegyében a nagyváradi magyarság összefogása és az együtt élő népekkel történő barátság kialakítása. Az esemény nyitó éve egybeesett a Szent László által alapított Várad 900 éves évfordulójával, a lovagkirály 800 évvel ezelőtti szentté avatásával és a török alóli felszabadulás 300. évfordulójával.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat