A Hagyományok Háza könyvajándéka barcasági iskoláknak

EN-összeállítás 2023. június 07., 18:46

A Hagyományok Háza értékes könyvcsomagjával és egy magánadománnyal gazdagodott az apácai Apáczai Csere János Általános Iskola, valamint a Keresztvári Általános Iskola könyvtára. Az ajándékot az intézmény munkatársa adta át a pedagógusoknak és az evangélikus lelkésznek.

A Hagyományok Háza könyvajándéka barcasági iskoláknak
galéria
A könyvajándékot stílusosan Apáczai Csere János szobra előtt adták át Fotó: Hagyományok Háza

Apáczai Csere János teológus-filozófus és Bartalis János költő szülőfalujában kis ünnepség keretében Csermák Zoltán, az intézmény külhoni sajtóval foglalkozó munkatársa adta át a Hagyományok Háza könyvcsomagját és egy magángyűjtésből származó félezer kötetes könyvtárat a helyi, s a keresztvári általános iskola tanárainak és Simon László lelkésznek június 1-jén.

A jeles eseményre, stílusosan a település híres szülöttének szobra előtt került sor.

Ezt követően László Zsuzsanna iskolaigazgató végigvezette a vendégeket a tanintézményen, amiben jelenleg több mint hatvan diák tanul. Elmondta, hogy a román tagozat az elmúlt évben költözött új helyére. A vezető a korszerű számítástechnikai kabinetben beszélt az iskola múltjáról és a jövő terveikről.

Vetró B. Sebestyén Csilla és Bogyó Szidónia a könyvadománnyal Fotó: Hagyományok Háza

„Az elmúlt évben, az áttelepülés nyomán a magyar és a román könyvtári anyag különvált – számolt be a könyvtáráról Vetró B. Sebestyén Csilla tanár. – A könyvtár anyagát és a jelenlegi adomány köteteit a diákok, a pedagógusok és a visszajáró középiskolások egyaránt tudják használni mindennapi munkájuk, tanulmányaik során. A diákokat olvasásszeretetre a klasszikusnak számító ifjúsági regényekkel, mint például a Pál utcai fiúkkal lehet nevelni, de ők is haladnak a korral, így Berg Judit és Kertész Erzsi könyvei is népszerűek.”

A könyveket egyébként a szervezők kötetenként – telefonon egyeztetve – válogatták össze.

A Hagyományok Háza csomagjában főleg az ifjúságnak szóló kiadványok szerepeltek, míg a magángyűjteményben a magyar és a világirodalom klasszikusai voltak túlsúlyban.

Külön figyelmet érdemeltek a többkötetes kézikönyvek és lexikonok.

Az Apáczai Csere János Általános Iskola Apácán Fotó: Hagyományok Háza

„A keresztvári iskola könyvtárában román és magyar nyelvű könyvek vannak – számol be a Brassótól húsz kilométerre fekvő község tanintézményének állományáról Bogyó Szidónia tanár. – A polcokon, akárcsak Apácán mintegy kétezer könyv sorakozik, ami utoljára egy novemberi, Csíkszeredából érkezett adománnyal bővült. Kollégám, Csilla szavait hallgatva, az olvasási szokások nálunk is hasonlóak, de nyomatékosan számolnunk kell nyelvi nehézségekkel is.

Legutoljára a nyolcadikos diákokkal Tamási Áron Ábel a rengetegben és Szabó Magda Abigél című regényét olvastattam el, sikerrel.”

A nagy múltú templomban Simon László evangélikus lelkész a falu és a gyülekezet történetét foglalta össze, majd az egybegyűltek megtekintették a gazdag, ízlésesen berendezett helytörténeti kiállítást. A látogatás kötetlen beszélgetéssel ért véget.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.