Franciaország mellett Románia és Lengyelország avatkozna be az elsők között az ukrajnai háborúba, véli egy befolyásos svájci lap

EN-összeállítás 2024. április 08., 08:36 utolsó módosítás: 2024. április 08., 09:00

Emmanuel Macron francia államfő februárban tett kijelentése arról, hogy meg kell fontolni nyugati katonák Ukrajnába telepítését, óriási vitát kavart Európában, és a NATO tagországai között. A kontinens egyik legerősebb hadseregével rendelkező Franciaország vezetőjének kijelentése azonban nem légből kapott megnyilatkozás, ezt bizonyítják a napvilágra kerülő háborús forgatókönyvek. A befolyásos svájci napilap, a Neue Zürcher Zeitung a napokban több ilyen forgatókönyvet ismertetett.

Franciaország mellett Románia és Lengyelország avatkozna be az elsők között az ukrajnai háborúba, véli egy befolyásos svájci lap
galéria
Románia háborús szerepvállalásával is számolnának Ukrajnában Fotó: Román védelmi minisztérium

A Neue Zürcher Zeitung különböző forgatókönyveket vázolt fel arra az eshetőségre, ha az orosz–ukrán háború átterjedne a többi európai országra is, miután Emmanuel Macron francia elnök katonákat küld Ukrajnába. Az első lehetőség egy kontingens bevetése Kijev északi részén, ebben az esetben az Ukrán Fegyveres Erők egységei a keleti és a déli frontra települnének át.

A második lehetőség az, hogy a francia csapatok tartalékként lépnek fel Zaporizzsja irányában, és megpróbálják megakadályozni az orosz erők áttörését. Franciaország nem lenne egyedül egy ukrajnai misszióban. Egyrészt az egységeket integrálni kellene az ukrán parancsnoki struktúrákba, hogy hatékony hozzáadott értéket nyújthassanak. Ezenkívül Franciaország nem kockáztatna meg egy ilyen expedíciót fontos NATO-partnerek támogatása nélkül. Itt

Lengyelországra, Romániára és mindenekelőtt a britekre összpontosítanának, akik már jelen vannak Ukrajnában.

Politikai szempontból ez valószínűleg a London és Párizs közötti entente cordiale újjáélesztését jelentené – foglalja össze a svájci lap összeállítását a V4 hírügynökség.

A nukleáris fegyverek bevetésével fenyegető Moszkva mellett elképzelhetőek Franciaország elleni próbatámadások vadászgépekkel vagy nagy hatótávolságú fegyverekkel. Az egyik legsebezhetőbb tengely az Alpok felé halad, hiszen az úgynevezett tiroli folyosó gyakorlatilag védtelen a levegőből.

A negyedik lehetőség az, hogy Moldovába telepítik a csapatokat. A Moldovai Köztársaság támogatása Oroszország hibrid háborújával szemben egy ukrajnai misszió előszobája lenne.

A helyzet jelenleg a gagauz kisebbség térségében éleződik ki, amelyet Moszkva a kisinyovi kormány tekintélyének aláásására használ fel. Már egy kisebb francia szárazföldi kontingens is stabilizálhatná a helyzetet – fejtegeti a lehetőségeket Neue Zürcher Zeitung.

Mint ismert, Emmanuel Macron az utóbbi hetekben többször is kijelentette, hogy meg kellene fontolni a nyugati katonák Ukrajnába telepítését. Azóta Európa szinte kettészakadt ebben a kérdésben, a vezetők egy része támogatná ezt a javaslatot, a többiek viszont határozottan ellenzik ezt.

Akik ellenzik, azok attól félnek, hogy Vlagyimir Putyin beváltja az ígéretét, és elindítja a harmadik világháborút. Az orosz elnök ugyanis többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha katonákat küld Ukrajnába, az egyet jelent egy világháború kirobbanásával, amelyben még az atomháború sem elképzelhetetlen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.