Az Erdélyi Magyar Szövetség szerint december 5-e évfordulóján RMDSZ-politikussal támadt Gyurcsány Ferenc

EN-összeállítás 2023. december 07., 17:19 utolsó módosítás: 2023. december 07., 19:13

A volt Bihar megyei alprefektus, megyei RMDSZ ügyvezető alelnök, majd elnök és parlamenti képviselő, Lakatos Péter a magyar balliberális ellenzék vezéralakjával, Gyurcsány Fereenccel beszélgetett egy videóban a 2004. december 5-i, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán. Erre reagált kemény hangú közleményben az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Bihar megyei szervezete.

Az Erdélyi Magyar Szövetség szerint december 5-e évfordulóján RMDSZ-politikussal támadt Gyurcsány Ferenc
galéria
Gyurcsány Ferenc és Lakatos Péter beszélgetett a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének Facebook-oldalára feltöltött videóban

A 2004. december 5-i, a kettős állampolgárságról szóló, a külhoni magyarság köreiben máig traumatikus emlékű népszavazás idei évfordulóján a magyarországi baloldal és honi szövetségesei ismét azt adták, ami a lényegük: provokáltak és éket próbáltak verni magyar és magyar közé. Tették ezt olyan módon, hogy a magyarországi ellenzék legfőbb politikai vezetője, Gyurcsány Ferenc egy RMDSZ-es politikus, Lakatos Péter asszisztálásával – beszélgetésnek álcázott propagandavideóban – támadta a kettős állampolgárság intézményét, írja állásfoglalásában az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei szervezete.

Az erdélyi magyar párt szerint a román belügyis múltjával kapcsolatos vádakra mai napig megnyugtató választ nem adó Lakatos Péter és Gyurcsány Ferenc egymásra találása nem meglepő,

hiszen működésük éppolyan áldatlan volt és maradt az összmagyarság és külhoni magyar nemzetrészek szemszögéből nézve.

,,Gyurcsány a magyarországi választásokat megelőzően egy külhoni, RMDSZ-es politikussal akarja legitimáltatni káros, a nemzet egységét romboló nézeteit, és ebben készséges partnerre talált a volt Bihar megyei alprefektus, megyei RMDSZ ügyvezető alelnök, majd elnök és parlamenti képviselő személyében. Mindenesetre fejlődés, hogy a huszonhárommillió románnal való riogatás után a DK elnöke megtalálta a hozzá illő partnert, akit a lerománozás a jelek szerint nem zavar, magyar állampolgárságot nem igényelt, és úgy véli, Románia sok tekintetben előtte jár Magyarországnak” – áll a párt közleményében.

Markó Béla is a régi utat járja

Az EMSZ Bihar megyei szervezetének állásfoglalása Lakatos Péter szerepvállalását párhuzamba állítja az RMDSZ elnökségében, illetve a Szövetségi Állandó Tanácsban helyet foglaló Markó Béla, a Partizán című baloldali internetes médiafelület vezéralakjának, Gulyás Mártonnak adott életút interjútjával.

Az RMDSZ volt elnöke ebben a magyar kormányt támadta, december ötödikére időzítve.

,,Felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet valós, meggyőződésbeli alapokon álló az RMDSZ úgymond konzervatív politikai fordulata, ha Markó Béla személyén keresztül egy aktív, a párt élvonalába tartozó politikus, a legszélsőségesebb baloldali és liberális fórumokat felhasználva támadja a nemzeti irányvonalat következetesen képviselő magyar kormányt? Úgy véljük, a nagyobbik erdélyi, vagy ha úgy tetszik romániai magyar párt háza táján eszmei, ideológiai síkon minden változatlan maradt a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta, amikor is a Markó Béla vezette RMDSZ a külhoni szervezetek közül elsőként üdvözölte a posztkommunista MSZP magyarországi hatalomra jutását” – fogalmaz az EMSZ közleménye.

Visszatérnének a baloldal kebelére

Az EMSZ Bihar megyei szervezetének sajtóirodája által a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint ,,ne legyenek illúzióink: ha 2026-ban valamilyen nem várt és nem remélt fordulat nyomán a nemzeti-konzervatív magyar kormány nem folytathatná munkáját, a hatalomra kerülő baloldali kormány ismét hű szövetségesre találna abban az RMDSZ-ben, amely (ahogyan azt Bukarestben tanulták) bármikor a használt fehérnemű cseréjének egyszerűségével vált politikai partnert is. Az erre mutató jelek egyértelműek”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.