A varázslatos India – nem európai szemmel kell megítélni a kontinensnyi országot

2020. június 06., 09:06 utolsó módosítás: 2020. június 06., 09:07

India a tudományhoz és a kultúrtörténethez is jelentősen hozzájárult. A mesés kincsek és a fűszerek országában a gazdagok egy része a tudás, a szépség oltárán is áldozott.

A varázslatos India – nem európai szemmel kell megítélni a kontinensnyi országot
galéria
Áldozatbemutatás az udaipuri Jagdish-templomba Fotó: Csermák Judit

(folytatás a 19. lapszámunkból)

Az Indus-völgyi kultúra nyomai a Kr. előtti harmadik évezredből valók. A világ első egyetemeként tartják számon a Kr. e. több száz évvel alapított taxilai egyetemet, fejlett volt az orvoslás. A sebészet atyjaként ismert Sushruta, a Π értékét négy tizedesjegyig kiszámító Aryahhatta is itt dolgozott. Az általunk arab számoknak nevezett jelek kiindulópontja is India. Kiemelkedő volt a miniatúrafestészet.
Bár az iszlám tiltja az emberábrázolást, Indiában szétfeszítették a merev vallási kereteket, s művészi alakábrázolások születtek. Külön iskolát képvisel a radzsasztáni stílus élénk sárga, vörös, kék, zöld színeivel. Az iparművészet mesteri alkotásait csodálhatjuk meg a szőttesekben, hímzésekben. A hitbéli és a fényűző élettér megteremtésére létrehozott épületek építészeti remekművek, díszítésük a több ezer év alatt kifinomult, nemzedékeken át hagyományozódott technikai tudás és szépségigény kifejezője.

Magyar szálak

A 19–20. század fordulóján élt polihisztor, Rabindranáth Tagóre a modern hindu irodalom kiváló, Európában ismertté vált Nobel-díjas írója, költője a keleti életszemléletet, bölcsességet népszerűsítette. Bengálban, Szantiniketánban egyetemet létesített, ahol az apja által alapított új, erőszakmentes vallásban éltek. Magyar kapcsolata is volt: járt Magyarországon, Balatonfüreden gyógykezelték, ott sétány és szobor őrzi emlékét. Távol-keleti egyetemén Germanus Gyula orientalistánk is tanított. Szantiniketánban több magyar is megfordult.
Budapesti szülőházán emléktábla őrzi az 1913-ban – szikh apától, magyar anyától – született, rövid életű Amrita Sher-Gil festőművésznő nevét, aki Baktay Ervin híres orientalistánknak volt az unokahúga. A róla szóló megemlékezések több nyelvet beszélő, rendkívül művelt, az akkori világ szabályait felrúgó nőt örökítenek meg. Magyar tájat, embereket ábrázoló festményei is ismertek. Igazi öröksége Új-Delhiben, a Modern Nemzeti Művészeti Galériában látható, ahol festményeinek kiállításán a modern indiai művészet női úttörőjeként nevesítik. India budapesti kulturális központja 2014-ben felvette a művésznő nevét.

Az indiai filmgyártás egyik központja, Bollywood, ontja a filmeket. A részletes, szerelmi jelenetekben visszafogott stílusú, hosszú történetek a nyugatiak számára furcsák. De nemcsak ilyenek a bollywoodi filmek. Hármat is láttam, ami kimondottan élvezhető volt.

Budapesten is belemerülhetünk kissé az indiai kultúrába. Az Indiai Kulturális Központ eseményei mellett javasolom meglátogatni a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumot. A névadó műgyűjtő a 19. század végén járt Indiában, tárgyait, Andrássy úti villáját a közre hagyta. A múzeum kertjében Gándhí mellszobra fogadja a látogatót. A 150 éves születési évfordulóra ötletesen színes fonalakkal szőtték be a szobor hátlapját, amelyre a látogatók fehér fonalat kötözhettek. A jelképes gesztus arra utalt, hogy Gándhí rokkájával szőve, közösséget alapítva akarta rávenni népét a saját termékek, termények előállítására. Ezáltal nagy lökést adott az angol gyarmatosítóktól való függetlenség erőszak nélküli kivívásához. Az oktatásban is lelhetünk kapcsolódási pontokat Indiával. 1969 óta Delhiben egyetemi szintű magyar nyelvoktatás, az ELTE-n indológia, míg a Debreceni Egyetem Orvosi Karán – az ősi indiai – ájurvédaoktatás folyik.

Nők az özvegyi máglyán

Dzsódhpur az egykori Merwar állam fővárosa volt, sivatagi területen fekszik. Kék jelzővel illetik, s való igaz, erődjének mellvédjéről letekintve kék színű házak sora tűnt szemünkbe. Lélegzetelállító a sziklán magasodó várfalakat megtörő, homokkőből faragott, áttört csipkeablakok, kőrácsok látványa. A hatalmas kapukon átkelve, felfelé haladva ismerős dallam kúszott felénk: egy hölgy s egy fiú a „Bruder Jakob” -ot zenélte. Az egyik kapu belső falán kéznyomok vöröslenek, szati során meghalt feleségek emlékére.

Színes szárikban pompázó anyák. Örülnek, ha fényképezik őket Fotó: Csermák Judit

A hagyomány megkövetelte, hogy a meghalt férjeket a feleségek kövessék a halotti máglyára. A szatinak mély rituális gyökerei voltak.

Az özvegyelégetés gyakorlatát már a 19. század elején tiltották, Viktória királynő 1857-ben törvényt hozott ellene, mivel az önkéntesség sokszor megkérdőjelezhető volt. Ha azt gondolnánk, ez régi történet, akkor tévednénk, még 1987-ben is megesett. Unokáim kezdenek Verne-könyveket olvasni, így én is néha kézbe veszem azokat, egy kis múltidéző olvasásra. Így tudatosult bennem, hogy az író a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című regényében írt a feleség tűzhaláláról. A főhős, Phileas Fogg Indiát Bombaytől Kalkuttáig vasúton és elefántháton szelte át, miközben találkozott Auda hercegnővel, akit inasa megment a máglyahaláltól. Mielőtt mélységesen elítélnék az indiaiakat, gondoljanak arra, hogy Magyarországon 1762-ben még történt boszorkánykivégzés. 1968-ban pedig egy tanyán az utolsó pillanatban akadályozták meg egy, a környezet által boszorkánynak tartott nő elégetését.

Lélegzetelállító szépségű templomok

„A dzsaina templomok a művészet csodái. Mintha érzékeltetni akarták volna a dzsaina építők, hogy eleven életet látnak az élettelennek tartott anyagban is; a templomok márványának minden tenyérnyi foltját eleven, mozgalmas, nyüzsgő alakzatokkal népesítették be,… bámulatos arányérzékkel, a fény és árny hatásainak tévedhetetlen ismeretével ellensúlyozzák a kavargó formákat” – írja Baktay Ervin Indiáról szóló könyvében. Igazat kell adnom neki. Számomra Ranakpur 15. században épült Adináth dzsain temploma vetekedik a Tádzs Mahal szépségével. A fehér márványoszlopokra és falakra növényeket, állatokat, kecses ember- és istenalakokat véstek.

A jelképek rendszerében idegenvezetés próbálja az embert eligazítani. Az elefántokhoz, majmokhoz, kígyókhoz legendák kapcsolódnak.

Az eredeti hindu vallás jelképeinek ábrázolása egybefonódik e templomban a dzsainizmussal. De a lélegzetelállító szépség látványa az, ami megfogja a lelket s megérinti a spiritualitás szellemét. Udaipur fekvése megragadó. Rádzsasztán legnagyobb városi palotája dombról tekint le a Pichola-tó vizére, amelynek szigetein kisebb palotákat építtettek a mogulok idejében.
Az idők során folyamatosan bővülő nagy palota részben múzeum – gazdagon díszített termei és kiállítási anyaga figyelemre méltó –, részben luxusszálloda, illetve uralkodói leszármazottak otthona. Kedves élmény volt a tavon hajózni, látni a parton a színes száriba öltözött asszonyokat s az egyik szigetről a palota méltóságteljes tömbjét, miközben a melegben, pergola alatt a hideg sört kortyolgattuk. Szívembe lopta magát az udaipuri Jagdish-templom. Kívülről körbejárva faragványait csodáltam, amikor egy csempenagyságnyi, kopottabb, emberpárt ábrázoló formát láttam, fölötte virágokat. Megtudtam: Ráma királyfit és feleségét, Szítát ábrázolja. Lekopott alakjuk a hívők ragaszkodásának tanúja.

A lányok férjhez adása anyagi csőd

Utunk során az ábrázolt sok kecses nőalak látványa, a színes szárikban pompázó, magukat mosolyogva fényképezni engedő, sőt kérő nők mosolya elgondolkodtatott, milyen is a helyzetük. A hagyomány szerint, ha egy nő férjhez megy, nagy hozomány illeti meg a férj családját. Ez a szokás ma is él. A lánynak a férj családjához kell költöznie, anyósa fennhatósága alatt él. Olyan mértékben – bár ez már a nagyvárosokban vélhetően nem így van –, hogy mobiltelefonját is akkor használhatja, ha ehhez anyósa hozzájárul.

A lányok férjhez adása anyagi csőd, emiatt kezd felborulni a nemek arányának természetes rendje: megszaporodtak a nemet megállapító hirdetések. Ha lány a magzat, elvétetik, hogy a későbbi megterhelő kiadásoktól megszabaduljanak.

Dzsódhpur vára. Lélegzetelállító a homokkőből faragott, áttört csipkeablakok, kőrácsok látványa Fotó: Csermák Judit

A lányok, asszonyok némelyike még mindig takarja arcát. A szokást a muszlim hitű hódítók terjesztették el. Eredendően csak Mohamed próféta feleségei fedték el arcukat. Ezt kiváltságosnak tekintvén terjedt el a nők körében.
Érdekes a nők választási helyzete. Egy IPM magazin cikkében két érdekesség ragadott meg. Az egyik: fotó ábrázolta a szavazóhelyiség előtt kígyózó nők sorát. A színes szárikba öltözött hölgyeknek külön kell szavazniuk, hogy férjeik ne befolyásolhassák őket. A másik érdekesség, hogy több millió szavazásra jogosult nő eltűnt a rendszerből, mivel családjuk fiatalabbnak hazudja őket, hogy férjhez menési esélyeiket növelje. Gáthy Vera írja India című könyvében: irgalmatlan mennyiségű jelölő festékanyag kell egy szavazáshoz, hogy aki már volt, még egyszer ne adhassa le voksát. Erre a sok azonos név és az analfabétizmus miatt van szükség.

A fűszerek konyhája

Minden Indiát megjárt ismerős az utazás örömét tönkre tevő gyomorproblémákkal riogatott minket. Ennek megfelelően nagy mennyiségű gyógyszerrel indultunk útnak. De szerencsére nem sújtott bennünket ilyesmi. Ezt nyilván köszönhettük a kiválasztott és kipróbált éttermeknek és szállodáknak. Az ételek – annak ellenére, hogy nem vagyok erőspárti – ízlettek. A sokféle módon elkészített zöldség igencsak kedvemre való volt. Így visszagondolva talán csak egyszer ettem húst. Kedvencemmé a paneer vált, ami nekem a tofura hasonlított, s kellemesen csípős mártással szolgálták fel. A dahl, a lencseétel mindenütt helyet kapott. A kenyérlepény fokhagymával átdörzsölve magában is finom volt. Sokféle fűszert használtak, az ízek kavalkádjában sokszor nem ismertem fel azokat. Egy bazárban meglátogattunk egy többszintes fűszerüzletet, ahol a kínálat bősége bizonytalanított el. Végül fokhagymás maszala és teák mellett döntöttünk. Az előbbi különleges indiai fűszerkeverék, többféle fajtája létezik.

Utcai árusoktól nem vásároltunk ételt, számunkra elképzelhetetlen higiéniai körülmények között kínálták portékáikat.

Az ivókutaknál a legtermészetesebb dolog, hogy egymás után a leláncolt bögréből isznak. Még a múzeumokban is láttunk ilyet. A hetvenes évek moszkvai szörpautomatáit juttatta eszembe.
A jelenlegi India – idézve Gáthy gondolatait – az indianizáció, nacionalizáció és spiritualizáció felé mozdul el. A történelemoktatás nacionalista szemlélete tagadja más népek, hódítók hatását az indiai kultúrára. A hindu vallást a túlfokozott nemzeti eszmék szolgálatába állítják. Az intelligenciateszt mérése helyett a spirituális koefficiens a meghatározó. Mindezek ellenére a külső szemlélő elragadtatottan csodálhatja a több évezredes kultúra lenyomatait. S vérmérséklettől függően élvezheti az indiai és nyugati mentalitás ütközéséről – Rushdie a Joseph Anton című önéletrajzi művében – leírt gondolat megjelenését a valóságban. „A világ, amelyben semmi sem működik, és minden számít, annak a világnak, amelyben minden működik és semmi sem számít.” Namaszté! – köszönnek az embernek összetett tenyérrel, meghajolva. A szanszkrit eredetű szónak eredetileg spirituális jelentése volt: tiszteletadás a másikban lakó léleknek, s a barátság kifejezése. Kedves olvasó! Namaszté!

Csermák Judit

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport