Százegy évet élt Louis de Funès felesége

Botházi Mária 2015. március 28., 15:10

Március 7-én elhunyt Jeanne de Funès, a világszerte ismert francia komikus, Louis de Funès második felesége. Azt mondják, Jeanne nélkül a színészóriásból nem lett volna az, aki.

A rendkívüli életkort megért Jeanne de Funès-t egy Párizs melletti klinikán érte a halál, ahová betegen és lesoványodva néhány hónapja szállították. Története mögé ne képzeljen az olvasó semmi tragikusat, legyengülése korából fakadóan, nem pedig elhanyagoltság miatt következett be. A kórházban fiai, az egykor radiológusként dolgozó Patrick és a szintén visszavonult pilóta Olivier naponta látogatták.

A francia Le Point című lap szerint Jeanne nélkül Louis de Funès soha nem lehetett volna a franciák kedvenc színésze. Történetük 1943-ban kezdődött, ekkor döntött úgy Louis, hogy másodjára is megházasodik, és nőül veszi Jeanne-Augustine Barthélemy de Maupassant-t, az író Guy de Maupassant unokahúgát. Házasságuk hajnalán igen szerényen, majdhogynem szegényen éldegéltek, de Jeanne tántoríthatatlanul hitt abban, hogy férje csillaga egykor magasra száll. Amikor Louis megkapta első filmszerepeit, Jeanne mindenhol jelen volt, tanácsokkal látta el férjét, hogy milyen szerepeket vállaljon el, miként közszerepeljen, producerekkel egyeztetett. És tüzes egyeztetéseket folytatott a rendezőkkel például arról, hogy minél többször szerepeljen premier plánban a férje, és hogy miként növeljék meg minél jobban az utómunkálatok során annak nagy és kerek kék szemeit.

Az Oscar és Hibernatus rendezője, Edouard Molinaro sokat panaszkodott az asszony erőteljes jelenlétére a filmkészítés egyes szakaszaiban, bár elismerte: hihetetlen és példaértékű gondoskodással vette körül Louis-t. A feleséggel való egyeztetés nélkül Funès soha nem adott interjút, és az asszony bólintott rá sok filmmel kapcsolatos döntésre is. Jeanne választotta ki például Claude Gensacot, hogy a hatalmas sikerű Csendőr sorozatban a főszereplő nejét, női cinkosát alakítsa.

Louis de Funès 1983-ban bekövetkezett halála után – második szívinfarktusa vitte el 68 éves korában a rendkívül sokat dolgozó művészt – az özvegy egy sötét, alacsony mennyezetű lakásba költözött a párizsi Montpensier utcában. Jeanne öreges bútorai és emlékei között élt, mindenhonnan férje fotói köszöntek vissza, s lakókörülményei csöppet sem zavarták: a lakásból csodás kilátás nyílt a Palais Royal kertjeire, ráadásul egyik fia egy emelettel lejjebb lakott. A Palais Royal színház egyébként mindig fontos hely volt a család számára: 1971–1972-ben Louis de Funès itt játszotta az Oscar című darab főszerepét – az előadásban első házasságából származó fia, a szintén színésszé lett Daniel is szerepelt.

Jeanne de Funès-t március 12-én híres férjével közös sírba helyezték örök nyugalomra a Loire-Atlantique megyében levő Le Cellier-i temetőben. Közös életük utolsó szakaszában ugyanis a házaspár itt élt a Maupassant-család örökségében, a Clérmont kastélyban. A színész halála után a család többé nem tudta fenntartani az impozáns kastélyt, eladni kényszerültek, de 2014 óta a színész emlékét egy fiai által berendezett múzeum őrzi ott.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat