Három költő múzsája

Nánó Csaba 2015. május 16., 10:37

Száztíz éve született és húsz esztendeje, 1995. május 14-én hunyt el a magyar irodalom egyik leghíresebb múzsája, Kozmutza Flóra. Ha nem lett volna három költő szerelmi lírájának fő ihletője, pszichológusként akkor is elismeréssel emlegetnénk nevét.

Három költő múzsája
galéria

Hogy József Attilát és Illyés Gyulát megihlette ez a szép és okos nő, azt ma már minden kisdiák tudja. De hogy Szabó Lőrinc és Flóra között szenvedélyes szerelem dúlt, csak a legújabb kori kutatások világították meg.

Kozmutza Flóra 1905. november 21-én született Budapesten. Tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, közben két évig Párizsban a Sorbonne-on tanult. Ott írta meg bölcsészdoktori értekezését, melyet 1931-ben Budapesten védett meg. Gyerekkori álmát, hogy orvos legyen, bölcsészdoktori címmel a zsebében sem adta fel: még ugyanabban az évben jelentkezett a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolára. Ez a lépése aztán örökre megváltoztatta életét. Nem csak azáltal, hogy ő lett a magyarországi gyógypedagógiai pszichológia megalapozója, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola nagy tiszteletben álló főigazgatója, de három költő múzsájának is mondhatta magát.

József Attila 1937. február 20-án ismerkedett meg utolsó szerelmével, Kozmutza Flórával. A költő utolsó hónapjairól írt könyvében (a vallomás csupán 1987-ben jelent meg) Flóra így magyarázza a hirtelen és rendkívül heves szerelmi fellobbanást: „Menedéket keresett. Az elképzelt minta lehetett meg benne, annyi csalódás, keserűség, árvaság után még fokozottabban, s erre a kész helyre tett be most, azonnal engem.” A beteljesületlen szerelem olyan versek sorával ajándékozta meg irodalmunkat, amelyek – a költő állapota miatt aggódó barátok nagy megelégedésére – boldog, derűs, olykor ujjongó hangvételükkel élesen kiütköztek a komor, reménytelen kései líra hátteréből. József Attila már második találkozásukon feleségül kérte Flórát, s utolsó életesélyként vetette bele magát ebbe a szerelembe.

Flóra azonban titkon Illyés Gyulához vonzódott, de nem mutathatta ki érzelmeit, mert a férfi még házas volt.

József Attila halála minden esetre mélyen megrázta Flórát. Annyira, hogy a gyász idején ki akart vándorolni Brazíliába, mert minél messzebb akart kerülni a tragédiákkal terhes országtól, ahol személyében maga is üldözötté vált. Végül azonban Illyés iránti szerelme legyőzte benne a menekülési ösztönt, és 1939-ben hozzáment József Attila barátjához. Ám ezzel a múzsa szerepe nem ért véget…

Illyést igen megviselte „Az egyetlen nő, akinek keresztnevét nem írhatom versbe. Korosztályom legnevesebb költője tette rá kezét” – írta naplójába.

Ugyanezt elmondhatta Szabó Lőrinc is, aki a férjezett asszonyba lett szerelmes a kutatások szerint az ötvenes évek elején. A költő versei szerint a beteljesülésre 1953-ig kellett várniuk, amikor Szabó Lőrinc 53, Flóra pedig 48 éves volt.

Kozmutza Flóra hatalmas szolgálatot tett a magyar irodalomtörténetnek azáltal, hogy ötven évvel a szárszói tragédia után, immár megözvegyülve, s a tisztázás szándékával, 1987-ben közreadta József Attila utolsó hónapjairól címmel eredeti, naprakész följegyzésein alapuló emlékiratát és kettejük megmaradt levelezését. A pszichológus-gyógypedagógus szerző e dokumentumértékű memoárban a költő „betegségét” is új megvilágításba helyezte, visszamenőleg is megkérdőjelezve a József Attilát hajdan kezelő orvosok téves diagnózisát.

Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra, a kiváló pedagógus és három nagyszerű költő múzsája, 1995. május 14-én halt meg Budapesten. Nevét több iskola is őrzi, köztük a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.